Simon Spies

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Simon Spies
Født Simon Ove Christian
Ogilvie Spies
1. september 1921(1921-09-01)[1]
Helsingør
Død 16. april 1984 (62 år)
Rungsted
Gravsted Hørsholm Kirkegård
Nationalitet Danmark Dansker
Forældre Johan William Ogilvie Spies og Emma Spies

Simon Ove Christian Ogilvie Spies (1. september 1921 i Helsingør[1]16. april 1984 i Rungsted) var en dansk forretningsmand, som stiftede rejsebureauet Spies Rejser og flyudlejningsvirksomheden Conair, der kort efter overtog charter-flyselskabet Flying Enterprise.

Han er kaldt "Danmarks Rejsekonge".

I dag er Spies Rejser en del af koncernen Thomas Cook Group Plc.

Historie[redigér | redigér wikikode]

Spies blev født i Helsingør i en fattig familie som barn af kunstmaler Johan William Ogilvie Spies og kontorassistent Emma Spies. Kort efter Simons fødsel forlod faderen hjemmet. Forældrene blev skilt, og Spies blev opdraget af sin mor, der sendte ham både i søndagsskole og KFUM.

Han begyndte at drive forretning allerede som barn. Når markedet var slut, gik han rundt til boderne og opkøbte rester, som han så kørte rundt og solgte til dem, der ikke selv havde haft mulighed for at gå på marked. Det var allerede der, han fandt på reglen om kun at bruge halvdelen af fortjenesten og spare resten. Som 12-årig solgte han chokolade i Helsingørs førende biograf.

I 1936 tog Simon Spies en god realeksamen.

Han meldte sig ind i DNSAP i 1942 for at få mulighed for at arbejde i Østrig, der var en del af det stortyske rige. Spies deltog aldrig aktivt i nogle af Det danske nazistiske Partis aktiviteter.

Som ung havde Spies et "cykeltaxifirma". Han fik det hurtigt op at køre, men han indrømmer selv, at han var lidt for doven, og at han måske selv skulle have gjort lidt mere i stedet for at hundse med sine medarbejdere. Cykeltaxifirmaet lukkede.

Simon Spies var utroligt begavet, og på Københavns Universitet blev han både uddannet cand.psych. og cand.polit.. Blandt hans nære studiekammerater var Mogens Glistrup. I 1956 grundlagde han firmaet Spies Rejser, som endte med at være landets største udbyder af charterrejser. Simon Spies var gift fire gange. I 1983 blev han gift sidste gang med den 20-årige Janni Brodersen, som ved hans død arvede hans enorme formue og koncern. Spies Rejsers storhedstid døde dog med stifteren.

Spies boede i Rungsted, hvor han ejede tre villaer mellem Strandvejen og Dreyersvej. Den sidste købte han udelukkende for at kunne anlægge en tennisbane i haven.[2] Spies betalte årligt mellem 50 og 60 mio. kr. i kommuneskat til Hørsholm Kommune.[3]

Han udtalte sig ofte bastant: "Jeg ønsker mig en globus i naturlig størrelse".

Hans ven og livlæge Jan Smith skulle overtage Spies Rejser ved Spies' død. Jan Smith begik selvmord få måneder inden Simon Spies døde.[kilde mangler]

Spies døde af en leversygdom[kilde mangler] den 16. april 1984. Spies er begravet på Hørsholm Kirkegård.[4]

I medierne[redigér | redigér wikikode]

Simon Spies er en af hovedpersonerne i filmen Spies & Glistrup og er i den spillet af Pilou Asbæk.

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Fodnoter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b Kirkebog for Sankt Olai Sogn, ("1918-1923" s. 86; opslag 87, nr. 89) på Arkivalieronline, Statens Arkiver.
  2. ^ "Spies - hans livs rejse" s. 76 f., John Lindskog
  3. ^ "Spies - hans livs rejse", s. 80. John Lindskog
  4. ^ Simon Spies gravsted.dk
Vista-kdmconfig.pngArtiklen om Simon Spies kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede
Du kan hjælpe ved at afsøge Wikimedia Commons for et passende billede eller uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen.