Cider

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Somersby Cider.

Cider (udtales ”sajder” eller ”sider”)[Kilde mangler] er gæret æblemost, men kan også være produceret på både æbler og pærer (pærecider/perry).[Kilde mangler] [1] Mange andre slags frugter kan bruges i ciderfremstilling, men grunden er altid æbler.[Kilde mangler] Mange slags æbler kan bruges, men bedst egnede er de mange forskellige sorter cideræbler. Alkoholindholdet i cider varierer en del fra land til land. I Frankrig og Storbritannien produceres cider på 2% til cider med et alkoholindhold på 8%. Pærecider er meget populær i Sverige og Basse-Normandie, hvor drikken kaldes poiré. I både USA og Europa er cider ved at blive populært igen.[2]

Cider i forskellige lande[redigér | redigér wikikode]

Danmark[redigér | redigér wikikode]

Danmark er traditionelt et æbleland. Men indtil år 2000 kom de mest tilgængelige industrifremstillede lavalkohol cidere fra Sverige samt enkelte produkter fra Harboes Bryggeri i Skælskør og Bryggeriet Vestfyen i Assens. Disse cidere er lavet på basis af æblemost (ca. 20%), vand (ca.78%) og alkohol[bør uddybes][Kilde mangler] (ca 2%) tilsat aromastoffer og frugtsyre. Denne cider er en alkoholsvag drik, som savner det originale produkts duft og krop. Cider er ved at blive populært igen i Danmark som i resten af Europa. I Danmark findes seks producenter af traditionel cider: Pomona (siden 2003), Fejø Cider (siden 2003), KNAKs cideri (siden 2004), Ørbæk Bryggeri (siden 2006), Svaneke Bryghus (siden 2009) og Ciderprojektet (siden 2008). Disse producenter er alle inspireret af de engelske og franske typer. Produktionen er beskeden, men stigende. I 2008 lancerede Carlsberg æblecideren Somersby på 4,7% alk. vol., som hurtigt blev den mest udbredte i landet. Det er ikke en traditionel cider: den er fremstillet med kun 15% æblemost.[3]

Frankrig[redigér | redigér wikikode]

I Frankrig er cider populær især i Bretagne og Normandiet, hvor drikken hedder henholdvis chistr og cidre. Den lokalt fremstillede cider fås i flere forskellige udgaver: pasteuriseret og upasteuriseret samt med lav (douce) eller høj alkoholprocent (2- 8%).

Irland og Storbritannien[redigér | redigér wikikode]

Æblecider er meget populært i Irland og Storbritannien i specielt de sydvestlige dele England og Wales. Storbritannien har det højeste forbrug af cider pr. indbygger i verden, de største ciderbryggerier i verden[4] og en produktion på mere end 500 millioner liter cider om året. H. Bulmer er den største producent.

Spanien[redigér | redigér wikikode]

Naturlig cider (dvs. gæret æblemost) fra Asturien.

I Spanien, specielt de nordlige dele Asturien og Baskerlandet, er cider også en yndet drik hvor de hedder hendholdsvis sidra og sagardoa.

USA[redigér | redigér wikikode]

I USA samt dele af Canada betyder cider som oftest alkoholfri æblejuice. Gæret cider med alkohol referes til som hard cider (hård cider).

Andre lande[redigér | redigér wikikode]

Der produceres også cider i Argentina, Australien, Belgien, Chile, Italien, Japan, de britiske Kanaløer, Luxembourg, Mexico, Norge, Sydafrika, Tyskland, Uruguay og Østrig.

Calvados[redigér | redigér wikikode]

Cider danner grundlaget for æblebrændevinen Calvados (opkaldt efter det franske departement af samme navn beliggende omkring Bayeux i Normandiet).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Foodlogo.svg
Se opskrift på Chorizo i cider
i WikiKogebogen
Foodlogo.svg
Se opskrift på Kylling stegt med cider
i WikiKogebogen

.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]