Anders Matthesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg "Anden" omdirigeres hertil. For information om anden (dyret), se ænder.
Anders Matthesen
Anders Matthesen (2011).jpg
Anders Matthesen
Personlig information
Pseudonym Anden Rediger på Wikidata
Andre navn(e) Anden, Albert S. Lund
Født 6. juli 1975 (46 år)
Østerbro, København
Nationalitet Dansk
Ægtefælle Cemille Matthesen
Børn 1
Beskæftigelse standupkomiker, skuespiller, sanger/rapper, manuskriptforfatter og instruktør.
Aktive år 1993 - i dag
Eksterne henvisninger
Anden.dk
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Anders Matthesen (født 6. juli 1975Østerbro, København), også kendt under kunstnernavnet Anden, er en dansk standupkomiker, skuespiller, sanger/rapper, sangskriver, musiker, manuskriptforfatter, forfatter, tegnefilmsdubber og instruktør. Matthesen er opvokset i Albertslund, som han ofte bruger som reference i sin standup.

Han debuterede som standupkomiker i 1993, og har siden lavet adskillige succesfulde standup onemanshow. I slutningen af 1990'erne og år 2000 lavede han Børneradio, hvorfra der bl.a. blev udgivet en CD med sketches. I 2001 udkom gyserhørespillet Terkel i knibe, der blev lavet til en succesfuld animationsfilm i 2004 og Anders har lagt stemme til alle rollerne i Terkel i knibe, tegnefilmsdubber, og i 2019 blev den lavet til musical. Han har også spillet med i teaterforestillingerne Simon og Kjeld og Dirch: En Kærlighedshistorie

Matthesen har medvirket i flere spillefilm, hovedsageligt som hovedrolleindehaver. I 2016 udkom børnebogen Ternet Ninja, der vandt en pris, og i 2018 blev den udgivet som en animationsfilm af samme navn. Filmen blev en kæmpe succes og er blandt de mest sete danske film nogensinde, og den vandt adskillige Robertpriser. Han har udgivet to deciderede rap-albums med begrænset succes. Han har modtaget en lang række priser og nomineringer for sit arbejde, og han har som den eneste vundet titlen "Årets komiker" tre gange ved Zulu Comedy Galla.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Anders Matthesen begyndte at rappe som 12-årig under kunsternavnet DJ And. Sammen med sin bedste ven Tue og broren dannede han gruppen The Human Beat Boys, som i 1991 vandt en pladekontrakt med Mega Records i TV 2-programmet Dæxel (med Dan Rachlin som vært).[1] Aftalen blev dog aldrig til noget, hvilket ifølge Matthesen var medvirkende til at gruppen gik i opløsning: "Vi blev snydt. Det var en kæmpe skuffelse og vildt frustrerende. Nu havde man kæmpet så hårdt for det for bare at blive røvrendt".[2]

Debut og gennembrud (1993-2000)[redigér | rediger kildetekst]

Anders Matthesen debuterede som standupkomiker ved Danmarksmesterskaberne i Stand-UpRestaurant DIN's i 1993, hvor han fik en andenplads.[3] Inden kvalifikationen snakkede han med Lasse Rimmer, der havde et par års erfaring, og opdagede at han var meget uvidende om standup. Han troede bl.a. at man improviserede meget af det på scenen. Til forskel fra de andre deltagere havde han skrevet 5 minutters nyt materiale til finalen, hvilket ikke var forventet i konkurrencen. Han endte med en andenplads efter Mads M. Nielsen.[3]

Efter nogle års arbejde på de danske standupscener dukkede han op i mindre indslag i TV 2's talkshow Darios Joint. Siden var han programvært på tv-programmerne Andarki og Andensortering, begge på TvDanmark. Andensortering var et såkaldt klip-program, et underholdningsprogram, der bestod af en danskproduceret præsentation af udenlandsk producerede fraklip, tv-reklamer og hjemmevideoer, og i programmet spillede Matthesen en lang række forskellige håbefulde tv-talenter. Flere af disse figurer har man siden oplevet i andre af Anders' værker, heriblandt Jul på Vesterbro. I 1999 medvirkede han i 10 afsnit af DR2s tv-sketchprogram Casper & Mandrilaftalen.

Han fik et mindre folkeligt gennembrud med cd-udgivelsen Hva' snakker du om? – Den ka' byttes Vol. 1 (2000), der indeholdt en samling sketches og sange oprindelig produceret til Børneradio, et program på Danmarks Radios P3. En stor del af sangene var produceret af Bossy Bo under navnet Bossy Bjælke.[4] Albummet solgte 80.000 eksemplarer.[5]

Lidt senere, eller sideløbende med Børneradio-projektet, havde Anders Matthesen også et andet mindre kendt program kørende på P3's aftenflade. Over en periode på et par måneder i år 2000 berettede han i programmet Oraklet om sine forskellige ekspeditioner udi en gakket verden. Værd at nævne er en udsendelse, hvor han i sin bil og med en mikrofon begav sig til en by ved navn Koldskål.

Videre succes og Jul på Vesterbro (2001-2008)[redigér | rediger kildetekst]

Senere kom blandt meget andet cd-udgivelsen Arne Fortæller... Terkel i Knibe (2001), et gyserhørespil for børn om blandt andet mobning, også oprindeligt produceret til Børneradio. Albummet solgte 35.000 eksemplarer.[5] Arne Fortæller... Terkel i Knibe blev i 2004 filmatiseret som animationsfilm. I september 2004 var filmen blevet set af 379.313 mennesker i biografen.[6] Da Terkel i Knibe efterfølgende udkom på DVD, solgte den 120.000 eksemplarer. Nordisk Film mente, at omfattende piratkopiering af DVD'en var skyld i, at der blev solgt 20-30.000 færre eksemplarer end der ellers kunne være blevet solgt.[7]

Matthesen medvirkede på tre sange på albummet Get a Life Selv fra Bossy Bo og Jazzy H udgivet under navnet Hustlerne i 2003. De var tidligere kendt fra rapgruppen Østkyst Hustlers. Matthesen optrådte for første gang uden for standupsammenhæng i Tivolirevyen 2003, instrueret af Nikolaj Cederholm. Matthesen debuterede som skuespiller i lufthavnsshowet SimonGasværket i 2004. Han spillede med stor succes Simon Spies, i et teaterstykke skrevet og instrueret af Nikolaj Cederholm. Berlingske skrev bl.a. "Det er formidabelt. Fandtes der ikke en Anders Matthesen, ville de være nødt til at genmanipulere ham frem til denne forestilling. Matthesen er mageløs."[8] Forestillingen er udgivet på DVD.

I december 2003 sendte DR2 Jul på Vesterbro som voksen-julekalender. Den blev en stor succes, og blev udgivet på DVD og senere sendt flere gange. I julekalenderen spiller Matthesen størstedelen af alle rollerne, og den handler om den dysfunktionelle familie Stardust bestående af bl.a. Stewart Stardust og Danny og deres liv. Matthesens mange tv-optrædender tæller desuden Perforama, seks dramaproduktioner med lavt budget vist på DR2.

I sommeren 2005 spillede Matthesen en hovedrolle i Rene hjerter, en dansk spillefilm med premiere i efteråret 2006. Matthesen spiller den 30-årige Kris, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling. Kris lider af Aspergers syndrom og har en særinteresse i film, og han er besat af en gammel, dansk spillefilm, Rene Hjerter; en dag vælger han at flygte fra hospitalet for at opsøge Linda, heltinden i Rene Hjerter. Spillefilmen Rene Hjerter har manuskript af Kim Fupz Aakeson (baseret på en af hans egne bøger ved navn Alting og Ulla Vilstrup) og er instrueret af Kenneth Kainz.

I foråret 2006 optrådte Anders Matthesen i Falkoner Salen med comedyshowet Anden paa coke? (igen instrueret af Nikolaj Cederholm), som han senere turnerede rundt i landet med.

I 2008 var Matthesen aktuel som manuskriptforfatter i tv-serien Comedy-kuren med Henrik Bruun, der blev sendt på Kanal 5 og siden udgivet på DVD. Han modtog også Livsglædens Pris, som uddeles af Simon Spies Fonden, på 200.000 kr.[9]

Den 1. august 2008 havde Anders Matthesens standupshow Anders Matthesen ...vender tilbage premiere på Gasværket i København.[10] Matthesen fortsatte sin turné indtil marts 2009.[11] Optagelsen af showet på Det Kongelige Teater i København udkom, sammen med ekstramateriale, den 9. november 2009 på DVD.

Instruktørdebut og mere standup (2009-2015)[redigér | rediger kildetekst]

Anders Matthesen debuterede den 12. juni 2009 som instruktør med komediefilmen Sorte kugler, som han selv har skrevet og spiller hovedrollen i. Filmen blev set af mere end 400.000 i biograferne, og var dermed den mest sete danske film i 2009.[12]

Thomas Hartmann og Anders Matthesen turnerede i 2009 med showet Bytte Bytte Købmand, hvor de optrådte med materiale den anden havde skrevet.

Han modtog prisen for "Årets komiker" ved Zulu Comedy Galla 2009 den 31. august 2009. I efteråret 2009 turnerede Matthesen med kollegaen Thomas Hartmann med standupshowet Bytte Bytte Købmand, hvor de hver for sig optrådte med den andens materiale.

Matthesen udgav den 18. januar 2010 sit andet album som rapper, der fik titlen Villa Peakstate, opkaldt efter Matthesens eget hjem.[13][14] Albummet blev dog ekstremt dårligt anmeldt i musikmagasinet GAFFA,[15] men var dog alligevel nomineret til Årets Danske Hip Hop Udgivelse ved GAFFA-Prisen samme år.[16]

Matthesens samarbejder med jævne mellemrum med Thomas Hartmann samt Nikolaj Peyk og Bo Rasmussen kendt fra Østkyst Hustlers.

I november 2011 annoncerede Anders på sin Facebookprofil, at der var et nyt show på vej, under navnet ANDERS. Showet havde premiere 5. september 2012, og modtog de hidtil bedste anmeldelser for et af hans shows.[17] Udover de gode anmeldelser er showet også det hurtigst sælgende show med Matthesen til dato. Inden premieren var der blevet solgt 60.000 billetter og 2 uger efter premieren rundede salget 100.000 billetter, dvs. at showet i denne periode solgte ca. 3.000 billetter om dagen.[18] Showet "Anders" er et show der handler om identitet og hvem man i virkeligheden er.

I 2013 spillede han en kort rolle som våbensælgeren Kenneth i Det grå guld. I Berlingskes anmeldelse af fimlen skrev de bl.a. at Matthesen "indkasserer filmens bedste grin...".[19] Han vandt prisen Årets komiker til Zulu Comedy Galla for anden gang i 2013 for sit show ANDERS.

I 2015 medvirkede Matthsen på nummeret "Tæl Til 10" på den danske rapper Pato Siebenhaars EP Skarp.[20] Udgivelsen blev godt modtaget.[21]

Ternet Ninja og Den anden side (2016-nu)[redigér | rediger kildetekst]

I april 2016 annoncerede Matthesen sit onemanshow Shhh, som fik premiere i Falconer Salen d. 2. september 2016. Udover at besøge Danmarks seks største byer blev turnéen i 2017 udvidet fra januar til marts, hvor det blev spillet i flere mindre byer. Det solgte 27.000 billetter den første måned, og er dermed hans hurtigst sælgende show, og det endte med at sælge over 60.000 billetter.[22]

Den 28. oktober 2016 debuterede Anders som børnebogsforfatter med romanen Ternet Ninja, der bl.a. blev rost i Politiken, der skrev, at han ramte plet med sin børnebog.[23] Bogen modtog Orla-prisen for Bedste handling i 2017.[24]

Den 27. april 2017 var der premiere på dokumentarfilmen Den anden side.[25] Filmen er instrueret af Pernille Rose Grønkjær,[25] der følger Matthesen i perioden mellem hans to onemanshows ANDERS og Shhh fra 2013 til 2016.[26] Filmen modtog generelt gode anmeldelser fra flere medier. BT og Soundvenue tildelte filmen fire ud af seks stjerner,[27][28] mens Filmmagasinet Ekko gav den fem ud af seks stjerner.[29] Filmen modtog også fem ud af seks stjerner af DRs anmelder, der skrev, at filmens åbenhed ikke blot var "et spændende portræt af Matthesen, men også [...] et fascinerende billede på en kreativ proces"[26] Politikens anmelder, Kristoffer Hegnsvad, tildelte filmen tre ud af seks hjerter og erklærede sig "mildt skuffet" som fan af instruktøren.[30] Han mente ikke, at man havde fået nok ud af mødet mellem "en af Danmarks bedste dokumentarister og en af Danmarks største komikere" og konstaterede, at der i filmen "[hverken findes] en tanke, der hæver sig op over navlen, eller en, som dolker sig seriøst grundigt ned i den"[30] Han roste dog filmen for at være "den mest velproducerede danske dokumentarfilm, jeg har set i årevis", især grundet Jacob Thuesen og Kasper Leicks klipning og Torsten Høgh Rasmussens design.[30]

Anders Matthesen live i 2019.

den 12. april 2019 udkom animationsfilmen Ternet Ninja, som Matthesen har skrevet, instrueret og lægger stemme til. Den blev en kæmpe succes og solgte over 220.000 billetter de første fire dage, hvilket var en rekord.[31] Sidenhen har filmen solgt 940.000 billetter,[32] hvilket gør de til den sjette mest sete danske film nogensinde.[33] I efteråret 2019 vandt han for tredje gang Årets komiker ved Zulu Comedy Awards, hvilket var første gang at én komiker havde modtaget prisen tre gang. Han fik prisen i 2019 for filmen Ternet Ninja og showet ANDEN 25.

Hæder[redigér | rediger kildetekst]

Matthesen har modtaget en lang række priser og nomineringer for sit arbejder. De vundne priser er:

Privatliv[redigér | rediger kildetekst]

Anders Matthesen købte i 2014 i det tidligere Plejehjemmet LotteFrederiksberg, men solgte det igen i 2016.

Anders Matthesen er opvokset i Albertslund. Han tager ofte udgangspunkt i bydelen i sin humor, hvilket han har kaldt "en reference, man kan bruge, når man skal henvise til et hårdt sted", men samtidig også en kærlighedserklæring til bydelen.[46] Efter endt HF-eksamen arbejdede han som pædagogmedhjælper, men blev fyret adskillige gange da han "ikke [gad] sidde og klynke i kaffen".[47][48][49]

Matthesen blev i 2013 gift med sin kæreste gennem mere end tre år, Cemille Rosenberg, som til dagligt arbejder som hans manager og har to børn fra et tidligere forhold.[50] Sammen har de sønnen Spencer, som er fra foråret 2011.[51] Parret bor i en villa på Frederiksberg.

