Malling

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Malling
Malling Kirke1.JPG
Malling Kirke
Overblik
Land: Danmark Danmark
Region: Region Midtjylland
Kommune: Aarhus Kommune
Sogn: Malling Sogn
Postnr.: 8340 Malling
Demografi
Malling by: 3.694 (2012)
Kommunen: 335.684[1] (2017)
 - Areal: 468,87 km²
Tidszone: UTC +1
Hjemmeside: www.aarhus.dk
Oversigtskort

Koordinater: 56°2′22.5″N 10°11′40″E / 56.039583°N 10.19444°Ø / 56.039583; 10.19444 Malling er en by i Østjylland med 3.694 indbyggere (2012) [2] beliggende knap 15 kilometer fra Aarhus C. Den ligger i den sydligste udkant af Aarhus Kommune og hører dermed til Region Midtjylland. Malling voksede i løbet af 2012 sammen med Beder til een by Beder-Malling (8.131 indbyggere, 2013) jf. Danmarks Statistiks opgørelsesmetode.

Kirken[redigér | redigér wikikode]

"Malling" hed i 1245 Malend (af oldnordisk mol = "banke af småsten" + endelsen -und = "som er forsynet med"). Ordet betyder altså: "stedet med stenet bakke", hvilket også kendetegner byen og dens jorde. Den er nemlig centreret omkring en bakke, hvorpå den befæstede kirke, Malling Kirke ligger. Muren er i dag tilnærmelsesvis bevaret, og vidner om en meget stærk befæstelse omkring kirken. Den nuværende kirke er opført i 1200-tallet, og ligger den dag i dag centralt placeret i byen.

Historie[redigér | redigér wikikode]

I 1879 beskrives byen således: "Malling med Kirke og Skole, tæt ved Byen en Veirmølle".[3]

Omkring århundredeskiftet blev byen beskrevet således: "Malling (1245: Malend, 1470: Malingh), ved Landevejen, med Kirke, Skole, teknisk Skole (opr. 1897), Landbrugsskole (opr. 1889), Fattiggaard (opr. 1872, Plads for 40 Lemmer), Lægebolig, Andelsmejeri, Dampmølle (Aktieselsk.), Savværk, Kro, Jærnbane-, Telegraf- og Telefonst. samt Postekspedition".[4]

Engene nord for byen[redigér | redigér wikikode]

Engdragene nordøst for Malling

Byjordene har fra gammel tid været adskilt fra Beders jorde af et stort moseområde. Det er nu delvist drænet, men afvandes stadig af vandløbet "Hovedgrøften", der har sit udløb i Giber Å nord for Beder. Midt i mosen og lidt sydøst for den lille skov, "Egelund", er der udgravet et stort overløbsreservoir for regnvand. Her har svømmefugle fundet et kærkomment raste- og ynglested.

Byen i dag[redigér | redigér wikikode]

Tilhørsforholdene til de omkringliggende landsbyer er tydelige, og Malling har domineret den nærliggende nabolandsby Beder, der dog indenfor de sidste 50 år har overhalet Malling rent befolkningsmæssigt. Selv om mange forretninger er ændret til privatboliger, er Mallings gamle bymidte bevaret, og den gamle hovedvej, Bredgade, løber stadig som en central og betydningsfuld transportåre gennem byen.

Hovedgaden i Malling, Bredgade, set mod syd

Malling har en biograf, Malling Bio, som er en af de få lokalbiografer, der stadig bruges efter deres oprindelige formål. Ved indsamlede midler og ved et betydningsfuldt bidrag fra Sallingfondene er biografen i dag (2015) fuldt digitaliseret og kan vise de nyeste film.

Odder-Grenåbanen, der forbinder Odder med Aarhus og Grenå, har station i Malling, og det har medført, at Malling har et betydeligt handels- industriområde. Byen har de seneste år oplevet en markant stigning i huspriserne, og byen oplever omfattende nybyggerier med en generel forøgelse i tilflytningspopularitet.

Malling blev i 1992 sat på danmarkskortet, da Jacob Haugaard sendte tv-udsendelser fra vandtårnet i sin have.

Malling Kro

Venskabsbyer[redigér | redigér wikikode]

Nuvola apps download manager2-70%.svg Hovedartikel: Venskabsbyer i Danmark.

Berømte mallingensere[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Hjemmeside for lokalrådet i Beder-Malling-Ajstrup

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til:
Dansk geografi Stub
Denne artikel om geografi i Aarhus Kommune er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi