Monarki (Storbritannien)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Storbritannien
Royal Coat of Arms of the United Kingdom (HM Government).svg

Denne artikel er en del af:
Politik og regering i
StorbritannienAndre lande • Politik

Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands monarki (normalt omtalt som enten det britiske eller engelske monarki) er navnet på den konstitutionelt monarkiske styreform, som findes i Det Forenede Kongerige, og i de britiske oversøiske territorier og kronbesiddelserne. Den nuværende monark, Elizabeth II, har regeret siden den 6. februar 1952. Hende selv og hendes familie varetager en række officielle, ceremonielle og repræsentative pligter. Som konstitutionel monark, er dronningens handlinger begrænset til ikke parti-politiske funktioner, så som at adle borgere, udnævne premierministeren og udskrive valg. Selvom den faktiske regeringsmagt udøves af Hendes Majestæts regering, sker dette på dronningens vegne og i hendes navn.

Den britiske monark har også formel position som den højeste leder af Den engelske kirke, samt er statsoverhoved for Commonwealth of Nations og statsoverhoved i 14 andre kongeriger.

Tronfølgen er senest ændret den 26. marts 2015, da Succession to the Crown Act 2013 trådte i kraft.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

StorbritannienSpire
Denne artikel om britisk politik er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker