Portal:Cykling/Månedens artikel: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
mNo edit summary
m apr+maj
Linje 73: Linje 73:
== Marts ==
== Marts ==
{{Portalarkiv|Cykling/Månedens artikel/Marts 2021}} <br clear="all">
{{Portalarkiv|Cykling/Månedens artikel/Marts 2021}} <br clear="all">
== April ==
{{Portalarkiv|Cykling/Månedens artikel/April 2021}} <br clear="all">
== Maj ==
{{Portalarkiv|Cykling/Månedens artikel/Maj 2021}} <br clear="all">

Versionen fra 25. apr. 2021, 01:18

2007

Juli

Tour de France (på fransk Le Tour de France) er verdens største cykelløb, som køres hver sommer i Frankrig i juli måned med start på en lørdag. Det tre uger lange løb betragtes som en af de hårdeste og mest prestigefyldte konkurrencer inden for cykling og sport generelt.

Tour de France blev første gang kørt i 1903. Til at begynde med var det samlede klassement et løb på tid, som det er det i dag. Fra 1905 til 1912 brugte man et pointsystem til at beregne den samlede stilling. Vinderen af en etape fik 1 point, nummer to fik 2, osv. Den førende rytter var så den, der havde færrest point.

I 1913 gik man tilbage til at køre på tid, hvor placeringerne er et resultat af de enkelte rytteres tidsforskel til den førendes samlede tid. På en måde er det såre simpelt, men samtidigt også det der gør det så fascinerende. De enkelte rytteres styrker og svagheder, bliver omsat til håndgribelige sekunder; uret tikker og viser ingen nåde.

Læs hele artiklen eller Tour de France 2007


rediger · historik · diskussion


August

Team CSC er et professionelt dansk cykelhold ejet af Riis Cycling A/S med den tidligere Tour de France-vinder Bjarne Riis i spidsen. Ideen til holdet fremkom i 1996, og dets første sæson var 1998. Holdet finansieres af sponsorindtægter, og dets resultater har på få år placeret det blandt verdens elitehold i cykling. Det kvalificerede sig allerede til deltagelse i Tour de France 2000.

Holdets ryttere har opnået gode placeringer, både i endagsløbene tidligt i sæsonen og i de store etapeløb, hvor det blandt andet er blevet til en 2. plads i Spanien rundt (2005), en 2. plads i Tour de France 2005 og den samlede sejr i Italien rundt (2006) ved Ivan Basso.

Blandt toprytterne på Team CSC gennem tiden er bl.a. Laurent Jalabert, Tyler Hamilton og Ivan Basso, men et element i holdets filosofi er, at selv kaptajnerne kan være hjælperyttere, hvilket måske forklarer, at Team CSC også klarer sig godt i holdkonkurrencer. Holdet har således domineret UCI's ProTour-holdkonkurrencen siden dennes oprettelse i 2005.

Læs hele artiklen


rediger · historik · diskussion


September

Vueltaen i Santander
Vueltaen i Santander

Vuelta a España, "Spanien Rundt", er et spansk etapecykelløb. Løbet hører sammen med Tour de France og Giro d'Italia til de tre store klassiske etapeløb, hvor Tour de France dog er det vigtigste.

Løbet blev første gang kørt i 1935, hvor 50 deltagere skulle gennemføre 3411 km på 14 etaper. I dag bliver løbet kørt hen over tre uger.

Vuelta a España blev tidligere kørt om foråret, men fra 1995 og fremefter har løbet fundet sted i september.

Den rytter der fører løbet, kører i en guld-farvet trøje. Ligesom i de andre etapeløb, er der også en særlig trikot til den førende rytter i bjergkonkurrencen, og til den bedste sprinter.

To ryttere har begge vundet løbet tre gange: Tony Rominger fra Schweiz (1992, 1993 og 1994) og Roberto Heras fra Spanien (2000, 2003 og 2004).