I 2014 købte Matthesen en stor villa på Frederiksberg, der tidligere havde huset Plejehjemmet Lotte, som blev drevet af Thyra Frank. Boligen kostede 17,5 mio. kr.[52] Den blev dog solgt igen allerede efter to år for 19 mio., og den er siden blevet omdannet til en række luksuslejligheder.[53][54][55]

I januar 2021 blev det offentligt kendt, at Matthesen havde solgt sin bolig byggeforeningshus i Den hvide by på Frederiksberg for 12,8 mio. kr. Huset på 164 m2 havde Matthesen købt i 2005 for 5.763.000 kr. Køberen var influencer og tidligere P3-vært Cathrine Wichmand, der havde henvendt sig direkte for at købe huset.[56]

Diskografi[redigér | rediger kildetekst]

Soundtrack[redigér | rediger kildetekst]

 • 2003 Jul på Vesterbro - Sange/Musik
 • 2004 Terkel i knibe - Sange/Musik
 • 2009 Sorte kugler - Sange/Musik
 • 2018 Ternet Ninja - Sange/Musik
 • 2021 Ternet Ninja 2 - Sange/Musik

Gæsteoptræden[redigér | rediger kildetekst]

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Radio[redigér | rediger kildetekst]

Titel Kanal År Funktion
Børneradio DR, P3 2000 Sketcher, vært

Bibliografi[redigér | rediger kildetekst]

 • Ternet Ninja (Høst & Søn, 2016)
 • Ternet Ninja 2 (Høst & Søn, 2019)

