Karbonade

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Karbonader med kartoffelsalat.

Karbonade og krebinet er betegnelser for almindelige kødretter. Der hersker en del forvirring om forskelle og ligheder mellem de to betegnelser, der i stort omfang dækker over egnsbestemte variationer[1]. Mange bruger navnene i flæng.[2]

Etymologi[redigér | redigér wikikode]

"Krebinetter" var oprindeligt tilberedt i fedtnet (hinden fra svinets bughule; crépine på fransk), "karbonade" kommer af, at den oprindeligt blev ristet over trækul. Carbon er latin for kul.

Tilberedning[redigér | redigér wikikode]

Der benyttes kun hakket kød til karbonader og krebinetter i dansk madlavning. Imidlertid findes der talrige egnsbestemte variationer af ingredienserne. I nogle egne laves de af 100% svinekød, mens farsen i andre egne er af blandet svine- og kalvekød, ligesom farsen i nogle egne blandes med rasp eller paneres i æg, mel og rasp. Både karbonaden og krebinetten formes runde som en bøf og krydres med salt og peber inden de steges på en stegepande. Karbonader og krebinetter serveres ofte med stuvede grønærter og gulerødder eller blandede grøntsager: broccoli, blomkål, kartofler og gulerødder, smeltet smør og brasede kartofler. Der er hverken forskel på formen eller farven på en krebinet og en karbonade.

I Frankrig og Belgien er karbonader kødstykker à 50 g.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Larsen, Kenneth Kjæp (9. april 2008). "Hva' f..... er meningen med krebinetter og karbonader?!". Fyens Stiftstidende. Hentet 16. februar 2014. 
  2. ^ fyens.dk (11. december 2014): Opskrift: Klassiske krebinetter (eller karbonader), hentet 14. november 2017

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Foodlogo.svg
Se opskrift på Karbonader
i WikiKogebogen
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg