Nykredit

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Bykredit Building, Copenhagen.jpg
Nykredits hovedkvarter kaldet GlaskubenKalvebod Brygge i København
Virksomhedsform Realkreditinstitut og bank
Grundlæggelse 1985
Hovedsæde(r) København
Antal salgssteder 55
Nøgleperson(er) Michael Rasmussen (koncenchef)
Medarbejdere 4.100
Hjemmeside(r) http://www.nykredit.dk/

Nykredit er en af Danmarks førende[Kilde mangler] finanskoncerner med bank og realkredit som de to bærende elementer. Derudover har Nykredit aktiviteter inden for forsikring, leasing, pension og ejendomsmæglervirksomhed. Siden 2001 har hovedsædet været beliggende på Kalvebod Brygge i København i en bygning tegnet af Schmidt, Hammer & Lassen.

Nykredits historie[redigér | redigér wikikode]

Fra 1851 og frem blev der etableret en lang række kreditforeninger i Danmark, hvoraf 16 efter realkreditreformen i 1970 fusionerede til henholdsvis Forenede Kreditforeninger og Jyllands Kreditforening i 1972.

Nykredit blev etableret i 1985 ved en fusion mellem Forenede Kreditforeninger og Jyllands Kreditforening.

Ved en ændring af realkreditloven i 1989 fik kreditforeninger mulighed for at omdanne sig til aktieselskaber, hvilket Nykredit udnyttede ved at skyde aktiviteten ned i et datterselskab Nykredit Holding a/s og videre til dettes datterselskab Nykredit a/s. Nykredit fortsatte som Foreningen Nykredit.

I 1991 etableredes en koncern bestående af forsikringskoncernen Tryg og Nykredit i en holdingkonstruktion. Det var meningen, at Unidanmark også skulle indgå heri; men dette blev aldrig realiseret som følge af ændrede strategiske mål hos parterne, og holdingkonstruktionen blev opløst.

I løbet af de næste år udvidede Nykredit forretningsaktiviteterne til også at omfatte bank og forsikring.

I 2003 købte Nykredit Totalkredit af en række lokale og regionale pengeinstitutter og i 2008 købte Nykredit Forstædernes Bank.

I 2011 indviede koncernen en ny bygning kaldet KrystallenOtto Mønsteds Plads i København.[1]

I 2014 tabte Nykredit en principiel dom i højesteret om hævelse af bidragsydelser, hvor højesteret fandt, at Nykredit var bundet af tidligere tilsagn til konkurrencerådet afgivet i forbindelse med fusionen med Totalkredit om ikke at hæve bidragsydelserne[2].

I februar 2016 endte Nykredit i en shitstorm efter man hævede bidragsydelserne for realkreditobligationer i det helejede datterselskab, Totalkredit, som Nykredit efter 2014 flyttede nyudstedelser af realkreditlån til[3]. Bidragssatsøgningen skete med henvisning til øgede kapitalkrav fra bla Baselkomiteen, et forhold Baselkomiteen har afvist[4]

Den 9. september 2016 blev det helejede datterselskab Totalkredit politianmeldt af forbrugerombudsmanden for vildledende markedsføring vedrørende bidragssatser

Koncernchefer[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]