Portal:Historie/Udvalgt billede/Arkiv 2024

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

2024[rediger kildetekst]

Januar[rediger kildetekst]

I 1024 udstedte Song-dynastiet de første statslige pengesedler. Før den tid havde papirpenge været udstedt af bestemte personer eller institutioner, men de kinesiske sedler var officielle betalingsmidler. De skulle erstatte de store mængder kobbermønter, der gjorde betalingsprocessen besværlig.



rediger · historik · diskussion

Februar[rediger kildetekst]

I 1124 blev Tyrus, i det nuværende Libanon, belejret af korsfarere fra kongeriget Jerusalem fra landsiden, mens korsfarere fra Venedig blokerede byen fra søsiden. Efter fem en halv måned overgav byen sig, og korsfarerne regerede der til 1291. Illustration fra manuskript fra det 13. århundrede.



rediger · historik · diskussion

Marts[rediger kildetekst]

I 1224 oprettede kejser Frederik 2. universitetet i Napoli. Det blev et af de første universiteter, der ikke var oprettet af den katolske kirke, og dets hovedopgave var i begyndelsen at levere jurister og andre embedsmænd til kejserens centraladministration i Syditalien. En af de første undervisningsbygninger var klosteret San Domenico Maggiore.



rediger · historik · diskussion

April[rediger kildetekst]

I 1324 blev den befæstede by La Réole i Aquitaine erobret af den franske konges tropper. Det var den sidste fæstning i hertugdømmet under den engelske konges kontrol, og erobringen var et stort prestigetab for den engelske krone, selv om området fik lov til at forblive under nominel engelsk kontrol. Erobringen har militærhistorisk betydning, fordi det var første gang man anvendte kanoner på fransk område. Der er stadig rester af fæstningeværkerne i byen.



rediger · historik · diskussion

Maj[rediger kildetekst]

Juni[rediger kildetekst]

Juli[rediger kildetekst]

August[rediger kildetekst]

September[rediger kildetekst]

Oktober[rediger kildetekst]

November[rediger kildetekst]

December[rediger kildetekst]