Føderation: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
billede
nutid og datid
Linje 1: Linje 1:
{{harflertydig}}
{{harflertydig}}
[[Fil:Map of unitary and federal states.svg|thumb|Kort, hvor verdens forbundsstater er markeret med grøn]]
[[Fil:Map of unitary and federal states.svg|thumb|Kort, hvor verdens forbundsstater er markeret med grøn]]
En '''føderation''' eller '''forbundsstat''' er en statsdannelse, der er en sammenslutning af flere [[delstat]]er. Her fastlægger en fælles [[grundlov]], hvilke beføjelser hhv. det fælles parlament og delstatsparlamenterne har. Eksempler på føderationer er [[Tyskland]] (Bundesrepublik Deutschland, dvs. forbundsrepublikken Tyskland), [[Rusland]] (Den Russiske Føderation) og [[USA]] (United States of America, dvs. Amerikas forenede (del-)stater).
En '''føderation''' eller '''forbundsstat''' er en statsdannelse, der er en sammenslutning af flere [[delstat]]er. Her fastlægges en fælles [[grundlov]], hvilke beføjelser hhv. det fælles parlament og delstatsparlamenterne har. Eksempler på føderationer er [[Tyskland]] (Bundesrepublik Deutschland, dvs. forbundsrepublikken Tyskland), [[Rusland]] (Den Russiske Føderation) og [[USA]] (United States of America, dvs. Amerikas forenede (del-)stater).


== Se også ==
== Se også ==

Versionen fra 17. mar. 2020, 11:16

For alternative betydninger, se Føderation (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Føderation)
Kort, hvor verdens forbundsstater er markeret med grøn

En føderation eller forbundsstat er en statsdannelse, der er en sammenslutning af flere delstater. Her fastlægges en fælles grundlov, hvilke beføjelser hhv. det fælles parlament og delstatsparlamenterne har. Eksempler på føderationer er Tyskland (Bundesrepublik Deutschland, dvs. forbundsrepublikken Tyskland), Rusland (Den Russiske Føderation) og USA (United States of America, dvs. Amerikas forenede (del-)stater).

Se også