Sira

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg For alternative betydninger, se Sira (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Sira)

Siraer (fra arabisk: سيرة) er de traditionelle islamiske Muhammed-biografier, og kilden til de fleste af de historiske oplysninger, der i dag er tilgængelige omkring Muhammeds liv og islams tidligste periode. Den almindelige muslimske opfattelse er at disse biografier indeholder en nøjagtig og pålidelig beskrivelse af Muhammed. Den overordnede postitive holdning til siraernes pålidelighed blandt muslimerne, skal dog ses med det forbehold at enkelte af de nedskrevne informationer ifølge mange muslimer, bør behandles med en vis skepsis. Med denne holdning som udgangspunkt, bliver de sammen med hadith brugt som en kontekst for muslimernes koranfortolkninger.

Blandt vestlige historikere hersker der delte meninger om i hvor høj grad man kan anse siraerne for at være pålidelige historiske kilder. Nogle, som eksempelvis Montgomery Watt ser overordnet teksterne som værende pålidelige. Andre historikere som Patricia Crone forholder sig imidlertid langt mere skeptisk til siraernes pålidelighed. Den meget skeptiske holdning til siraernes pålidelighed som eksempelvis Patricia Crone repræsentere, er dog et minoritetssynspunkt blandt vestlige akademikere.

Sira og hadith udgør tilsammen sunna, eller profeten Muhammeds eksempel. Sunna er den basis som mange traditionelle muslimske praksisser hviler på.

Ibn Ishaqs "Sirat Rasul Allah" er den tidligste traditionelle muslimske Muhammed biografi der har overlevet indtil i dag, og var skrevet mindre end 150 år efter Mohammeds død.

Se også[redigér | redigér wikikode]