Karsten Hønge

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Karsten Hønge

Karsten Hønge på ChrBorg NOV 2018 Foto William Vest-Lillesoe WEB-15.jpg

Personlig information
Født 25. september 1958 (60 år)
Politisk tilhørsforhold SF
Uddannelse og virke
Beskæftigelse Folketingsmedlem for Fyns Storkreds
Eksterne henvisninger
sf.dk
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.

Karsten Hønge (født 25. september 1958 i Nykøbing Mors) er en dansk politiker, der er medlem af folketinget for Socialistisk Folkeparti. Hønge er politisk ordfører for partiet SF og er desuden ordfører mod social dumping, transportordfører, beskæftigelsesordfører, retsordfører, landdistriksordfører og ordfører for Grønland og Færørerne. Han sidder i udvalgene; Beskæftigelsesudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Færøudvalget, Grønlandsudvalget, Retsudvalget, Transport-, Bygnings- og Boligudvalget, Udvalget for Småøer og Udvalget for Landdistrikter og Øer.

Historik

Indtil folketingsvalget 2007 var han formand for fagforbundet TIB / Træ Industri Byg på Fyn - som i dag er en del af 3F - og sad i Odense Byråd, hvor han var gruppeformand og medlem af arbejdsmarkedsudvalget. Han blev valgt i 2005. Fra 2001-2006 sad han i Fyns Amtsråd. Han har været folketingskandidat siden 1993. Blev som spidskandidat for SF i 2013 valgt til regionsrådet for Syddanmark. Karsten Hønge kom dermed blandt de ganske få politikere, som har opnået valg til såvel byråd, amtsråd, regionsråd og folketing.

Meldte sig i 1973 ind i SF og ungdomsorganisationen SFU. Fra 1975-77 medlem af landsledelsen for SFU. 1978-79 var Karsten Hønge næstformand i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning valgt fra Thisted Gymnasium og HF-kursus .[1]. Som værnepligtig soldat blev Karsten Hønge valgt som fællestalsmand for de menige på Skive Kaserne. Senere blev han valgt til at arbejde på fuld tid for de meniges interesser som medlem af Forretningsudvalget for Værnepligtige Menige. Var formand for lærlingeforeningen i Snedker- Tømrerforbundet, og senere tillidsmand på forskellige byggerier, bl.a. Vestbroen over Storebælt. Arbejdede desuden som tømrersvend i Norge, Færøerne og Grønland. Har gennemført flere store rejser jorden rundt.

Som en af de første på venstrefløjen pegede Karsten Hønge på de store udfordringer i forbindelse med integrationen. Han kritiserede skarpt fundamentalistiske religiøse grupper, og hvad han så som ”kulturrelativisme”. I 2006 skrev han pamfletten: ”En bandbulle mod fundamentalisme. Et forsvar for frisind".

I den offentlige debat har Karsten Hønge markeret sig som en af venstrefløjens første og mest markante kritikere af, at Enhedslisten har opstillet Asmaa Abdol-Hamid til Folketinget[2].

I januar 2014 kom han midlertidigt i Folketinget igen som stedfortræder for den sygemeldte Anne Baastrup og gjorde sig bemærket med kritiske udtalelser om salget af Dong til Goldman Sachs[3]. Det var i forbindelse med denne post som stedfortræder, at Hønge i pressen fik tilnavnet "vikaren fra helvede" [4]. Ved valget i 2015 blev Hønge genvalgt til Folketinget i Fyns Storkreds.[5]

Hønge blev i 2013 uddannet Fagjournalist fra Danmarks Medie og Journalisthøjskole, og tidligere var han dansk tømrersvend.

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Gilbert Stuart Williamstown Portrait of George Washington.jpgArtiklen om politikeren Karsten Hønge kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.