Monarki (Storbritannien)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Konge af Det Forenede Kongerige
King of the United Kingdom (engelsk)
Nuværende
Charles 3.

siden 8. september 2022
Tiltale Hans Majestæt
Bolig Buckingham Palace
Windsor Castle
Hovedsæde St James's Palace
Holyrood Palace
Hillsborough Castle
Udnævner Arveligt embede
Periodelængde På livstid
Hjemmeside royal.uk
Storbritannien

Denne artikel er en del af:
Politik og regering i
StorbritannienAndre lande • Politik

Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands monarki (normalt omtalt som enten det britiske eller engelske monarki) er navnet på den konstitutionelt monarkiske styreform, som findes i Det Forenede Kongerige, og i de britiske oversøiske territorier og kronbesiddelserne. Den nuværende monark, Charles III, har regeret siden den 8. september 2022. Han selv og hans familie varetager en række officielle, ceremonielle og repræsentative pligter. Som konstitutionel monark, er kongens handlinger begrænset til ikke-partipolitiske funktioner, såsom at adle borgere, udnævne premierministeren og udskrive valg. Selvom den faktiske regeringsmagt udøves af Hans Majestæts regering, sker dette på kongens vegne og i hans navn.

Den britiske monark har også formel position som den højeste leder af Den engelske kirke, samt er statsoverhoved for Commonwealth of Nations og statsoverhoved i 14 andre kongeriger. De er:

Tronarving[redigér | rediger kildetekst]

Tronfølgen er senest ændret den 26. marts 2015, da Succession to the Crown Act 2013 trådte i kraft. William, prins af Wales, ældste søn af Charles III, blev tronarving i 2022. Hans titler er prins af Wales, hertug af Cornwall og greve af Chester i England, og hertug af Rothesay og greve af Carrick i Skotland.

Liste over Storbritanniens monarker[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

StorbritannienSpire
Denne artikel om britisk politik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker