Mederne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Mederne
Mādai
Imperium

678 f.Kr.–549 f.Kr.
Medias geografiske placering
Kort over Mederriget (gult), baseret på Herodot
Hovedstad Ecbatana, nuværende Hamedan
Sprog Medisk
Religion Zarathustrianisme, Mithraskulten
Styreform Monarki
Monark
- 678–665 f.Kr.
Deiokes eller Kashtariti
- 665–633 f.Kr.
Fraortes
- 625–585 f.Kr.
Kyaxares
- 589–549 f.Kr.
Astyages
Historisk periode Antikken
- Etableret
678 f.Kr.
- Ophørt
549 f.Kr.
Efterfulgte
Efterfulgt af
Ny-assyriske rige
Achaemenidiske dynasti

Mederne var et iransk oldtidsfolk, som boede i Aryan, nord for Persien i den vestlige og nordvestlige del af nutidens Iran. Deres sprog menes at være tæt beslægtet med den kurdiske dialekt hawrami, som tales i det centrale Kurdistan-område. Kurderne regnes som værende Medernes efterkommere.

Mederne omtales i assyriske indskrifter allerede omkring 800 f.Kr. Under Kyaxares erobrede de Assyrien sammen med Nabopolassar. I det 6. århundrede f.Kr. (før den persiske invasion) lykkedes det mederne at etablere et imperium, som strakte sig fra Aran (dagens Aserbajdsjan) til Centralasien og Afghanistan. Datteren af Mederrigets konge blev gift med den persiske konge, og de fik barnet Kyros den store. Da han blev ældre, bekrigede han sin bedstefar, vandt kampen og satte ham i fængsel. Senere erobrede han Babylonien, og i stedet for Mederriget blev det kaldt for Perserriget. Riget holdt sig igennem ca. 200 år, indtil det faldt i hænderne på Kyros den Store. Dagens kurdere menes at være de eneste efterkommere af mederene.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

AsiensStub
Denne artikel om Asiens historie er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Historie
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.