Maurice Merleau-Ponty

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer mangler kildehenvisninger i teksten
Denne artikel har en liste med kilder, en litteraturliste eller eksterne henvisninger, men informationerne i artiklen er ikke underbygget, fordi kildehenvisninger ikke er indsat i teksten. Du kan hjælpe ved at indføre præcise kildehenvisninger på passende steder.
Text document with red question mark.svg
Maurice Merleau-Ponty
Modernismen

Maurice Merleau-Ponty.jpg

Personlig information
Født 14. marts 1908 Rediger på Wikidata
Rochefort Rediger på Wikidata
Død 3. maj 1961 (53 år) Rediger på Wikidata
Paris Rediger på Wikidata
Dødsårsag Hjerteanfald Rediger på Wikidata
Gravsted Cimetière du Père-Lachaise Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Paris Universitet Rediger på Wikidata
Elev af Émile Bréhier, Edmund Husserl Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Professor, filosof Rediger på Wikidata
Fagområde Filosofi Rediger på Wikidata
Arbejdsgiver Université de Lyon, Collège de France (1952-1961), Paris Universitet Rediger på Wikidata
Elever Claude Lefort, Michel Foucault, Paul Virilio, Paulette Legrand Rediger på Wikidata
Bevægelse Strukturalisme, fænomenologi Rediger på Wikidata
Påvirket af Martin Heidegger, Edmund Husserl, Karl Marx Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Maurice Merleau-Ponty (født 14. marts 1908, død 3. maj 1961) var en fransk eksistentiel fænomenolog. Han var inspireret af Karl Marx og byggede videre på Husserls og Heideggers fænomenologi. Han var associeret med Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir.

Merleau-Ponty lagde vægten på kroppen og den kropslige væren-i-verden som udgangspunkt for erkendelsen af verden, hvilket er et brud med den lange vestlige filosofiske tradition, der tager udgangspunkt i bevidstheden. Ifølge Merleau-Ponty er 'det kropslige cogito' (kropssubjektet) vores grundlæggende eksistensvilkår (kropsligt cogito er et førrefleksivt centrum for tanke og handling). Dette betyder, at kroppen i enhver situation allerede har sanset og skabt mening, før en bevidst refleksion eller tænkning kan finde sted. Den kropslige før-bevidsthed tager på denne måde udgangspunkt i et 'jeg kan', frem for rationalisternes bevidste refleksion: 'jeg tænker', fordi kroppen situerer sig før tanken. Ontologisk set eksisterer krop og bevidsthed derfor ikke som to uafhængige størrelser, men er et og samme: krop i verden. Den eneste måde vi kan opleve denne før-bevidste kropslige situering på er gennem en tilbagevenden til fænomenerne: den umiddelbare eller levede erfaring. Kroppen er, ifølge Merleau-Ponty, som et kunstværk, hvis mangfoldighed af mening indbyder til fortolkning.

Merleau-Ponty beskæftiger sig med kroppens fænomenologi i sit hovedværk Phénoménologie de la Perception, der findes i en delvis dansk oversættelse (Merleau-Ponty, 2009, 2012).

Liv[redigér | redigér wikikode]

Merleau-Ponty blev født i 1908 i Rochefort-sur-Mer i Frankrig. Hans far døde i 1913, da Merleau-Ponty var fem år gammel. Efter gymnasieeksamen studerede han på eliteuniversitetet École Normale Supérieure sammen med blandt andre Simone Weil, Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir. Han bestod aggrégation i filosofi i 1930. Han underviste i Chartres, på École Normale Supérieure, i Lyon, på Sorbonne og på Collège de France. Dertil var han redaktør på Les Temps Modernes. Han døde pludseligt af et slagtilfælde i 1961, kun 53 år gammel. Han er begravet på Père-Lachaise i Paris.

Hovedværker[redigér | redigér wikikode]

  • Phénoménologie de la Perception (1945). Dansk oversættelse af forord samt del 1: Kroppens fænomenologi (2009, 2. udg.), og del 3: kapitel 3 (Friheden) findes i "Den menneskelige eksistens. Introduktion til den eksistentielle fænomenologi" (Keller, red., 2012, s. 145-198)
  • Le primat de la perception et ses conséquenses philosophiques. Dansk: Perceptionens primat
  • Sens et non-sens (1948)
  • Le Visible et l'invisible (1964)
  • L'Oeil et l'esprit (1964). Dansk: Maleren og filosoffen

Yderligere essays oversat til dansk[redigér | redigér wikikode]

  • En samling af tekster af Merleau-Ponty "Om sprogets fænomenologi – udvalgte tekster" (Moderne Tænkere: Maurice Merleau-Ponty)
  • "Cézannes tvivl" (fra Sens et non-sens)
  • "Filmens psykologi" (fra Sens et non-sens) - Download denne tekst via Merleau-Ponty-siden på Livsverden.dk

Dansk litteratur om Merleau-Ponty[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]