Ole Bjørn Kraft

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Ole Bjørn Kraft
Danmarks udenrigsminister
Embedsperiode
30. oktober 1950 – 30. september 1953
Del af Regeringen Erik Eriksen
Foregående Gustav Rasmussen
Efterfulgt af H.C. Hansen
Danmarks forsvarsminister
Embedsperiode
5. maj 1945 – 7. november 1945
Del af Regeringen Vilhelm Buhl II
Foregående Søren Brorsen
Efterfulgt af Harald Petersen
Personlige detaljer
Født 17. december 1893
København, Danmark
Død 2. december 1980 (86 år)
Fredriksberg, Sverige
Gravsted Solbjerg Parkkirkegård
Politisk parti Det Konservative Folkeparti
Beskæftigelse Selvbiograf, embedsmand, politiker Rediger på Wikidata
Informationen kan være hentet fra Wikidata.

Ole Bjørn Kraft (17. december 1893 i København2. december 1980Frederiksberg) var en dansk konservativ politiker og minister. Ole Bjørn Kraft var født i København som søn af viceinspektør ved fængselsvæsenet, dr. phil. Alexander Kraft og hustru Karen Margrethe Christiansen.

Politisk karriere[redigér | rediger kildetekst]

Ole Bjørn Kraft var medlem af Folketinget 1926-64 og forsvarsminister i befrielsesregeringen 1945. Han efterfulgte Christmas Møller som formand for Det Konservative Folkepartis folketingsgruppe i 1947 i et tæt parløb med Aksel Møller, som var politisk ordfører og partiets førende profil på den økonomiske politik. Kraft var udenrigsminister i Regeringen Erik Eriksen 1950-53. 1955 overtog Aksel Møller gruppeformandsposten.

Kraft var tilhænger af bevægelsen Moralsk Oprustning.[1]

Ole Bjørn Kraft skrev en række bøger bl.a. en omstridt bog fra 1932 – Fascismen : Historie – Lære – Lov , hvori han beskriver de fascistiske ideer i tiden uden at tage afstand fra dem. I 1971-1975 udkom selvbiografien En konservativ politikers erindringer i 3 bind.

Under besættelsen blev Ole Bjørn Kraft udsat for et nazistisk attentat 30. december 1944, hvor han blev ramt af skud. Under den kolde krig var Kraft aktiv i antikommunistisk arbejde, ligesom han aktivt støttede baltiske eksilorganisationer, der arbejdede for at udbrede kendskabet til den sovjetiske undertrykkelse af de baltiske folk.

Ole Bjørn Kraft var med i stiftelsen af organisationen Bilderberg. Han var en af de 12 mænd Dr. Joseph Retinger konsulterede angående opstarten og han var vært da Bilderberg holdt det første møde i Danmark i 1956.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

DanskSpire
Denne artikel om en dansk politiker er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Politiker