Læs hele artiklen eller Vuelta a España 2007


rediger · historik · diskussion


Oktober

VM i landevejscykling
VM i landevejscykling

VM i landevejscykling 2007 blev i 2007 arrangeret i Stuttgart, Tyskland i perioden 25. til 30. september.

Før starten på mesterskabet blev der set med størst spænding på hvem som fik deltagelse. Flere af de udtagende ryttere havde fået dopinganklager imod sig, og værtsbyen Stuttgart ville ikke have en dopingskandale under mesterskabet. Mest ballade blev det med de tidligere ProTour-vindere Danilo Di Luca og Alejandro Valverde og den regerende mester i landevejsløbet Paolo Bettini.

UCI og det spanske cykelforbund ønskede at udelukke Valverde fra at deltage i VM på grund af hans forbindelser til dopingskandalen Operation Puerto i Spanien, og gik rettens vej for at hindre at han skulle stille til start. Han fik givet tilladelse til at deltage, og også Idrættens voldgiftsret støttede Valverde.

Di Luca havde siden sejren i Giro d'Italia 2007 blevet truet med en 4 måneders udelukkelse af Den italienske olympiske komité på grund af påstået doping. Italieneren trak sig senere fra VM.

Paolo Bettini nægtede, som den eneste rytter, at skrive under på en antidopingaftale. Arrangørbyen Stuttgart mente at alle deltagerne måtte skrive under for cykle under VM, og gik rettens vej for at hindre Bettini i at deltage i mesterskabet. UCI mente at de ikke kunne tvinge nogen til at skrive under, og støttede Bettini, som med rettens hjælp fik stillet til start, og senere forsvare tittelen i sit landevejsløb fra 2006.

Læs hele artiklen


rediger · historik · diskussion


November

Almindelig cykel med den karakteristiske diamantramme. Foto: Andre Engels.
Almindelig cykel med den karakteristiske diamantramme. Foto: Andre Engels.

En cykel er almindeligvis et pedaldrevet køretøj, hvor en let ramme forbinder to eger-opspundne hjul. Der findes dog mange cykeltyper, som ikke holder sig inden for denne beskrivelse - f.eks. handicapcykler der drives af armkræfter, vandcykler uden hjul og ladcykler med tre hjul.

Den der bidrager til en cykels fremdrift kaldes for en cyklist. Selve ordet "cykel" er en forkortet udgave af bicykel, der i 1868 er hentet fra det engelske ord "bicycle", der betyder to-hjul. (Oprindeligt græsk: bi = to og cyklus = ring/kreds).

Det er omstridt, hvem der opfandt cyklen, men der er enighed om, at Karl von Drais' sparkecykel fra 1817, udgør et afgørende gennembrud. Denne grundmodel, hvor rytteren sad overskrævs, og sparkede sig frem ved at sætte fødderne på jorden, er siden blevet videreudviklet med bl.a. pedaler, kædetræk, luftringe, friløb og gear.

Siden ca. 1890 har cykeltrafikken haft enorm betydning for bevægelsesfriheden for den brede befolkning. Frem til slutningen af 1950'erne udgjorde cyklen sammen med den offentlige transport den vigtigste mulighed for, at almindelige mennesker kunne komme omkring. I dag er cyklen især vigtig i de største byer, og i København udgør cykeltrafikken f.eks. 30% af den samlede trafik i centrum.

Læs hele artiklen


rediger · historik · diskussion


2008

April

Paris-Roubaix er et klassisk en-dages cykelløb, der hvert forår køres i det nordlige Frankrig mellem byerne Compiègne og Roubaix. Løbet er et af de mest prestigefyldte endagsklassikkere at vinde og bærer forskellige kælenavne som f.eks. "L'Enfer du Nord" (Helvedet i nord), "La Reine des Classiques" (Klassikernes dronning) og "La Pascale" (Påskeløbet). På dansk er det mest anvendte kælenavn formentlig "En forårsdag i helvede", der refererer til Jørgen Leths dokumentarfilm En forårsdag i helvede fra 1977, hvori han skildrer løbet lige fra rytterne sidder ved morgenbordet inden løbet, til de afslutningsvis står i badet som heste i båse.

