Roger David Casement

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Roger David Casement.

Roger David Casement (eller på irsk Ruairí Daithi Mac Easmainn, 1. september 18643. august 1916) - også kendt som Sir Robert Casement, Kt. CMG mellem 1911 og tidspunktet kort før hans død, hvor han blev frataget sit ridderskab[1] - var en irsk nationalist, aktivist, patriot og digter.

Casement var britisk konsul af profession. Han blev berømt for sine rapporter om og handlinger mod voldelige overgeb imod de indfødte befolkninger i Fristaten Congo og Peru, samt for sit arbejde med Tyskland forud for Irlands påskeopstand i 1916. I Afrika arbejdede han for kommercielle interesser og senere i tjeneste for Storbritannien. Som ung var han en tilhænger af Charles Stewart Parnell.

Boerkrigen og hans undersøgelser som konsul af forbrydelserne i Congo ændrede Casements politiske holdninger, først til anti-imperialist og senere til irsk republikaner og separatist. Han forsøgte at vinde tysk støtte til et oprør i Irland mod britisk styre. Kort før Påskeopstanden landede han i Irland og blev arresteret. Han blev efterfølgende dømt og henrettet for forædderi. Der har været nogen kontrovers over et sæt af sorte dagbøger som Casement menes at have skrevet. Kopier af dagbøgerne blev omdelt i udvalgte cirkler af de britiske myndigheder efter Casements dom da de, hvis de anerkendes som ægte, ville fremstille Casement som en promiskuøs homoseksuel med en forkærlighed for unge mænd. Set i lyset af tidens syn på homoseksualitet hjalp omdelingen af dagbøgerne til at underminere støtten for Casements sag, samt hans håb for en mildere straf.

Tidlige liv og uddannelse[redigér | redigér wikikode]

Casement blev født nær Dublin og boede i sin tidligste barndom i Doyle's Cottage, Lawson Terrace, Sandycove.[2] Hans far Roger Casement, der var protestant og kaptajn ved dragonregimentet Kings Own Royal Regiment of Dragoons, var søn af konkursramte shippingkøbmand Hugh Casement fra Belfast, der senere flyttede til Australien. Kaptajn Casement havde tjent i første anglo-afghanske krig i 1842 og meldte sig frivilligt til at kæmpe i den Ungarske revolution i 1848, men nåede først frem efter revolutionen var endt med overgivelsen ved Világos.

Casements mor, Anne Jephson fra Dublin (hvis herkomst er uvis), fik ham som treårig hemmeligt gendøbt i den katolske tro. Det skete i Rhyl.[3][4] I følge et brev fra 1892 troede Casement at han nedstammede fra Jephsonfamilien fra Mallow, County Cork.[5] Jephsonfamiliens historiker fremlægger dog intet bevis herfor.[6] Anne døde i Worthing da hendes søn var ni år gammel. Da han var blevet 13 var hans far også død, efter at have tilbragt sin sidste tid i Ballymena, afhængig af sine pårørendes støtte.

Efter faderens død tog Rogers protestantiske familie på faderens side sig af ham i Ulster (henholdsvis familien Young af Galgorm Castle i Ballymena og familien Casement fra Magherintemple) og han blev uddannet ved Diocesan School i Ballymena, der senere blev til Ballymena Academy. Han forlod skolen som 16-årig og tog et kontorarbejde hos Elder Dempster, der var et shippingfirma fra Liverpool. Firmaet ejedes af Alfred Lewis Jones, der senere skulle blive en modstander i Congo-sagen.[7]


Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ (på engelsk)London Gazette. 4. juli 1916. ss. 6596. 
  2. ^ Dr Noel Kissane (2006) (på engelsk) (PDF). The 1916 Rising: Personalities & Perspectives an online exhibition. National Library of Ireland/Leabharlann Náisiúnta na hÉireann. Hentet 2008-04-02. 
  3. ^ (Engelsk) Angus Mitchell, Casement, Haus Publishing, 2003 p.11.
  4. ^ (Engelsk) Brian Inglis (1974, op cit.) kommenterede på s. 115 at "...selv om hun tillod sine børn at blive opdraget som protestanter fik hun dem katolsk døbt 'provisorisk', da Roger var fire år gammel."
  5. ^ (Engelsk) Sawyer R. Casement the Flawed Hero (Routledge, London 1984), citeret på s. 4-5. ISBN 0-7102-0013-7
  6. ^ (Engelsk) Maurice Denham Jephson, An Anglo-Irish Miscellany, Allen Figgis, Dublin 1964.
  7. ^ (Engelsk) Seamas O Siochain, Roger Casement, Imperialist, Rebel, Revolutionary p.15