Pindstrup Mosebrug

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Pindstrup Mosebrug A/S
PindstrupMosebrug.jpg
Hovedkontor for Pindstrup Mosebrug og Kronospan i Danmark
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktieselskab
Branche Spagnumproduktion
Grundlagt 1905
Grundlægger Johannes F. la Cour
Hovedsæde Pindstrup
Nøglepersoner Adm. direktør Jan Astrup
Bestyrelsesformand Christian La Cour
Regnskab
Omsætning 900 mio. kr. (2017)[1]
Resultat 101 mio. kr. (2017)[1]
Organisation
Antal ansatte
Ca. 800 (2017)[1]
Datterselskaber Produktion i 5 lande og salgskontorer i 16 lande.
Eksterne henvisninger
http://www.pindstrup.dk
CVR-nummer 11765912 Rediger på Wikidata
OpenCorporates dk/11765912 Rediger på Wikidata

Pindstrup Mosebrug A/S er en dansk spagnumproducent med hovedsæde i Pindstrup. Virksomheden blev stiftet i 1905 af Johannes F. la Cour. Koncernen har over 800 medarbejdere.

Produktion[redigér | redigér wikikode]

Produktionen bestod oprindeligt – og især under de to verdenskrige – af tørv til brændsel. Men i dag er produktionen baseret på spagnumlaget, som tidligere blev gravet væk for at komme ned til den brændbare tørv. Nu bruges spagnum (tørvemos) især som voksemedie til planter i gartnerier, som jordforbedringsmiddel i haver og som strøelse til husdyr.

Den danske produktion foregår i Kongerslev nær Lille Vildmose, hvor tørvene graves. Men virksomheden har også produktion og salgskontor i 4 udenlandske datterselskaber. Det første blev etableret i 1979 i Nordirland og leverer til Irland og Storbritannien. Et andet blev etableret i Spanien i 1989 og leverer til Spanien og Portugal. I starten af 1990'erne blev der etableret et joint venture med et firma i Estland, men Pindstrup etablerede i 1998 et datterselskab og en fabrik i Letland, som leverer til kunder i hele verden. I 2013 købte Pindstrup et firma i Rusland med produktion i Pskov-området og salgskontor i Moskva, som dækker de tidligere Sovjet-republikker. Endelig har Pindstrup salgskontorer i Kina og Brasilien samt et lager i Frankrig.

Pindstrups produkter sælges i over 100 lande.

Stenvad Mosebrugscenter[redigér | redigér wikikode]

Johannes F. La Cour købte i 1915 store mosearealer i Stenvad, hvor Pindstrup Mosebrug havde aktiviteter indtil 1992. Tørvefabrikken og det omkringliggende areal med en del af tipvognsbanen blev solgt til kommunen, og her ligger nu Stenvad Mosebrugscenter, som fortæller tørvegravningens historie.

Novopan og Kronospan[redigér | redigér wikikode]

Efter 2. verdenskrig aftog efterspørgslen efter tørv, og Pindstrup Mosebrug måtte gå nye veje. Man havde savværk og krydsfinerfabrik, og den 70-årige Johannes F. la Cour startede i 1950 en ny virksomhed, der kom til at fylde det meste af Pindstrup Mosebrugs grund på Fabriksvej 2 i Pindstrup. Det var den første spånpladefabrik i Skandinavien, baseret på en licensaftale med den schweiziske ingeniør Fahrni, der havde opfundet og patenteret en metode til fremstilling af spånplader. De laves af lim og træ, som kan være udtyndingstræ fra skovene, flis fra savværkerne og høvlspåner fra møbelfabrikkerne. Fra patentet fik fabrikken navnet ”Novopan”.

Efter at have ejet Novopan-aktierne i mere end 30 år valgte PenSam, Lønmodtagernes Dyrtidsfond Equity 1 og FIH Erhvervsbank at sælge dem 6. november 2015. Aktierne havde været til salg siden 2007. Køberen var Kronospan, som har hovedsæde i Østrig og er en af verdens førende producenter af træbaserede plader. Kronospan har over 40 produktionsfaciliteter og mere end 14.000 medarbejdere. [2]

Noter[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]