Løbet, der køres i det regnfulde forår, er et af de hårdeste cykelløb på den internationale cykelkalender, dels på grund af vejret, dels fordi en del af ruten består af brostensbelagte mark- og skovveje, såkaldte pavéer, der normalt ikke er af god kvalitet og som især i regnvejr gør løbet meget vanskeligt. Det er derfor ikke unormalt med mange styrt og punkteringer undervejs, og de fleste ryttere krydser målstregen dækket af mudder og andet skidt.

Læs mere


rediger · historik · diskussion


2013

Januar

Seksdagesløb er cykelløb på bane, hvor man kører i par og udskifter hinanden ved at tage den andens hånd og "kaste" den anden frem. Før i tiden kørte man seks dage i træk, og derfor skulle man være to, men nu er køres etaper over seks dage, hvor man kører nogle kilometer ad gangen.

Under seksdagesløbene i Forum København i starten af 1960'erne var Kay Werner og Palle Lykke favorit som par nummer 7. Palle Lykke blev erstatning for Evan Klamer, han kunne ikke holde til den hårde sport.

Læs hele artiklen


rediger · historik · diskussion



Februar

Ordrupbanen var en cykelbane i Ordrup ved København. Banen byggedes på Ejgaardens jorder i Gentofte Kommune 1888 og blev nedlagt 2000.

Ordrupbanen havde sin storhedstid i årene frem til anden verdenskrig med danske verdensstjerner som Thorvald Ellegaard og Willy Falck Hansen som gang på gang trak fulde huse til Ordrupbanen. De gode cykelløb, ofte flere gange om ugen, de tidligere meget store præmiebeløb, gode rytterforhold, samt mange tilskuere bevirkede at alle de store internationale navne absolut ville køre løb på Ordrupbanen. Dengang hang tilskuerne på tagene rundt om banen, hvor der snildt kom op til 16.000 tilskuere. Efter krigen var det ryttere som Kay Werner og Palle Lykke der fik stor publikumsappeal.

Læs hele artiklen


rediger · historik · diskussion



2015

Oktober

Målområdet på Alpe d'Huez.

Alpe d'Huez er et 1850 meter højt bjerg i den franske del af alperne, som befinder sig i Huez kommunen i Isère départementet. Ud over at være kendt fra Tour de France er det også et berømt skisportssted.

Alpe d'Huez er nok det mest legendariske af alle bjerge der forceres i Tour de France. Selvom det hverken er det højeste eller stejleste bjerg i Tour'en, er det den mest prestigefyldte sejr en cykelrytter kan få på et bjerg. Den er indlagt i tour'en næsten hvert år, fra 1976 til 2006 22 gange. 1976 var kun anden gang stigningen var med på Tour ruten, siden den blev introduceret i 1952, hvor italieneren Fausto Coppi vandt.

Stigningen op til Alpe d'Huez er 14,4 km lang med en gennemsnitlig stigningsprocent på 8,1%. Den er især kendt for sine karakteristiske 21 hårnålesving, hvor man kan se fra den ene terrasse til den anden. Hver eneste vinder på Alpe d'Huez har fået et af svingene opkaldt efter sig. Da man i 2001 kørte op for 22. gang, var man nødt til at starte forfra, så der i nogle sving nu er to mindeplader over bjergets sejrherre.



Læs hele artiklen


rediger · historik · diskussion


November

Nario Quintana under Paris-Nice 2013.

Movistar Team er et spansk ProTour cykelhold, som har det spanske teleselskab Telefónica som hovedsponsor, og med navn efter ét af selskabets brands. Holdet hed i 90'erne Banesto, og vandt med Miguel Indurain, som holdkaptajn, Tour de France fem gange. Efter Indurains tid skiftede holdet navn til iBanesto, derefter til Illes Balears i 2003, og senere til Caisse d'Epargne i 2006. I 2011 skiftede holdet navn til det nuværende, Movistar Team.

