Svampe: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Bot: Migrerer 1 interwikilinks, som nu leveres af Wikidatad:Q764
Linje 49: Linje 49:
== Formering ==
== Formering ==
[[Fil:Mycena-strobilicola .jpg|thumb|En svamp på en kogle]]
[[Fil:Mycena-strobilicola .jpg|thumb|En svamp på en kogle]]
Svampens frugtlegeme kan sammenlignes med blomsten på en [[plante]]. Frugtlegemet fungerer som svampens kønnede formeringsorgan og spreder sporer der spirer til nye svampe. I naturen findes også mange andre svampearter, som ikke producerer frugtlegemer.
Svampens frugtlegeme kan sammenlignes med blomsten på en [[plante]]. Frugtlegemet fungerer som svampens kønnede formeringsorgan og spreder sporer der spirer til nye svampe. I naturen findes også mange andre svampearter, som ikke producerer frugtlegemer. Dette er ikke copypastet
Formering og spredning sker under dannelse af sporer, som svarer til planternes frø. Sporer dannes sjældent direkte fra myceliet, men derimod fra strukturer af teleomorf eller anamorf karakter. Teleomorfer, står for den kønnede formering, mens anamorfer står for den ukønnede formering.
Formering og spredning sker under dannelse af sporer, som svarer til planternes frø. Sporer dannes sjældent direkte fra myceliet, men derimod fra strukturer af teleomorf eller anamorf karakter. Teleomorfer, står for den kønnede formering, mens anamorfer står for den ukønnede formering.



Versionen fra 19. jun. 2013, 19:16

Svampe
Svampenes fylogenetiske systematik
Svampenes fylogenetiske systematik
Videnskabelig klassifikation
Overdomæne Biota
Domæne Eukarya
(urangeret) Unikonta
(urangeret) Opisthokonta
Rige Fungi
Hjælp til læsning af taksobokse

Svampe (fungi, mycota) er en stor gruppe af organismer, der tilhører biota, som er tættere beslægtet med dyr end med planter. De er ikke dyr, da disse kan formere sig anisogamt. Svampe omfatter vigtige nedbrydere af døde planter. Svampe, som lever af levende grønne planter og dyr, kaldes og er parasitter. Nogle svampe lever i symbiose med planter ved hjælp af mykorrhiza, det gælder blandt andet tåge-tragthat, som er en af de vigtigste nedbrydere af blade, grene og kviste. Nogle svampe producerer giftige substanser (mykotoxiner) og andre producerer psykedeliske stoffer.

Rækker

Struktur

Svampe inddeles strukturmæssigt i gærsvampe (encellede svampe) og "hyfeagtige" (flercellede svampe).

Mange svampes "krop" består af et trådet net kaldet et mycelium. Myceliet består igen af tråde kaldet hyfer. Nogle svampe vokser ved "blomstring" op over jorden og det kan ses som det vi kalder "svampen", som faktisk er svampens frugtlegeme eller paddehat.

Levevis

Tørrede svampe, Foto: Aka

Svampe lever især af sukker f.eks. i form af cellulose som nedbrydes til simple sukkermolekyler og derefter fordøjes af svampens mycelium. Det meste døde plantevæv består netop af cellulose, og svampe fordøjer derfor netop plantevæv. Langt de fleste svampe kan leve både i iltfri (f.eks. gærfase) og i iltrige miljøer.

Gærsvampe fordøjer normalt sukker og cellulose uden brug af atmosfærisk ilt, og en menneskestyret svampesukkerfordøjning kaldes for alkoholfermentering. Kravet for at svampesporerne kan leve op og leve er en vedholdende fugtighed, som f.eks. er opfyldt i jorden.

Drøvtyggere (får, tamkvæg...) kan ikke fordøje cellulose i sig selv, men "huser" mikroorganismer og svampe i en af deres maver, som kan nedbryde cellulose til glukose og omdanne det til fedtsyrerne eddikesyre, propionsyre og smørsyre, som drøvtyggerne så lever af.

Øl, cider og vin er resultatet af at visse typer af gærsvampe har fordøjet sukker og omdannet meget af det til ætanol. Dog kan gæren også utilsigtet indeholde gærsvampe, som omdanner noget af sukkeret til det giftige træsprit.

Brødtyper, som anvender gærsvampe til hævning, enten tilsat som "ren" gær eller som surdej, fungerer ved at gærsvampene ligesom i øl, vin og cider laver sukker om til ætanol – og under hævningsprocessen svulmer op pga. dejens klæbrige konsistens og at gærsvampene udskiller carbondioxid (CO2). Carbondioxid bliver i dejen i de små hulrum. Når brødet bages fordamper ætanolen og carbondioxiden udgasser mens brødet stivner og revner.

Blåskimmeloste laves i modsætning til alkoholfermentering i iltrige omgivelser ved, at man poder ost med svampen blåskimmel, som gør at osten får den særlige kraftige blåskimmelsmag.

Når halm, brød, frugter, grøntsager og korn efter et stykke tid evt. mugner i det fri, skyldes det andre og normalt giftige svampetyper, som fordøjer det.

Formering

En svamp på en kogle

Svampens frugtlegeme kan sammenlignes med blomsten på en plante. Frugtlegemet fungerer som svampens kønnede formeringsorgan og spreder sporer der spirer til nye svampe. I naturen findes også mange andre svampearter, som ikke producerer frugtlegemer. Dette er ikke copypastet Formering og spredning sker under dannelse af sporer, som svarer til planternes frø. Sporer dannes sjældent direkte fra myceliet, men derimod fra strukturer af teleomorf eller anamorf karakter. Teleomorfer, står for den kønnede formering, mens anamorfer står for den ukønnede formering.

