Cider

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Somersby Cider.

Cider (udtales [ˈsiːðʌ]?, [ˈsiːˀðʌ]? eller [ˈsɑjdʌ]?)[1] er gæret æblemost, men kan også være produceret på både æbler og pærer (pærecider/perry).[kilde mangler] [2] Mange andre slags frugter kan bruges i ciderfremstilling, men grunden er altid æbler.[kilde mangler] Mange slags æbler kan bruges, men bedst egnede er de mange forskellige sorter cideræbler. Alkoholindholdet i cider varierer en del fra land til land. I Frankrig og Storbritannien produceres cider på 2% til cider med et alkoholindhold på 8%. Pærecider er meget populær i Sverige og Basse-Normandie, hvor drikken kaldes poiré. I både USA og Europa er cider ved at blive populært igen.[3]

Cider i forskellige lande[redigér | redigér wikikode]

Danmark[redigér | redigér wikikode]

Danmark er traditionelt et æbleland. Men indtil år 2000 kom de mest tilgængelige industrifremstillede lavalkohol cidere fra Sverige samt enkelte produkter fra Harboes Bryggeri i Skælskør og Bryggeriet Vestfyen i Assens. Disse cidere er lavet på basis af æblemost (ca. 20%), vand (ca.78%) og alkohol[bør uddybes][kilde mangler] (ca 2%) tilsat aromastoffer og frugtsyre. Denne cider er en alkoholsvag drik, som savner det originale produkts duft og krop. Cider er ved at blive populært igen i Danmark som i resten af Europa. I Danmark findes seks producenter af traditionel cider: Pomona (siden 2003), Fejø Cider (siden 2003), KNAKs cideri (siden 2004), Ørbæk Bryggeri (siden 2006), Svaneke Bryghus (siden 2009) og Ciderprojektet/Bornholms Mosteri (siden 2008). Disse producenter er alle inspireret af de engelske og franske typer. Produktionen er beskeden, men stigende. I 2008 lancerede Carlsberg æblecideren Somersby på 4,7% alk. vol., som hurtigt blev den mest udbredte i landet. Det er ikke en traditionel cider: den er fremstillet med kun 15% æblemost.[4]

Frankrig[redigér | redigér wikikode]

I Frankrig er cider populær især i Bretagne og Normandiet, hvor drikken hedder henholdvis chistr og cidre. Den lokalt fremstillede cider fås i flere forskellige udgaver: pasteuriseret og upasteuriseret samt med lav (doux) eller høj alkoholprocent (2- 8%).

Irland og Storbritannien[redigér | redigér wikikode]

Æblecider er meget populært i Irland og Storbritannien i specielt de sydvestlige dele England og Wales. Storbritannien har det højeste forbrug af cider pr. indbygger i verden, de største ciderbryggerier i verden[5] og en produktion på mere end 500 millioner liter cider om året. H. Bulmer er den største producent.

Spanien[redigér | redigér wikikode]

Naturlig cider (dvs. gæret æblemost) fra Asturien.

I Spanien, specielt de nordlige dele Asturien og Baskerlandet, er cider også en yndet drik hvor de hedder hendholdsvis sidra og sagardoa.

Tyskland[redigér | redigér wikikode]

I Tyskland, specielt i Rhin-Main-området ved Frankfurt am Main, bliver 'Ebbelwoi' eller æblevin produceret og drukket i stor stil. Forskellige vingårde producerer også æblecider og æble mousserende vine.

USA[redigér | redigér wikikode]

I USA samt dele af Canada betyder cider som oftest alkoholfri æblejuice. Gæret cider med alkohol referes til som hard cider (hård cider).

Andre lande[redigér | redigér wikikode]

Der produceres også cider i Argentina, Australien, Belgien, Chile, Italien, Japan, de britiske Kanaløer, Luxembourg, Mexico, Norge, Sydafrika, Uruguay og Østrig.

Calvados[redigér | redigér wikikode]

Cider danner grundlaget for æblebrændevinen Calvados (opkaldt efter det franske departement af samme navn beliggende omkring Bayeux i Normandiet).

Se også[redigér | redigér wikikode]

Foodlogo.svg
Se opskrift på Chorizo i cider
i WikiKogebogen
Foodlogo.svg
Se opskrift på Kylling stegt med cider
i WikiKogebogen

.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]