Medien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Medien omkring 600 f.Kr..

Medien (Kurdisk: Media), var et oldtidsrige, der rummede det foreslåede Kurdistan. Mederne talte medisk. Det moderne kurdiske sprog stammer fra medisk.

Regenter[redigér | rediger kildetekst]

Riget var styret af konger i storhedstiden fra år 500 til 900. Riget skulle være grundlagt af profeten Zarathustra, der skabte det efter efter Zend Avestas love. Han grundlage religionen Zarathustras lære, der bygger på, godt og ondt, ild og vand, liv og død osv. Han mente, at alle skulle fuldføre en 'mission', som var at lære, at udholde og kontrolere livet ved en blanding af meditation og bøn. Mennesket skulle vælge mellem det gode eller det onde, men det var i sidste ende det gode, der ville sejre. Zarathusra skrev Zend Avesta (dansk: ~ Avestas hellige bog). Zend betyder hellig bog og Avesta er guden i Zarathustras lære.

Omfang[redigér | rediger kildetekst]

Da riget var på sit højeste, dækkede det næsten halvdelen af Mellemøsten. Nuværende lande under det var Tyrkiet, Aserbajdsjan, Armenien, Georgien, Iran, Irak, Syrien, Kuwait, store dele afPakistan, Afghanistan, Turkmenistan og Tadsjikistan. Medien var i konstant krig med Lydien og Assyerien. Det invaderede Assyrien sammen med babylonerne. Og derefter Babylonien. Persien erobrede Medien.

Dokumentation[redigér | rediger kildetekst]

Medien omtales i Biblen og i Tora ruller, og der er mange arkæologiske fund som bekræfter rigets eksistens i Kermashan, Diyarbekir og i Arbil. Koordinater: 40°N 50°Ø / 40°N 50°Ø / 40; 50