Pindstrup Mosebrug

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Pindstrup Mosebrug A/S
PindstrupMosebrug.jpg
Hovedkontor for Pindstrup Mosebrug
Virksomhedsinformation
Selskabsform Aktieselskab
Branche Produktion af voksemedier
Grundlagt 1905
Grundlægger Johannes F. la Cour
Etableringssted Pindstrup, Djursland
Hovedsæde Pindstrup
Nøglepersoner CEO Torben Brændgaard (2020-)
Bestyrelsesformand Bjarne Moltke Hansen (2018-)
Regnskab
Omsætning 1,07 mia. kr. (2021)[1]
Resultat 126 mio. kr. (2021)[1]
Organisation
Antal ansatte
Ca. 880 (2021)[1]
Datterselskaber Produktion i fem lande og salgskontorer og -konsulenter i en lang række lande.
Eksterne henvisninger
http://www.pindstrup.com
CVR-nummer 11765912
OpenCorporates dk/11765912 Rediger på Wikidata

Pindstrup Mosebrug A/S er en dansk producent af voksemedier (substrater) med hovedsæde i Pindstrup og med datterselskaber i flere lande. Virksomheden blev stiftet i 1905 af Johannes F. la Cour. Koncernen har over 800 medarbejdere.

Om selskabet[redigér | rediger kildetekst]

Voksemedier (substrater) fra Pindstrup Mosebrug A/S bruges til dyrkning af planter i gartnerier og haver. Virksomhedens produktion bestod oprindeligt – og især under de to verdenskrige – af tørv til brændsel. I 1960'erne ændrede virksomheden fokus og begyndte at levere til gartneribranchen. I flere årtier bestod råvarerne udelukkende af spagnum (tørvemos). Siden årtusindskiftet er virksomheden i stigende grad begyndt at bruge træfibre som råvare som alternativ til spagnum.

I Danmark foregår produktionen i Kongerslev nær Lille Vildmose. Virksomheden har også produktion og salgskontorer i flere udenlandske datterselskaber. Det første, Bulrush Horticulture Ltd., blev etableret i 1979 i Nordirland og leverer til Irland og Storbritannien. Et andet blev etableret i Spanien i 1989 og leverer til Spanien og Portugal. I starten af 1990'erne blev der etableret et joint venture med et firma i Estland, og i 1998 etablerede Pindstrup Mosebrug et datterselskab og en fabrik i Letland, som i dag producerer og leverer til kunder i hele verden. I 2013 købte Pindstrup et firma i Rusland med produktion i Pskov-området og salgskontor i Moskva, som dækker de tidligere Sovjet-republikker; de russiske aktiviteter håndteres i praksis og regnskabsmæssigt pr. 1. april 2023 som “ophørende aktiviteter” som følge af Ruslands krig mod Ukraine. Endelig har Pindstrup salgskontorer i Kina og Brasilien.

Pindstrups produkter sælges i over 100 lande.

Stenvad Mosebrugscenter[redigér | rediger kildetekst]

Johannes F. La Cour købte i 1915 store mosearealer i Stenvad, hvor Pindstrup Mosebrug havde aktiviteter indtil 1992. Tørvefabrikken og det omkringliggende areal med en del af tipvognsbanen blev solgt til kommunen, og her ligger nu Stenvad Mosebrugscenter, som fortæller tørvegravningens historie.

Novopan og Kronospan[redigér | rediger kildetekst]

Efter 2. verdenskrig aftog efterspørgslen efter tørv, og Pindstrup Mosebrug måtte gå nye veje. Man havde savværk og krydsfinerfabrik, og den 70-årige Johannes F. la Cour startede i 1950 en ny virksomhed, der kom til at fylde det meste af Pindstrup Mosebrugs grund på Fabriksvej 2 i Pindstrup. Det var den første spånpladefabrik i Skandinavien, baseret på en licensaftale med den schweiziske ingeniør Fahrni, der havde opfundet og patenteret en metode til fremstilling af spånplader. De laves af lim og træ, som kan være udtyndingstræ fra skovene, flis fra savværkerne og høvlspåner fra møbelfabrikkerne. Fra patentet fik fabrikken navnet ”Novopan”.

Efter at have ejet Novopan-aktierne i mere end 30 år valgte PenSam, Lønmodtagernes Dyrtidsfond Equity 1 og FIH Erhvervsbank at sælge dem 6. november 2015. Aktierne havde været til salg siden 2007. Køberen var Kronospan, som har hovedsæde i Østrig og er en af verdens førende producenter af træbaserede plader. Kronospan har over 40 produktionsfaciliteter og mere end 14.000 medarbejdere. [2]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c [1]. Dagbladet Børsen – betalingsside
  2. ^ Thomsen, Lars Norman (11. november 2015). "Erhverv: Novopan Træindustri solgt til giganten Kronospan”. Arkiveret 1. februar 2019 hos Wayback Machine Adresseavisen Syddjurs

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]