Anders Matthesen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Disambig bordered fade.svg "Anden" omdirigeres hertil. For information om anden (dyret), se ænder.
Anders Matthesen
Matthesen.jpg
Anders Matthesen
Født 6. juli 1975 (40 år)
Østerbro, København
Nationalitet Dansk
Aktive år 1993 - i dag
Andre navn(e) "Anden"
Ægtefælle(r) Cemille Matthesen
Børn 1
Beskæftigelse standupkomiker, skuespiller, sanger/rapper, manuskriptforfatter og instruktør.
Hjemmeside Anden.dk

Anders Matthesen (også kendt under kunstnernavnet Anden), (født 6. juli 1975Østerbro, København) er en dansk standupkomiker, skuespiller, sanger/rapper, manuskriptforfatter og instruktør. Matthesen er opvokset i Albertslund.

Karriere[redigér | redigér wikikode]

Anders Matthesen debuterede som standupkomiker ved Danmarksmesterskaberne i Stand-UpRestaurant DIN's i 1993, hvor han fik en andenplads.

Efter nogle års arbejde på de danske standupscener dukkede han op i mindre indslag i TV 2's talkshow Darios Joint. Siden var han program-vært på tv-programmerne Andarki og Andensortering, begge på TvDanmark. Andensortering var et såkaldt klip-program, et underholdningsprogram, der bestod af en danskproduceret præsentation af udenlandsk producerede fraklip, tv-reklamer og hjemmevideoer, og i programmet spillede Anders en lang række forskellige håbefulde tv-talenter. Flere af disse figurer har man siden oplevet i flere af Anders' andre værker, heriblandt Jul på Vesterbro.

Han fik et mindre folkeligt gennembrud med cd-udgivelsen Hvad snakker du om? – Den Ka' Byttes Vol.1 (2000), der indeholdt en samling sketches og sange oprindelig produceret til Børneradio, et program på Danmarks Radios P3. Albummet solgte 80.000 eksemplarer.[1]

Lidt senere, eller sideløbende med Børneradio projektet, havde Anders Matthesen også et andet mindre kendt program kørende på P3's aftenflade. Over en periode på et par måneder i år 2000, berettede han i programmet Oraklet om sine forskellige ekspeditioner udi en gakket verden. Værd at nævne er en udsendelse, hvor han i sin bil og med en mikrofon, begav sig til en by ved navn Koldskål. Opdigtet eller ej, er det et eksempel på Anders Matthesens tidlige humor som kan kendetegnes ved dens absurditet og kaotiske struktur.

Senere kom blandt meget andet cd-udgivelsen Arne Fortæller... Terkel i Knibe (2001), et gyserhørespil for børn om blandt andet mobning, også oprindeligt produceret til Børneradio. Albummet solgte 35.000 eksemplarer.[1] Arne Fortæller... Terkel i Knibe blev i 2004 filmatiseret som animationsfilm. I september 2004 var filmen blevet set af 379.313 mennesker i biografen.[2] Da Terkel i Knibe efterfølgende udkom på DVD, solgte den 120.000 eksemplarer. Ifølge Nordisk Film betød omfattende piratkopiering at DVD'en solgte 20-30.000 færre eksemplarer.[3]

Anders Matthesen optrådte for første gang uden for standup sammenhæng i Tivolirevyen 2003 instrueret af Nikolaj Cederholm. Han debuterede som skuespiller i lufthavnsshowet SimonGasværket i 2004. Anders Matthesen spillede med stor succes[Kilde mangler] som Simon Spies, skrevet og instrueret af Nikolaj Cederholm. Forestillingen er udgivet på DVD.

Anders Matthesens mange tv-optrædener tæller desuden Perforama, seks dramaproduktioner med lavt budget vist på DR2, og julekalenderen Jul på Vesterbro, også vist på DR2 og siden udgivet på DVD.

