Cider

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Question book-4.svg Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Somersby Cider.

Cider (udtales [ˈsiːðʌ]?, [ˈsiˀðʌ]? eller [ˈsɑjdʌ]?)[1] er gæret æblemost og pæremost. Andre frugter kan tilsættes. I Frankrig anvendes 23 sorter cideræbler med megen syre. Alkoholindholdet i cider varierer. I Frankrig og Storbritannien produceres cider med 2% til 8% alkohol. Pærecider er meget populær i Sverige og Basse-Normandie, hvor drikken kaldes poiré.

Cider i forskellige lande[redigér | rediger kildetekst]

Danmark[redigér | rediger kildetekst]

Danmark er traditionelt et æbleland. Men indtil år 2000 kom de fleste industrifremstillede lavalkoholcidere fra Sverige, Harboes Bryggeri i Skælskør og Bryggeriet Vestfyen i Assens. De lavet af ca. 20%æblemost tilsat ca. 78% vand og alkohol. Denne cider savner det originale produkts duft og krop. Cider er ved at blive populært i Europa. I Danmark findes seks producenter af traditionel cider: Pomona (siden 2003), Fejø Cider (siden 2003), KNAKs cideri (siden 2004), Ørbæk Bryggeri (siden 2006), Svaneke Bryghus (siden 2009) og Ciderprojektet/Bornholms Mosteri (siden 2008). De er inspireret af de engelske og franske typer. Produktionen er beskeden, men stigende. I 2008 lancerede Carlsberg æblecideren Somersby på 4,7% alk. vol., som hurtigt blev den mest udbredte i landet. Den er fremstillet med 15% æblemost.[2]

Frankrig[redigér | rediger kildetekst]

I Frankrig er cider populær især i Bretagne (chistr) og Normandiet (cidre). Den fås pasteuriseret og upasteuriseret samt med lav (doux) eller høj alkoholprocent (2 - 8%).

Irland og Storbritannien[redigér | rediger kildetekst]

Æblecider er meget populært i Irland og Storbritannien specielt i de sydvestlige dele England og Wales. Storbritannien har det højeste forbrug af cider pr. indbygger i verden og de største ciderbryggerier[3] og en produktion på mere end 500 millioner l cider om året. H. Bulmer er den største producent.

Spanien[redigér | rediger kildetekst]

Naturlig cider (dvs. gæret æblemost) fra Asturien.

I de nordlige dele Asturien og Baskerlandet hedder cider henholdsvis sidra og sagardoa.

Tyskland[redigér | rediger kildetekst]

Specielt i Rhin-Main-området ved Frankfurt am Main bliver 'Ebbelwoi' eller æblevin produceret og drukket i stor stil. Forskellige vingårde producerer også æblecider og mousserende æblevine.

USA[redigér | rediger kildetekst]

I USA og dele af Canada betyder cider som oftest æblemost. Cider med alkohol kaldes hard cider (hård cider).

Andre lande[redigér | rediger kildetekst]

Der produceres også cider i Argentina, Australien, Belgien, Chile, Italien, Japan, de britiske Kanaløer, Luxembourg, Mexico, Norge, Sydafrika, Uruguay og Østrig.

Calvados[redigér | rediger kildetekst]

Cider danner grundlaget for æblebrændevinen Calvados (opkaldt efter det franske departement af samme navn omkring Bayeux i Normandiet).

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Foodlogo.svg
Se opskrift på Chorizo i cider
i WikiKogebogen
Foodlogo.svg
Se opskrift på Kylling stegt med cider
i WikiKogebogen

.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Cider" i Den Danske Ordbog. Hentet 23. december 2019.
  2. ^ "Very ApS". pressesystemet.dk. 19. februar 2008. Arkiveret fra originalen 26. maj 2012. Hentet 5. november 2008.
  3. ^ National Association of Cider Makers (Storbritannien)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]