Computerprogram

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Programmel)
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Program.

Et computerprogram, eller blot program, er en samling instruktioner, som sætter computeren i stand til at løse en bestemt opgave. Software er en generel betegnelse for samlinger af programmer. Dette skal ses i modsætning til computerens hardware, der udgør de fysiske dele.

Normalt lagres et program på en harddisk eller cd-rom. Herfra overføres det til ram, inden den ønskede beregning udføres. Et program står normalt ikke alene, men vil blive afviklet under et styresystem, som er et basisprogram, der styrer afvikling af opgaver på computeren.

Der findes i sagens natur mange slags programmer. De kan for eksempel deles op på denne måde:

  • Batchprogrammer, der kun modtager input ved programmets start.
  • Interaktive programmer, som løbende giver brugeren mulighed for at give programmet input.

Softwaren omfatter en meget bred vifte af produkter og teknologier udviklet ved hjælp af forskellige teknikker som programmeringssprog eller scriptsprog. De typer af software, der omfatter websideer, er udviklede ved hjælp af teknologier, som HTML, PHP, Perl, JSP, ASP, .NET, XML – hvoraf .NET, HTML og XML ikke er faktiske programmeringssprog. Desktopprogrammer såsom programmerne i Microsoft Office er udviklede ved hjælp af teknologier såsom C, C++, Java og C#.

Programmer kan have forskellige licenser. Eksempler på disse er freeware og shareware, som er de mest kendte. Freeware er programmer, der er gratis at bruge, men shareware programmer er gratis at prøve i en begrænset version.

Programmer fordelt på anvendelse[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Wiktionary-logo.svg Se Wiktionarys definition på ordet:


SoftwareStub
Denne artikel om software er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.