I sommeren 2005 medvirkede Anders Matthesen i en hovedrolle i Rene hjerter, en dansk spillefilm med premiere i efteråret 2006. Matthesen spiller den 30-årige Kris, der er indlagt på en psykiatrisk afdeling. Kris lider af Aspergers Syndrom, og har en særinteresse i film, og er besat af en gammel, dansk spillefilm, Rene Hjerter, og en dag vælger han at flygte fra hospitalet for at opsøge Linda, heltinden i Rene Hjerter. Spillefilmen Rene Hjerter optages med manuskript af Kim Fupz Aakeson (baseret på en af hans egne bøger ved navn Alting og Ulla Vilstrup) og er instrueret af Kenneth Kainz.

I foråret 2006 optrådte Anders Matthesen i Falkoner Salen med comedyshowet, Anden paa coke? (igen instrueret af Nikolaj Cederholm), som han senere turnerede rundt i landet med.

I 2008 var Matthesen aktuel som manuskriptforfatter i tv-serien Comedy-kuren med Henrik Bruun, der blev sendt på Kanal 5 og siden udgivet på DVD.

Den 1. august 2008 havde Anders Matthesens standupshow Anders Matthesen ...vender tilbage premiere på Gasværket i København.[4] Matthesen fortsatte sin turné indtil marts 2009.[5] Optagelsen af showet på Det Kongelige Teater i København udkom, sammen med ekstramateriale, den 9. november 2009 på DVD.

Anders Matthesen debuterede den 12. juni 2009 som instruktør med komediefilmen "Sorte kugler", som han selv har skrevet og spiller hovedrollen i. Filmen blev set af mere end 400.000 i biograferne, og var dermed den mest sete danske film i 2009.[6]

Han modtog prisen for "Årets komiker" ved Zulu Comedy Galla 2009 den 31. august 2009 en pris som han vandt endnu en gang til Zulu Comedy Galla 2013 for sit show "ANDERS".

I efteråret 2009 turnerede Anders Matthesen med kollegaen Thomas Hartmann med standupshowet Bytte Bytte Købmand, hvor de hver for sig optrådte med den andens materiale.

Anders Matthesen udgav den 18. januar 2010 sit andet album som rapper, der fik titlen Villa Peakstate, opkaldt efter Matthesens eget hjem.[7][8]

Anders Matthesens samarbejder med jævne mellemrum med Thomas Hartmann samt Nikolaj Peyk og Bo Rasmussen kendt fra Østkyst Hustlers.

I november 2011 annoncerede Anders på sin Facebookprofil, at der var et nyt show på vej, under navnet "ANDERS". Showet havde premiere 5. september 2012, og modtog de bedste anmeldelser Anders nogensinde har fået.[Kilde mangler]

Udover de gode anmeldelser er showet også det hurtigst sælgende Anders Matthesen til dato.[Kilde mangler] Inden premieren var der blevet solgt 60.000 billetter og 2 uger efter premieren rundede han 100.000 solgte billetter, dvs. at han i denne periode solgte ca. 3.000 billetter om dagen. Showet "Anders" er et show der handler om identitet og hvem man i virkeligheden er.

Personlige liv[redigér | redigér wikikode]

Matthesen bor sammen med sin kæreste Cemille Rosenberg, som til dagligt arbejder som hans manager, og hendes to børn fra tidligere forhold. Sammen har de sønnen Spencer, som er fra foråret 2011.[9]

Diskografi[redigér | redigér wikikode]

Filmografi[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Harlekin Columbine Tivoli Denmark.jpg Artiklen om skuespilleren Anders Matthesen kan blive bedre, hvis der indsættes et (bedre) billede.
Du kan hjælpe ved at uploade et godt billede til Wikimedia Commons iht. de tilladte licenser og indsætte det i artiklen. Eller du kan søge efter eksisterende filer på Wikimedia Commons eller på Flickr - fx med værktøjet Free Image Search Tool.