Tryg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Merge-split-transwiki default.svg Sammenskrivningsforslag
Denne artikel er foreslået sammenskrevet med Tryg Forsikring.   (Diskutér forslaget).
Hvis sammenskrivningen sker, skal det fremgå af beskrivelsesfeltet, at sammenskrivningen er sket (hvorfra og hvortil) eller af artiklens diskussionsside.

Tryg A/S (indtil 18.08.2010 Trygvesta) (NASDAQ OMXTRYG) er en dansk forsikringskoncern. Virksomheden er Nordens næststørste forsikringsselskab og noteret på Københavns Fondsbørs. Selskabet ejer det danske Tryg Forsikring A/S og har forsikringsselskaber i Norge, Sverige og Finland.

Selskabet stammer i sin nuværende form fra 2002 ved Tryg i Danmark smba's køb af skadesforsikringsaktiviteterne ud af Nordea-koncernen. Efter en børsnotering er Tryg i Danmark smba stadig majoritetsejer med 60% af stemmer og kapital.

Siden etableringen i 2002, og indtil 2011 var den administrerende direktør Stine Bosse. Bosse var den tiende højst betalte direktør på det danske C20-index med en årlig løn på 10,3 millioner.

Trygs historie[redigér | redigér wikikode]

Tryg er resultatet af en lang række fusioner og opkøb.

I Danmark begyndte virksomheden med stiftelsen af Kjøbenhavns Brandforsikring ved kongelig forordning af 1731. I Norge blev Vesta stiftet i Bergen i 1880.

I 1911 dannedes Andels-Anstalten »Tryg«, gensidigt Livsforsikringsselskab, ved en fusion af to Selskaber »Det gensidige Livsforsikringsselskab Andels-Anstalten«, der blev stiftet 1903, og »Tryg, Livsforsikrings-Anstalt, Aktieselskab«, der var stiftet 1898 og efterhånden havde overtaget de af de fire småselskaber »Merkur«, »Mjølner«, »Kæden« og »Valkyrien« tegnede forsikringer.

Fremtiden Liv G/S stiftet 1886, Andelsanstalten Tryg og Det gjensidige Forsikringsselskab Danmark G/S stiftet 1861 blev i 1972-1973 til Danmark/Tryg/Fremtiden G/S, der i 1976 skiftede navn til Tryg Forsikring efter fusion med Kjøbenhavns Brand G/S.

I 1991 blev Tryg Forsikring til et aktieselskab ejet af Tryg i Danmark smba.

I 1994 overtog Tryg Winterthurs danske forsikringsaktiviteter, og i 1995 fusionerede Tryg og Baltica til Tryg-Baltica. I 2001 blev navnet forkortet til Tryg.

I 1999 fusionerede Tryg med Danmarks næststørste bankkoncern, Unidanmark, og datterselskabet Unibanks forsikringsaktiviteter blev integreret i Tryg. Senere i 1999 blev det norske forsikringsselskab Vesta købt fra svenske Skandia. Tryg i Danmark smba var herefter en stor aktionær i Unidanmark.

I 2000 dannedes Nordea ved fusion af bl.a. Unidanmark med datterselskaberne Unibank, Tryg og Vesta.

I 2002 købte Tryg i Danmark smba skadeforsikringsaktiviteterne tilbage fra Nordea, og TrygVesta blev holdingselskab for skadeforsikringsaktiviteter i Danmark, Norge, Finland, Estland, Polen og England. Nordea beholdt efter tilbagekøbet livsforsikringsselskabet Tryg Liv & Pension (nu Nordea Liv og Pension).

I 2005 blev TrygVesta noteret på Københavns Fondsbørs.

Eksterne henvisninger/Kilder[redigér | redigér wikikode]