Pantograf (el)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
En etbenet pantograf på en sporvogn

En pantograf er en type strømaftager, der er monteret på taget af typisk et elektrisk tog (f.eks. lokomotiv eller togsæt), som har kontakt til den overliggende køreledning.

Pantografen er ret bred, for at kunne få kontakt til køreledningen, der som regel hænger i zig-zag over midten af skinnerne. Dette gør at sliddet på pantografen bliver fordelt, således at der ikke bliver slidt et dybt hak i midten af pantografens kontaktflade.

Den skal også kunne fjedre, så den holder kontakten til køreledningen over køreenheden, uden at den river ledningen over, hvis der f.eks. er ujævnheder i sporet eller på ledningen. Tidligere var de mest rombeformet, nu er de oftest formet som kun den ene side af romben.

Tidligere havde strømaftageren samme form som et tegneredskab med navnet pantograf, og blev derfor kaldt ved samme navn. Dette navn har hængt sig fast selv om strømaftageren ikke længere har samme form.

Billedgalleri[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Teknik og teknologiStub
Denne artikel om teknik eller teknologi er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
JernbaneStub
Denne jernbaneartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.