Magna Graecia

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Magna Graecia omkring 280 f.v.t.

Magna Graecia er det latinske navn for de græske kolonier i Syditalien, og betyder Store Grækenland. I 8. og 7. årh. f.v.t begyndte grækerne bl.a. at anlægge nye bosættelser i Syditalien og på Sicilien, de udviklede sig hurtigt til vigtige og rige byer, som kontrollerede et stort område fra Napolibugten til Tarantobugten. Store dele af kystområderne på Sicilien var også kontrolleret af græske byer, men blev ikke opfattet som en del af Magna Graecia. Kolonierne beholdt en formel forbindelse til deres moderbyer, men var reelt politisk uafhængige, og kom med tiden endog til at overgå byerne på det græske fastland i magt og rigdom.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Efter koloniseringen af Ægæerhavet og Lilleasien søgte grækerne især til Sortehavet og Syditalien, hvor de første kolonier blev anlagt af Euboerne ca. 750 f.v.t., hvoraf Cumae blev den vigtigste. Grækerne var ikke de eneste som anlagde nye byer i området, det samme gjorde etruskerne og fønikerne (karthaginenserne), og der fandt en stor økonomisk, kulturel, religiøs og politisk udveksling sted mellem de forskellige civilisationer, som medførte en opblomstring for byerne i hele det vestlige middelhavsområde.

Omkring 500 f.v.t oplevede størstedelen af byerne i Syditalien dog en nedgangsperiode, som måske skyldtes malaria i de udbredte sumpområder eller krige, kun byerne Tarentum og Cumae undgik sammen med de sicilianske byer nedgangen. I 3. årh. f.v.t var Romerriget blevet den altdominerende magt i Italien, og udgjorde nu en stor trussel mod de græske byers selvstændighed. I 281 f.v.t. udbrød der krig mellem Rom og Tarentum, de overtalte Pyrrhus, en græsk konge, til at hjælpe dem. Han besejrede romerne i en række slag og samlede flere af de græske byer i en alliance mod romerne. Trods en række tidlige sejre over romerne måtte han dog forlade Italien igen efter et ødelæggende nederlag i 272 f.v.t., som betød at romerne kunne underlægge sig hele Magna Graecia.

Syditalien beholdt længe en stor græsktalende befolkning, men området blev langsomt latiniseret. I løbet af middelalderen kom der dog nye græske indvandrere fra den svindende byzantinske rige, som stadigt kunne finde en befolkning med en fælles kulturel rod. Endnu i dag findes der en lille græsktalende minoritet på nogle få tusind i Calabrien, som taler dialekten Griko, en variant af det doriske sprog iblandet elementer af byzantinsk og italiensk oprindelse.

Kulturel indflydelse[redigér | redigér wikikode]

Byerne i Magna Graecia husede nogle af de mest berømte og indflydelsesrige græske filosoffer, deriblandt Pythagoras, Parmenides og Archimedes. Flere af de bedst bevarede bygningsværker i den græske civilisation findes i det sydlige Italien, og arkitekturen i området blev en væsentlig inspirationskilde for både etruskerne og romerne. Men en af de vigtigste kulturelle påvirkninger blev det græske alfabet, som først blev adopteret af etruskerne og siden af romerne, som deraf udviklede det latinske alfabet, som i dag er det mest udbredte i verden.

Vigtigste byer i Magna Graecia[redigér | redigér wikikode]

I Taranto bugten (med tiden anlagde de gamle kolonier deres egne datterbyer):

På vestkysten, fra nord mod syd: