Ramadan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Halvmåne af Ramadan.

Ramadanen (arabisk: رمضان Ramaḍān, også romaniseret som Ramazan, Ramadhan, eller Ramathan) er en fastemåned inden for den muslimske trosretning, Islam.

Ved at faste aktualiserer muslimer Koranens åbenbaring, idet ramadan er måneden for Koranens åbenbaring.

Ramadanen strækker sig over 29-30 dage uden mad, drikke, røg og seksuelt samvær fra daggry til solnedgang. Om natten er det nævnte tilladt, fordi Allah ønsker at gøre det let for mennesket. Undtaget fastereglerne: børn, syge, ældre, rejsende, gravide, ammende mødre, sportsmænd i konkurrence og mænd i krig. Syge skal faste et ligeså mange antal dage på et andet tidspunkt. Kronisk syge kan i stedet betale 'fidyah' ved enten at give almisse eller give mad til en fattig.[kilde mangler]

I afslutningen af ramadanen betales der almisse (zakat al-Fitr), så fattige også kan få råd til en ‘Īd al-Fiṭr. Fastemåneden afsluttes med en eid-fest.

I Koranen fremgår det, citat: ”I som tror, fasten er pålagt jer, ligesom den var pålagt over dem før jer, så I kan opnå gudsfrygtighed.” [1] ”Den af jer, der oplever måneden [Ramadanen] skal faste i den.”[2]

Den islamiske kalender følger månen og derfor flytter muharram sig 11-12 dage hvert år i forhold til den gregorianske kalender. Måneden starter, når en muslim iagttager nymånen på himlen, og det kan ikke præcis siges, hvornår en måned vil starte.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ al-Baqarah 2:183
  2. ^ al-Baqarah 2:185