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ Hip-hop med holdning
 2. ^ Soei, Aydin (15. februar 2006). "Onsdagsprofilen: 'Jeg gider ikke folk, der taler grimt'". Information. 
 3. ^ a b Anders Matthesens liv ændrede sig fuldstændig på præcis fem minutter. TV 2 Zulu. Hentet 17/8-2021
 4. ^ Hva' Snakker Du Om? – Den Ka' Byttes V:O:L:01:00. Discogs. Hentet 3/11-2015
 5. ^ a b Bo Rasmussen/Bossy Bo. Berlingske. Hentet 18/2-2015
 6. ^ Terkel i stiv medvind
 7. ^ Terkel angrebet af pirater
 8. ^ 'Ved profetens skæg Berlingske, 15. feb. 2004
 9. ^ a b Spies-kroner gjorde godt. Nordjyske Stiftstidende. Hentet 15/5-2019
 10. ^ Lidt nyt om "...Vender Tilbage" Anden.dk, 11. juni 2008
 11. ^ Anden udvider sin turné Anden.dk, 27. oktober 2008
 12. ^ 'Sorte kugler' årets største film Ekstra Bladet, 27. aug. 2009
 13. ^ Tjeck Magazine, nummer 208, juni 2009
 14. ^ Facebook | Villa Peakstate
 15. ^ Anders Matthesen Villa Peakstate. GAFFA. Hentet 2/10-2014
 16. ^ Nominerede til GAFFA-prisen 2010 klar. GAFFA. Hentet 2/9-2020
 17. ^ 'Anmelderne bliver blæst væk af Anden'. Politiken, 06. sep. 2012
 18. ^ 'Så meget skal 'Anden' sælge for at tjene penge TV 2 Nyheder, 18. okt. 2012
 19. ^ Anmeldelse: »Det Grå Guld«. Berlingske. Hentet 8/10-2019
 20. ^ Pato Siebenhaar – Skarp. Discogs. Hentet 29/10-2019
 21. ^ Pato: Skarp. GAFFA. Hentet 29/10-2019
 22. ^ SHHH. duckpowernews.dk - Anders Matthesen. Hentet 29/10-2019
 23. ^ Anders Matthesen rammer plet med ny børnebog. Politiken. Hentet 27/4-2017
 24. ^ a b Orlaprisen: Så er årets vindere fundet!. DR. Hentet 14/3-2019
 25. ^ a b Den Anden Side. Kino.dk. Hentet 27/4-2017
 26. ^ a b ANMELDELSE Ny dokumentar får det bedste ud af Anders Matthesens nedtur. DR. Hentet 27/4-2017
 27. ^ Dokumentarfilm: Den anden side af 'Anden'. BT. Hentet 27/4-2017
 28. ^ ’Den anden side’: Et must for Anders Matthesen-fans. soundvenue. Hentet 27/4-2017
 29. ^ Den anden side. Filmmagasinet Ekko. Hentet 27/4-2017
 30. ^ a b c Hegnsvad, Kristoffer (26. april 2017). "Det hele er godt nok i Matthesen-dokumentar". Politiken. Danmark: JP/Politikens Hus. Arkiveret fra originalen 26. april 2017. 
 31. ^ West Madsen, Fie (3. januar 2018). "Anders Matthesen slår vild rekord: 'Ternet Ninja' får bedste start nogensinde for en dansk film". BT. Hentet 5. januar 2018. 
 32. ^ TERNET NINJA blev set 940.000 gange biografen og nu har du mulighed for at se den igen. Nordisk FilmFacebook. Hentet 16/5-2019
 33. ^ "Anders Matthesen får økonomisk rygstød til Ternet Ninja 2". ritzau. BT. 22. marts 2019. Hentet 23. marts 2019. 
 34. ^ a b c Priser. Duckpowernews.dk. Hentet 2/9-2020
 35. ^ De vandt i Grand Danois. Ekstra Bladet. Hentet 2/9-2020
 36. ^ Susse Wold vinder Teaterflisen 2019. TV 2 Lorry. Hentet 2/9-2020
 37. ^ Anden får medalje. Berlingske. Hentet 2/9-2020
 38. ^ Anden er landets sjoveste mand. Ekstra Bladet. Hentet 3/9-2019
 39. ^ Tribini-pris til Matthesen. Nordjyske. Hentet 12/2-2020
 40. ^ Årets Frederiksberg Kunstner. Frederiksberg Kommune. Hentet 2/9-2020
 41. ^ MATTHESEN BLEV "ÅRETS KOMIKER" FOR ANDEN GANG VED ZULU COMEDY GALLA Arkiveret 3. september 2019 hos Wayback Machine. TV 2. Hentet 3/9-2019
 42. ^ Her er ALLE vinderne af Reality Awards 2018. Se og Hør. Hentet 2/9-2020
 43. ^ PRÅSPRISEN. Danske Børne- og Ungdomsfilmklubber. Hentet 21/11-2019
 44. ^ VINDERNE AF SVEND-PRISEN 2019. Hentet 3/9-2019
 45. ^ Her er 'Årets komiker' 2019. TV 2. Hentet 3/9-2019
 46. ^ Pedersen, Niels (12. september 2004). "Interview: Det man siger er man selv". Jyllands-Posten. 
 47. ^ Eriksen, Jan (3. februar 1999). "Jeg gider ikke klynke i kaffen". B.T. 
 48. ^ Matthesen - den smukke ælling
 49. ^ Nu vil jeg starte forfra
 50. ^ Hemmeligt bryllup: Anders Matthesen er blevet gift
 51. ^ Billed-Bladet - Anders Matthesen tatoveret med kærestens navn
 52. ^ Anders Matthesen køber Thyras plejehjem
 53. ^ ’Lotte’ under forvandling: Se her hvad der sker med palævillaen. TV 2 Lorry. Hentet 5/8-2018
 54. ^ Tidligere plejehjem udbudt som en af Danmarks dyreste lejligheder til 17,5 millioner kr.. estatemedia.dk. Hentet 5/8-2018
 55. ^ Anders Matthesen scorer millionbeløb på Thyra Franks plejehjem. Avisen.dk. Hentet 5/8-2018
 56. ^ DR-vært betaler Anders Matthesen megapris for drømmehus. Se og Hør. Hentet 4/2-2021
 57. ^ http://www.danskefilmstemmer.dk/Person.php?pid=859
 58. ^ https://m.imdb.com/name/nm1272499/?ref_=tt_cl_t_15
 59. ^ https://m.imdb.com/title/tt0778564/?ref_=m_nm_knf_wr_t1
 60. ^ http://duckpowernews.dk/andet/priser/

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]