Natura 2000-område nr. 84 Kallesmærsk Hede, Grærup Langsø, Fiilsø og Kærgård Klitplantage

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kallesmærsk Hede, Grærup Langsø, Fiilsø og Kærgård Klitplantage
Filsø set fra vest, april 2015
Geografi
Region Region Syddanmark
Kommune(r) Varde Kommune
Areal 11.636 ha
Udpegningsgrundlag
Naturtyper*

Arter

Oversigtskort
Kallesmærsk Hede, Grærup Langsø, Fiilsø og Kærgård Klitplantage ligger i Region Syddanmark
Kallesmærsk Hede, Grærup Langsø, Fiilsø og Kærgård Klitplantage
Kallesmærsk Hede, Grærup Langsø, Fiilsø og Kærgård Klitplantage
De *-mærkede er prioriterede naturtyper

Natura 2000-område nr. 84 Kallesmærsk Hede, Grærup Langsø, Fiilsø og Kærgård Klitplantage har samlet et areal på 11.636 hektar, hvoraf størstedelen, ca. 65 %, ejes af Staten. Det består af et EU-habitatområde (H73) og fuglebeskyttelsesområderne nr. F50 og F56. Endvidere blev et område omkring Filsø på 4.248 ha. i 1977 udpeget til Ramsarområde (R1) og en stor del af dette ligger i Natura 2000-området.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Området domineres af typer af klitter, som klithede, klitlavninger og klitsøer i et klitbælte, på 10 km i længden og 6-10 km i bredden. Bag de yderste kystklitter findes de større klitheder, herunder Kallesmærsk Hede, Sølager Hede, Børsmose Hede og Filsø Hede. I den sydlige del af området ligger Oksbøl Skyde- og Øvelsesterræn, og her findes en del tidligere landbrugsområder, næringsfattige søer og vådområder. Længst mod nord i beskyttelsesområdet ligger den tidligere afvandede, men nu genskabte Filsø, der nu er en lavvandet sø, omgivet af kær-, hede- og klitområder, og er Sydjyllands største sø.

Ud over Filsø ligger i området søerne Grovsø på 5,6 ha, Grærup Langsø på 33 ha, Holm Sø på 12 ha, Tanesø på 28 ha, Selager Sø på 6,4 ha og Søvigsund Sø på 22,9 ha.

Udpegningsgrundlag for fuglebeskyttelseområderne[redigér | rediger kildetekst]

Fuglebeskyttelsesområde nr. 50

Fuglebeskyttelsesområde nr. 56

Fredninger[redigér | rediger kildetekst]

Godt halvdelen af områdets natur er desuden omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3, ligesom zonen langs kysten er under klitfredning og er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 8.

Den nordlige del af området, nord og vest for Filsø er en del af naturfredningen Kærgård Klitplantage og Fiil Sø fra 1958 [1].

Videre forløb[redigér | rediger kildetekst]

Natura 2000-planen blev vedtaget i 2011, hvorefter kommunalbestyrelserne og Naturstyrelsen udarbejdede bindende handleplaner for gennemførelsen af planen. Planen videreføres og videreudvikles i anden planperiode 2016-21. Natura 2000-området ligger i Varde Kommune, og naturplanen koordineres med vandplanerne for 1.10 Hovedvandopland Vadehavet, Vesterhavet samt 1.8 Ringkøbing Fjord.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Om fredningen på fredninger.dk