I den teleomorfe struktur sker den kønnede formering, der er et resultat af meiotisk celledeling, hvor det genetiske materiale i de dannede sporer er en blanding af det genetiske materiale fra to forskellige svampeindivider, sådan som det også foregår hos mennesket. En spore som er dannet fra svampens teleomorf og hvis genetiske materiale er en meiotisk mikstur af to andre svampes genetiske materiale, kaldes meiosporer.

Anamorfe strukturer er ikke i samme grad som teleomorfer synlige i naturen. I de anamorfe strukturer sker en dannelse af ukønnede sporer (mitosporer), der giver afkom som er eksakte genetiske kopier af modersvampen (knopskydning).

Fungi imperfecti er svampe der helt har bortreduceret evnen til at gennemgå kønnet formering og som kun sporulerer fra det anamorfe stadie. Et kendt eksempel på en sådan "uperfekt svamp" er koblingssvampen (zygomycota)) mug.

Køn

Svampe findes hverken som hanner eller hunner; i stedet kaldes kønscellerne (isogameterne) plus-køn og minuskøn. Det er dog yderst sjældent at svampe blander gener, normalt er deres afkom kloner.

Taxonomi

Selv om svampene traditionelt medtages i mange, botaniske undervisningsforløb og lærebøger, anses de nu for at være nærmere beslægtede med dyr end med planter, og de bliver anbragt sammen med dyrene i den monofyletiske gruppe, opisthokonta.[2] Undersøgelser af den molekylære fylogenetik støtter svampenes oprindelse i en monofyletisk gruppe.[1]. Svampenes taxonomi er underkonstant forandring, særligt under indtryk af den nyeste forskning, der er baseret på sammenligninger af DNA. Disse igangværende, fylogenetiske undersøgelser vender ofte op og ned på klassificeringer, der bygger på ældre og til tider noget mindre præcise metoder, der var baseret på morfologiske metoder og biologiske artsafgrænsninger, der byggede på eksperimentelle krydsningsforsøg.[3]

Der findes ikke noget fælles, alment accepteret system på de højere, taxonomiske niveauer, og der forekommer hyppige navneændringer på alle niveauer fra og med arter og opefter. Blandt mange forskere gøres der anstrengelser for at opbygge en fælles og mere sammenhængende nomenklatur, som man kan bede folk om at bruge.[1][4] Svampearterne kan tilmed have flere forskellige, videnskabelige navne alt efter deres livscyklus og formeringsmåde (kønnet eller ukønnet). Netsteder som Index Fungorum og ITIS bringer lister over de gældende navne for svampearter (med henvisning til ældre synonymer).

Den klassificering af svamperiget, der blev gennemført i 2007, er resultatet af et storstilet forskningssamarbejde, der inddrog snesevis af svampespecialister og andre forskere, der arbejdede med svampenes taxonomi.[1] Den opstiller syv rækker, hvoraf de to – Sæksvampe Basidiesvampe – findes i en gren, som rummer underriget Dikarya. Skemaet her viser de overordnede svampegrupper (taxa) og deres slægtskab i forhold til opisthokonta og unikonta. Længden af grenene viser ikke noget om tidsskalaen under svampenes evolution.

Tidligere klassificeret som svampe

Se også

Noter

  1. ^ a b c d David S. Hibbett m.fl.: A higher level phylogenetic classification of the Fungi i Mycological Research, 2007, 111, 5 side 509–47. Se artiklen online
  2. ^ Kamran Shalchian-Tabrizi, Marianna A. Minge, Mari Espelund, Russell Orr, Torgeir Ruden, Kjetill S. Jakobsen og Thomas Cavalier-Smith: Multigene phylogeny of choanozoa and the origin of animals i PLoS ONE, 2008, 3, 5 side e2098. Se teksten online
  3. ^ Se Palaeos: Fungi, der bringer en introduktion til svampenes taxonomi, og som refererer de seneste tvivlstilfælde.
  4. ^ G.J. Celio, M. Padamsee, B.T. Dentinger, R. Bauer og D.J. McLaughlin: Assembling the Fungal Tree of Life: constructing the structural and biochemical database i Mycologia, 2006, 98, 6 side 850–59

Kilder/referencer

  • Havenyt: Svampe i have og græsplæne Citat: "...De svampelegemer, der er synlige på overfladen er kun frugtlegemer (toppen af isbjerget) – selve svampen består af et stort underjordisk mycelium..."

Litteratur

  • Henderson's Dictionary of Biological Terms, 11th Edition, 1997, ISBN 0-582-22708-9, Longman
  • L. Margulis, Schwartz, K.V.:Five Kingdoms, An Illustrated Guide to the Phyla of Life on Earth, 2nd Edition, 1988, ISBN 0-7167-1912-6, Freeman.
  • Jørgen Eilenberg, Annette Bruun Jensen og Nicolai Vitt Meyling: Insekternes svampesygdomme – fascinerende og nyttige i SVAMPE i verden, Jubilæumsskrift 2005, ISBN 87-984481-8-8

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link FA Skabelon:Link GA Skabelon:Link GA Skabelon:Link FA