Islamisk arkitektur

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Den islamiske arkitektur har traditionelt været orienteret mod det abstrakte og geometriske, på samme måde som islamisk kunst i almindelighed.

Islamisk kultur har en historie på omkring 1.300 år, og geografisk udbredelse fra Spanien til Indonesien, fra Centralafrika til det sydlige Rusland. Den omfatter på den måde mange ulige traditioner, enten man ser det fra sociale, kulturelle, politiske eller endog religiøse synsvinkler. Alle disse indfaldsvinkler har gennem skiftende epoker sat sit præg på den fælles muslimske kulturtradition. Arkitekturen har flere fællestrek med kunsten inden det islamske kulturområde: først det nonfigurative, dernæst også træk som symmetri, heldækkende geometriske mønstre på ydervæggene, arabesker, kalligrafiske ornament og klare farver.

Arkitektoniske træk, som forekommer i hele den arabiske verden er hypostylene, gårdspladsen med fonténer og omkransende hvælvinger nisjer, iwan (en portaltype), kuppelen som omkranses af minareter, og ikke mindst mihrab, den rigt dekorerede nisje i moskeen, som viser bederetningen mod Mekka.


Islam Stub
Denne islamartikel er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.