Socialt netværk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Netværk.

Et socialt netværk er et begreb, som har vundet indpas i sociologien i perioden efter år 2000; men begrebet kan føres tilbage til Herbert Spencer. Et socialt netværk består af forbindelser mellem mennesker, typisk set fra en "fokalpersons" perspektiv. Et socialt netværk skaber støttegrupper for medlemmerne, og disse kan knyttes gennem både stærke og svage bånd, hvilket afspejler graden af kendskab, tilgængelighed, fortrolighed og støtte mellem punkterne (personerne). Det oprindelige sociale netværk er familien, men da udviklingen i de industrialiserede lande siden 1960'erne bl.a. har betydet flere eneforsørgere, er andre typer af sociale netværk opstået.

Professionelle netværk

Faglige og professionelle netværk organiseres ofte som grupper, eksempelvis erfa- og VL-grupper , men der findes også mere generelle netværk som f.eks. Dansk Netværk og LinkedIn. Danske sociale netværk, dvs. netværk, der drives af virksomheder, der er registrerede i Danmark, er omfattet af den danske persondatalov. [1]

Den offentlige sektor tilbyder i forskellige sammenhænge støtte til oprettelse af sociale netværk, i Danmark bl.a. med fokus på handikappede.[2]

Uformelle netværk

Facebook, Skype og Twitter er tre blandt flere internetbaserede redskaber, der benyttes af mange brugere til at udvide deres netværk, men også til at finde tidligere kollegaer og venner med.

Evaluering og kritik

En undersøgelse fra 2004 viste, at opbygningen af sociale netværk i form af venner er et middel mod stress.[3]

Kritikere af begrebet anfører, at det er en konstruktion, som ikke kan eftervises med verificerbare data.[4]

Netværksgrupper

Der findes mange etablerede netværksgrupper i Danmark, hvoraf en del er professionelle læringsmiljøer; i de fleste tilfælde opkræves deltagerbetaling. [5] I en række kommuner er der etableret netværksgrupper for socialt udsatte borgere, bl.a.stofmisbrugere, [6], psykisk syge [7], og borgere på førtidspension, sygdomsramte og fleksjobbere. Deltagerne deltager i fælles aktiviteter og støtter hinanden under supervision.

Noter

SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.