Landsarkivet for Fyn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Landsarkivet for Fyn var før 1. oktober 2014 navn for Rigsarkivet, Odense, der er en af fem afdelinger under Rigsarkivet (tidligere kaldet Statens Arkiver).[1][2] Arkivet ligger i Jernbanegade i Odense.

Oprettelse[redigér | rediger kildetekst]

Rigsarkivet, Odense ligger i Odense Slots køkkenhave, og arkivet i de ældste arkivbygninger åbnede den 1. november 1893.

Det var resultatet af Danmarks første arkivlov, der blev vedtaget den 30. marts 1889 af Rigsdagen, og som følge af den skulle der oprettes tre landsarkiver i provinsen. Landsarkiverne i Viborg, Odense og København blev oprettet som underafdelinger af Rigsarkivet. Landsarkivet i Åbenrå kom til i 1931.

Arkivets bygninger[redigér | rediger kildetekst]

De ældste arkivbygninger fra 1893 er tegnet af arkitekt Martin Borch, og de indeholder magasiner, der kan rumme ca. 2000 hyldekilometer dokumenter, og en læsesal.

I 1993 blev der sat gang i et længe tiltrængt nybyggeri. Et stort fjernmagasin i Islandsgade var taget i brug, og 1. marts 1995 kunne en pendantbygning til det gamle magasin i Jernbanegade indvies.

Opgaver og samlinger[redigér | rediger kildetekst]

Landsarkivet for Fyn indsamler og opbevarer primært arkivalier fra lokale statslige myndigheder (fx politi, domstole og kirkelige myndigheder) i det fynske område, men samlingerne rummer også afleveringer fra andre fra de fynske godser og fra private personer.

I arkivdatabasen daisy kan man finde indholdsfortegnelser over de arkiver, der findes i Landsarkivet for Fyns samling. Samlingen fylder 18.500 hyldemeter (2008).

En del af arkivarene i Statens Arkiver forsker i arkivernes samlinger.

Hvert år er der godt 7.000 besøgende på læsesalen, der er åben for alle.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]


Awatcornertower01.JPGDenne artikel om en virksomhed kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller lægge et op på Wikimedia Commons med en af de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.

Koordinater: 55°23′59″N 10°23′00″Ø / 55.3997°N 10.3833°Ø / 55.3997; 10.3833