Novemberaftalerne

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Novemberaftalerne var en række traktater, som i november 1870 blev indgået om de sydtyske stater Bayern, Württemberg, Baden og Hessens indtræden i det Nordtyske forbund. Det var ikke meningen at grundlægge noget nyt, i stedet skulle det Nordtyske forbund ved hjælp af de sydtyske stater omdannes til det Tyske Rige.

Novemberaftalerne er aftaler nærmere bestemt forbundaftaler mellem Nordtyske forbund og Baden og Hessen om grundlæggelse af det Tyske forbund(ikke at forveksle med det Tyske forbund fra 1815) og godkendelse af forbundsforfatningen af 15. november (BGBl. 1870, S. 650) samt forbundsaftaler om Bayerns og Württembergs tiltrædelse af denne forfatning i Tyske forbund af hhv. 23. og 25. november (BGBl. 1871, S. 9 bzw. 1870, S. 654) inkl. forfatningsændringer (alle tekster er optrykt i Huber, Verfassungsdokumente II, Nr. 219 ff.).

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Den fransk-preussiske krig havde været yderst vellykket for Preussen, dog ikke uden bistand fra de sydtyske stater, som stillede jernbaner og tropper til rådighed. Allerede i 1867 var vejen blevet banet for et samlet Tyskland ved indgåelse af gensidige alliancer, men efter Frankrigs nederlag var banen fri.

Underskrivelsen[redigér | rediger kildetekst]

Under belejringen af Paris underskrev repræsentanter for Preussen og de sydtyske stater aftalerne i november. Man var hurtigt nået til enighed, da betingelserne herfor var fastsat allerede inden krigens udbrud: En hurtig sejr over Frankrig, og indrømmelser som Bismarck allerede havde givet tilsagn om. Bayern beholdt visse særrettigheder, såsom egen hær og visse udenrigspolitiske rettigheder.

Følger[redigér | rediger kildetekst]

Den tyske enhed var fuldendt og det tyske rige blev grundlagt, også selv om det skete ovenfra. De nationalliberale, som havde en vision om "enhed og frihed", var ganske tilfredse og støttede Bismarck i de følgende år.

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Hartmut Maurer: Entstehung und Grundlagen der Reichsverfassung von 1871, i: Joachim Burmeister (Hrsg.): Verfassungsstaatlichkeit. Festschrift für Klaus Stern zum 65. Geburtstag, München 1997, S. 29 bis 48.
  • Novemberaftalerne er optrykt i Ernst Rudolf Huber: Dokumente zur deutschen Verfassungsgeschichte, Bd. II: Deutsche Verfassungsdokumente 1851–1900, 3. Aufl., Stuttgart, Berlin, Köln, Mainz 1992, Nr. 219 ff., ISBN 3-17-001845-0

Eksterne kilder[redigér | rediger kildetekst]

Wikisource har originalt kildemateriale relateret til denne artikel: