Cider

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Somersby Cider.

Cider (udtales [ˈsiːðʌ]?, [ˈsiˀðʌ]? eller [ˈsɑjdʌ]?)[1] er gæret æblemost og pæremost. Andre frugter kan tilsættes. I Frankrig anvendes 23 sorter cideræbler med megen syre. Alkoholindholdet i cider varierer. I Frankrig og Storbritannien produceres cider med 2% til 8% alkohol. Pærecider er meget populær i Sverige og Basse-Normandie, hvor drikken kaldes poiré.

Cider i forskellige lande[redigér | rediger kildetekst]

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Danmark er traditionelt et æbleland. Men indtil år 2000 kom de fleste industrifremstillede lavalkoholcidere fra Sverige, Harboes Bryggeri i Skælskør og Bryggeriet Vestfyen i Assens. De lavet af ca. 20% æblemost tilsat ca. 78% vand og alkohol. Denne cider savner det originale produkts duft og krop. Cider er ved at blive populært i Europa. I Danmark findes fem producenter af traditionel cider: Pomona (siden 2003), Fejø Cider (siden 2003), KNAKs cideri (siden 2004), Ørbæk Bryggeri (siden 2006), Svaneke Bryghus (siden 2009). De er inspireret af de engelske og franske typer. Produktionen er beskeden, men stigende. I 2008 lancerede Carlsberg æblecideren Somersby på 4,7% alk. vol., som hurtigt blev den mest udbredte i landet. Den er fremstillet med 15% æblemost.[2]

Frankrig[redigér | rediger kildetekst]

I Frankrig er cider populær især i Bretagne (chistr) og Normandiet (cidre). Den fås pasteuriseret og upasteuriseret samt med lav (doux) eller høj alkoholprocent (2 - 8%).

Irland og Storbritannien[redigér | rediger kildetekst]

Æblecider er meget populært i Irland og Storbritannien specielt i de sydvestlige dele England og Wales. Storbritannien har det højeste forbrug af cider pr. indbygger i verden og de største ciderbryggerier[3] og en produktion på mere end 500 millioner l cider om året. H. Bulmer er den største producent.

Spanien[redigér | rediger kildetekst]

Naturlig cider (dvs. gæret æblemost) fra Asturien.

I de nordlige dele Asturien og Baskerlandet hedder cider henholdsvis sidra og sagardoa.

Tyskland[redigér | rediger kildetekst]

Specielt i Rhin-Main-området ved Frankfurt am Main bliver 'Ebbelwoi' eller æblevin produceret og drukket i stor stil. Forskellige vingårde producerer også æblecider og mousserende æblevine.

USA[redigér | rediger kildetekst]

I USA og dele af Canada betyder cider som oftest æblemost. Cider med alkohol kaldes hard cider (hård cider).

Andre lande[redigér | rediger kildetekst]

Der produceres også cider i Argentina, Australien, Belgien, Chile, Italien, Japan, de britiske Kanaløer, Luxembourg, Mexico, Norge, Sydafrika, Uruguay og Østrig.

Calvados[redigér | rediger kildetekst]

Cider danner grundlaget for æblebrændevinen Calvados (opkaldt efter det franske departement af samme navn omkring Bayeux i Normandiet).

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Se opskrift på Chorizo i cider
i WikiKogebogen
Se opskrift på Kylling stegt med cider
i WikiKogebogen

.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Cider" i Den Danske Ordbog. Hentet 23. december 2019.
  2. ^ "Very ApS". pressesystemet.dk. 19. februar 2008. Arkiveret fra originalen 26. maj 2012. Hentet 5. november 2008.
  3. ^ National Association of Cider Makers (Storbritannien)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]