Repræsentanternes hus (USA)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Repræsentanternes hus)
Gå til: navigation, søg
Amerikas Forenede Stater
Greater coat of arms of the United States.svg

Denne artikel er en del af:
Politik og regering i
Amerikas Forenede StaterAndre lande • Politik

Repræsentanternes Hus er den ene halvdel af USA's føderale lovgivende forsamling, USAs Kongres. Den anden er Senatet. Der refereres ofte til Repræsentanternes Hus som Huset. Der er 435 medlemmer i Repræsentanternes Hus, der alle er på valg hvert andet år. Derudover er der 6 medlemmer, som ikke har stemmeret.

Huset har som hele USA's Kongres til huse i Capitol-bygningen i Washington, D.C.

Modsat Senatet varierer antallet af medlemmer fra hver stat i Repræsentanternes Hus i forhold til indbyggertal. I henhold til den amerikanske forfatning opdateres fordelingen af mandater staterne imellem hvert tiende år på basis af folketællinger (den seneste folketælling fandt sted i 2010). Californien (ca. 37 millioner indbyggere) har således 53 medlemmer og Alaska (ca. 660.000 indbyggere) kun 1 medlem af Repræsentanternes Hus. Det er et internt anliggende i den enkelte delstater, hvordan grænserne trækkes mellem valgdistrikterne. Det åbner blandt andet op for gerrymandering.

Husets formand, kaldet Speaker of the House, leder møderne og nummer tre i det politiske hierarki efter præsidenten og vicepræsidenten. I 2015 afløstes republikaneren John Boehner af partifællen Paul Ryan som formand.

I det nuværende Hus (januar 2017) har republikanerne flertal med 238 medlemmer, mens demokraterne har 193 medlemmer. Kevin McCarthy er flertalsleder og Nancy Pelosi er mindretalsleder.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]