Nadia Nadim

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Nadia Nadim
{{{billedtekst}}}
Personlige data
Fødselsdato    2. januar 1988 (27 år)
Fødested    Kabul, Afghanistan
Højde    175 cm
Position    Angriber
Klubinformation
Nuværende    Fortuna Hjørring
Ungdomshold
Gug BK
Seniorhold1
Årrække Klub Kmp (Mål)*


-2012
2012-
B52
Team Viborg
IK Skovbakken
Fortuna Hjørring
Landshold²
2009 – Danmark 018 00(2)

1 Klubber som senior med optrædener og scoringer.
2 Nationale landsholdoptrædener og scoringer
opdateret pr. 21. december 2010.
* Antal kampe spillet (Antal mål scoret).

Nadia Nadim (født 2. januar 1988 i Kabul) er en dansk fodbold-angriber, der spiller i Fortuna Hjørring, hvortil hun i sommerpausen 2012 skiftede fra IK Skovbakken,[1] hvor hun havde spillet i flere år. Hun blev 4. marts 2009 den første danske landsholdsspiller med indvandrerbaggrund, efter at DBU i januar samme år fik dispensation til at lade hende optræde på landsholdet, skønt hun ikke opfyldte FIFAs krav om fem års statsborgerskab. [2]

Nadia Nadim blev født i Afghanistan, men flygtede i starten af 2000'erne sammen med sin mor og sine søskende, da hendes far var blevet dræbt af Taleban.[3] Familiens flugt sluttede i Danmark, og under et ophold på et asylcenter nær Gug, kom hun til at spille fodbold i den lokale klub, hvor hun meget hurtigt viste et stort talent for denne sport.[4] Hun var omkring flere klubber, efter som familien flyttede rundt i Jylland, inden den fik fast ophold i Århus, hvor Nadia Nadim snart etablerede sig på IK Skovbakkens elitehold som holdets topscorer, lige som hun i flere år har været en af de mest scorende i 3F Ligaen. DBU og landstræner Kenneth Heiner-Møller var derfor meget interesseret i at få hende med på landsholdet, men det stødte i første omgang mod en FIFA-regel om, at en person først må optræde på et landshold fem år efter at opnået statsborgerskab. Imidlertid medførte dansk lovgivning, at en person først kan opnå statsborgerskab, når man fylder 18 år, og dermed ville der være lange udsigter til en udtagelse. DBU søgte på den baggrund om dispensation for FIFA-reglen om de fem år, der var lavet for at gøre det besværligt for spillere at komme på et landshold ved blot at skifte statsborgerskab. FIFA accepterede DBUs ansøgning og gav dispensationen. Dermed var vejen banet for Nadims udtagelse og efterfølgende debut, da landsholdet deltog i den årlige Algarve Cup i marts 2009.

Nadim begyndte i efteråret 2009 at læse medicinAarhus Universitet. Nadia Nadim har også en søster, Diana Nadim, som er professionel bokser, samt en anden søster Giti Nadim, der spiller fodbold og har spillet sammen med Nadia i både B52 og Skovbakken.

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. Nadia Nadim til Fortuna Hjørring. fodboldforpiger.dk. 2012-06-04. 
  2. "Topscorer får landsholdsdispensation", politiken.dk, 15. januar 2009
  3. Portrætprogram med Nadia Nadim. TV2Sport.dk. 2012-09-18. 
  4. "Fodbold er jo for helvede bare et spil". www.sportsfanplus.dk. 2010-06-24. 

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]