Tryg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Merge-split-transwiki default.svg Sammenskrivningsforslag
Artiklen Tryg er foreslået skrevet ind i Tryg Forsikring (siden 2012. Diskutér forslaget

Tryg A/S (indtil 18.08.2010 Trygvesta) (NASDAQ OMXTRYG) er en dansk forsikringskoncern. Virksomheden er Nordens næststørste forsikringsselskab og noteret på Københavns Fondsbørs. Selskabet ejer det danske Tryg Forsikring A/S og har forsikringsselskaber i Norge, Sverige og Finland.

Selskabet stammer i sin nuværende form fra 2002 ved Tryg i Danmark smba's køb af skadesforsikringsaktiviteterne ud af Nordea-koncernen. Efter en børsnotering er Tryg i Danmark smba stadig majoritetsejer med 60% af stemmer og kapital.

Siden etableringen i 2002, og indtil 2011 var den administrerende direktør Stine Bosse. Bosse var den tiende højst betalte direktør på det danske C20-index med en årlig løn på 10,3 millioner.

Trygs historie[redigér | redigér wikikode]

Tryg er resultatet af en lang række fusioner og opkøb.

I Danmark begyndte virksomheden med stiftelsen af Kjøbenhavns Brandforsikring ved kongelig forordning af 1731. I Norge blev Vesta stiftet i Bergen i 1880.

I 1911 dannedes Andels-Anstalten »Tryg«, gensidigt Livsforsikringsselskab, ved en fusion af to Selskaber »Det gensidige Livsforsikringsselskab Andels-Anstalten«, der blev stiftet 1903, og »Tryg, Livsforsikrings-Anstalt, Aktieselskab«, der var stiftet 1898 og efterhånden havde overtaget de af de fire småselskaber »Merkur«, »Mjølner«, »Kæden« og »Valkyrien« tegnede forsikringer.

Fremtiden Liv G/S stiftet 1886, Andelsanstalten Tryg og Det gjensidige Forsikringsselskab Danmark G/S stiftet 1861 blev i 1972-1973 til Danmark/Tryg/Fremtiden G/S, der i 1976 skiftede navn til Tryg Forsikring efter fusion med Kjøbenhavns Brand G/S.

I 1991 blev Tryg Forsikring til et aktieselskab ejet af Tryg i Danmark smba.

I 1994 overtog Tryg Winterthurs danske forsikringsaktiviteter, og i 1995 fusionerede Tryg og Baltica til Tryg-Baltica. I 2001 blev navnet forkortet til Tryg.

I 1999 fusionerede Tryg med Danmarks næststørste bankkoncern, Unidanmark, og datterselskabet Unibanks forsikringsaktiviteter blev integreret i Tryg. Senere i 1999 blev det norske forsikringsselskab Vesta købt fra svenske Skandia. Tryg i Danmark smba var herefter en stor aktionær i Unidanmark.

I 2000 dannedes Nordea ved fusion af bl.a. Unidanmark med datterselskaberne Unibank, Tryg og Vesta.

I 2002 købte Tryg i Danmark smba skadeforsikringsaktiviteterne tilbage fra Nordea, og TrygVesta blev holdingselskab for skadeforsikringsaktiviteter i Danmark, Norge, Finland, Estland, Polen og England. Nordea beholdt efter tilbagekøbet livsforsikringsselskabet Tryg Liv & Pension (nu Nordea Liv og Pension).

I 2005 blev TrygVesta noteret på Københavns Fondsbørs.

Eksterne henvisninger/Kilder[redigér | redigér wikikode]