Efter tidligere at have brugt Pinarello cykler, skiftede man i 2014 til Canyon rammer med Campagnolo dele. Samme år skiftede holdet også sponsor for beklædning til mærket Endura, efter i mange år at have været sponsoreret af Nalini. Siden 2008 har Eusebio Unzue været sportsdirektør for holdet, efter at holdets mangeårige sportsdirektør, José Miguel Echavarri, trak sig tilbage fra sporten. Tidligere sportsdirektører af holdet har bl.a. været Neil Stephens, Alfonso Galilea og José Luis Jaimerena.

I Tour de France 2015, vandt Movistar holdkonkurrencen, og holdets to topprofiler, Nairo Quintana og Alejandro Valverde sluttede henholdsvis som nummer to og tre i det samlede klassement. Samtidig vandt Quintana også den hvide ungdomstrøje, samt den prikkede bjergtrøje.



Læs hele artiklen


rediger · historik · diskussion


2016

Juli

Tour de France 2016
Tour de France 2016

Tour de France (på fransk Le Tour de France) er verdens største cykelløb, som køres hver sommer i Frankrig i juli måned med start på en lørdag. Det tre uger lange løb betragtes som en af de hårdeste og mest prestigefyldte konkurrencer inden for cykling og sport generelt.

Tour de France blev første gang kørt i 1903. Til at begynde med var det samlede klassement et løb på tid, som det er det i dag. Fra 1905 til 1912 brugte man et pointsystem til at beregne den samlede stilling. Vinderen af en etape fik 1 point, nummer to fik 2, osv. Den førende rytter var så den, der havde færrest point.

I 1913 gik man tilbage til at køre på tid, hvor placeringerne er et resultat af de enkelte rytteres tidsforskel til den førendes samlede tid. På en måde er det såre simpelt, men samtidigt også det der gør det så fascinerende. De enkelte rytteres styrker og svagheder, bliver omsat til håndgribelige sekunder; uret tikker og viser ingen nåde.

Læs hele artiklen eller Tour de France 2016


rediger · historik · diskussion


2017

Juni

Sportsdirektørbil fra Orica-Scott under Tre dage ved Panne 2017.

Orica-Scott er et professionelt, australsk cykelhold stiftet i 2012 under navnet GreenEDGE Cycling Team. Holdet er det første australsk baserede professionelle cykelhold. Holdet kører i UCI World Tour.

Holdlederen er Matt White, som er en tidligere professionel cykelrytter, der blandt andet har deltaget ved verdensmesterskaberne og OL for Australien. Holdets økonomi bygger overvejende på kapital fra australske investorer.

Holdet består en del australske ryttere og derudover ryttere fra andre nationer, blandt andet de to danske ryttere Magnus Cort Nielsen og Christoffer Juul-Jensen. Orica-Scott har været kendt for at udvikle unge talenter, og blandt holdets største kommende talenter finder vi colombianske Esteban Chaves, australske Caleb Ewan og de to britiske tvillingebrødre Simon og Adam Yates.

Læs hele artiklen


rediger · historik · diskussion


Juli


2020

December

Den nydesignede regnbuefarvede verdensmestertrøje
Den nydesignede regnbuefarvede verdensmestertrøje

VM i e-cykling 2020 var den første udgave af UCI Cycling Esports World Championships. Det blev kørt på den virtuelle ø Watopia over en distance på 50,035 km den 9. december 2020, på den digitale platform Zwift. Mænd og kvinder kørte samme rute og distance, og de havde ens præmiepenge i deres kategorier. Vinderne fik desuden en nydesignet regnbuefarvet verdensmestertrøje fra UCI. (Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


2021

Januar

Dannebrogstrøjen
Dannebrogstrøjen

Danmarksmesterskaberne i cykelcross 2021 var den 52. udgave af DM i cykelcross. Mesterskabet fandt sted 10. januar 2021 ved Aarhus Cyklebane i Aarhus. Mesterskaberne skulle efter planen havde været afholdt i Vejle, men i december 2020 trak arrangørerne sig. Derefter blev Cykle Klubben Aarhus og deres folk bag løbet Grote Prijs CK Aarhus valgt som nye arrangører. DM i cykelcross 2010 var seneste gang der blev kørt DM i Aarhus. (Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


Februar

Kasper Asgreen i 2018.
Kasper Asgreen i 2018.

