Klaus Fuchs

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Klaus Fuchs

Emil Julius Klaus Fuchs (29. december 1911 i Rüsselsheim, Tyskland28. januar 1988 i Østberlin) var en tysk fysiker og sovjetisk spion.

Fuchs var medlem af Tysklands socialdemokratiske parti. Han forlod Tyskland og sine studier ved Universitetet i Kiel efter den nazistiske magtovertagelse i 1933 og flygtede til England. Der tog han sin doktorgrad i 1937 ved University of Bristol. På grund af en tidligere opsigtsvækkende artikel om kvantemekanik fik han umiddelbart efter sin disputats en stilling ved University of Edinburgh.

Som tysk statsborger i Storbritannien blev Fuchs interneret da krigen brød ud, og han blev forflyttet til Canada. Fysikeren Max Born formidlede at interneringen blev ophævet allerede i 1941 og Fuchs kunne herefter vende tilbage til Edinburgh. Han deltog i arbejdet med at udvikle en britisk atombombe, hvilket gjorde ham interessant for Sovjetunionen. Senest i august 1941 etablerede den sovjetiske militære efterretningstjeneste GRU kontakt med Fuchs. Han erkendte senere at han begyndte at udlevere militære hemmeligheder til Sovjetunionen umiddelbart efter at den tyske invasion på Østfronten indledtes. Kontakten med GRU var ifølge Fuchs formidlet af et medlem af det tyske kommunistparti.

I efteråret 1943 knyttedes Fuchs til USA's kernevåbenprogram, Manhattanprojektet og startede i august 1944 med at arbejde ved Los Alamos-laboratoriet primært med konstruktionsdetaljer for en plutoniumbombe. I 1945 vendte Fuchs tilbage til England, hvor han fik en fremtrædende stilling i Atomic Energy Research Establishment i Harwell. I årene 1947-49 udleverede Fuchs trinvis de teoretiske grundberegninger for atombomber til Sovjetunionen sammen med resultaterne af de amerikanske prøvesprænginger ved Eniwetok. Fuchs udleverede også oplysninger om den amerikanske uranfremstillning, hvilket medførte at Sovjet kunne beregne antallet af amerikanske atombomber med stor præcision.

Fuchs blev tiltalt for spionage i 1950 og idømtes 14 års fængsel under Manhattan-perioden, hvilket var maximumstraf for overdragelse af militære hemmeligheder til en allieret stat. Han mistede også sit britiske statsborgerskab. Russerne benægtede umiddelbart officielt at Fuchs arbejdede for dem. Fuchs blev løsladt 1959 og flyttede til DDR hvor han fortsatte sin videnskablige karriere og arbejdede med atomforskning frem til sin pensionering i 1979.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]