Social- og sundhedsassistent

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

En social- og sundhedsassistent (også kaldet SOSU-assistent) arbejder på sygehuse, plejehjem, i hjemmeplejen samt på dag- og ældrecentre.

SOSU-assistenter arbejder med somatisk og psykiatrisk sygepleje samt med omsorgs- og beskæftigelsesvejledningsopgaver. Derudover leder og fordeler social- og sundhedsassistenter nogle steder arbejdet for social- og sundhedshjælpere og arbejder ofte selv under ledelse af en sygeplejerske.

Uddannelsen til social- og sundhedsassistent er en erhvervsrettet social- og sundhedsuddannelse (SOSU-uddannelse), der varer 1 år og 8 måneder, hvoraf skoleundervisningen udgør 8 måneder og praktikforløbet 1 år, der gives løn under uddannelsen

SOSU-hjælperuddannelsen foregår på social-, sundheds- og sygeplejeskoler rundt omkring i hele landet.

For at blive optaget på social- og sundhedsassistent uddannelsen kræves en gennemført social- og sundhedshjælperuddannelse. Hvis man har mindst 1 års erhvervserfaring fra hjemmeplejen eller plejehjem, vil man kunne få praktikuddannelsen afkortet med 50 procent. Med tilsvarende 2 års erhvervserfaring vil man kunne få den afkortet med minimum 95 procent.[1]

En udlært SOSU-assistent har mulighed for at videreuddanne sig til sygeplejerske, tandplejer, jordemoder, radiograf, socialrådgiver, fysioterapeut, farmakonom, ergoterapeut, pædagog eller bioanalytiker. På flere af disse uddannelsesinstitutioner har assistenten mulighed for at opnå merit.

Social- og sundhedsassistenter er samlet i Social- og Sundhedssektoren i fagforeningen FOA - Fag og Arbejde, som er medlem af LO.

SOSU-assistenter har autorisation og er endvidere underlagt Sundhedsvæsenets Patientklagenævn.

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]