Kasper Asgreen er en dansk professionel cykelrytter, der siden april 2018 har kørt for World Tour-holdet Deceuninck-Quick Step. Før kørte han for danske Team Virtu Cycling. Kasper Asgreens professionelle gennembrud kom i april 2019, da han blev nummer to i klassikeren Flandern Rundt. I 2019 og 2020 blev han dansk mester i enkeltstart. Han er ligeledes regerende dansk mester i linjeløb. (Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


Marts

Teammanager Henrik Egholm (t.v.) og tøjdistributør Per Bausager med holdjersey i 2021.
Teammanager Henrik Egholm (t.v.) og tøjdistributør Per Bausager med holdjersey i 2021.

Restaurant Suri-Carl Ras er et dansk cykelhold, der fra 2021 cykler i UCI kontinental-klassen. Holdet blev etableret af Holbæk Cykelsport i 2020 som et DCU-hold, og fungerede som klubbens første A-team.

Fra 2021 blev Brian Holm, Mads Pedersen, Jan Bech Andersen og Henrik Egholm ejerne af holdet. (Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


April

Roger De Vlaeminck på vej op ad Koppenberg-stigningen.
Roger De Vlaeminck på vej op ad Koppenberg-stigningen.

Flandern Rundt (nederlandsk: Ronde van Vlaanderen) er et cykelløb afholdt i Flandern, Belgien. Det afholdes hvert forår, præcis en uge før Paris-Roubaix. Det var tidligere en del af UCI World Cup. Det er nu en del af UCI World Tour og det anses for en af klassikerne på den europæiske cykelkalender.

Løbet blev startet af Karel Van Wijnendaele i 1913. Løbet blev ikke afholdt 1915-1918 pga. 1. verdenskrig, men fortsatte i 1919. I 1920'erne og 1930'erne blev løbet mere populært og er i dag det vigtigste løb i Flandern, hvor cykelløb er meget populært. Kælenavnet for løbet er Vlaanderens mooiste, eller "Flanderns smukkeste". Byen Oudenaarde der i dag er målby, hvor det ellers historisk har været i Meerbeke, har et museum dedikeret til løbet: Centrum Ronde van Vlaanderen. (Læs mere..)


rediger · historik · diskussion


Maj

Den lyserøde førertrøje i Giro d'Italia.
Den lyserøde førertrøje i Giro d'Italia.

Giro d'Italia (på dansk Italien Rundt) er et stort etapeløb i cykling, som køres hen over tre uger i maj hvert år i Italien. Det første løb blev kørt i 1909, organiseret af La Gazzetta dello Sport, hvor de i alt 8 etaper var på 2448 km. Siden da er løbet blevet forlænget, og består nu oftest af 21 etaper.

Løbet udgør sammen med Tour de France og Vuelta a España de tre store klassiske etapeløb, Grand Tours, hvor Tour de France dog er klart det største og mest prestigefulde. Hvor Tour de France er kendt for at den førende rytter kører i gult, så kører den førende rytter i Giro d´Italia i lyserødt, også kaldet Maglia rosa. Tre ryttere har alle vundet løbet fem gange: Alfredo Binda, Fausto Coppi og Eddy Merckx. Italieneren Felice Gimondi har stået på podiet hele ni gange, men fordelt på tre sejre, to andenpladser og fire tredjepladser. (Læs mere..)


rediger · historik · diskussion