Nobelprisen: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Økonom, fjerner ændringer fra 80.161.67.14 (diskussion | bidrag)
småret artikler
Linje 1: Linje 1:
[[Fil:AlfredNobel_adjusted.jpg|thumb|200px|Alfred Nobel (1833-1896), Nobelprisens stifter]]
[[Fil:AlfredNobel_adjusted.jpg|thumb|200px|Alfred Nobel (1833-1896), Nobelprisens stifter]]
{{Nobelpriser}}
{{Nobelpriser}}
'''Nobelprisen''' er en hæderspris, der uddeles årligt på [[Alfred Nobel]]s dødsdag, den [[10. december]], og i henhold til Nobels testamentariske bestemmelse. Første gang, prisen blev uddelt, var i [[1901]].
'''Nobelprisen''' er en hæderspris, der uddeles årligt på [[Alfred Nobel]]s dødsdag, den [[10. december]], i henhold til Nobels testamente. Første gang prisen blev uddelt var i [[1901]].


Prismodtagerne i fysik og kemi vælges af ''Kungliga vetenskapsakademiens nobelkommitté'', i fysiologi og medicin af ''Karolinska institutets nobelkommitté'', i litteratur af ''Svenska akademiens nobelkommitté'' og ''Nobels fredspris af Norske Stortings Nobelkomité''. Til disse priser, som alle tages af Nobel-stiftelsens midler, kom [[1968]] den af Sveriges Riksbank indstiftede Nobel-pris i økonomi, som også uddeles hvert år af [[Kungliga Vetenskapsakademien]].
Prismodtagerne i fysik og kemi vælges af ''Kungliga vetenskapsakademiens nobelkommitté'', i fysiologi og medicin af ''Karolinska institutets nobelkommitté'', i litteratur af ''Svenska akademiens nobelkommitté'' og ''Nobels fredspris af Norske Stortings Nobelkomité''. Priserne tages af Nobel-stiftelsens midler. I [[1968]] indstiftede Sveriges Riksbank en Nobel-pris i økonomi, som uddeles hvert år af [[Kungliga Vetenskapsakademien]].
Alle Nobelpriserne bliver uddelt i [[Stockholm]] i [[Sverige]] med undtagelse af Nobels fredspris, som uddeles i [[Norge]]. Grunden er, at Norge og Sverige var i union ved Alfred Nobels død 10. december 1896, hvor Sverige styrede udenrigspolitikken. Nobel mente derfor, at risikoen for politisk korrumpering ville være mindre hvis Norge forestod fredsprisuddelingen.
Nobelpriserne bliver uddelt i [[Stockholm]] med undtagelse af Nobels fredspris, som uddeles i [[Norge]]. Grunden er, at Norge og Sverige var i union, og Sverige styrede udenrigspolitikken. Nobel mente, at risikoen for politisk korrumpering ville være mindre, hvis Norge forestod fredsprisuddelingen.


Der uddeles følgende Nobelpriser:
Der uddeles følgende Nobelpriser:
Linje 16: Linje 16:
== Prisens størrelse ==
== Prisens størrelse ==


De første beløb, der blev uddelt i 1901, var på 150.782 [[svenske kroner]]. I 2015 var beløbet for hver fulde Nobelpris 8 mio. svenske kr. I købekraft svarer det til 98 % af det oprindelige beløb på grund af den mellemliggende inflation.<ref>[http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/about/amounts/prize_amounts_15.pdf PRIZE AMOUNT AND MARKET VALUE OF INVESTED CAPITAL CONVERTED INTO 2014 YEAR'S MONETARY VALUE. Hentet 16. oktober 2015.]</ref> Er der flere modtagere af en Nobelpris, deler de beløbet mellem sig.
De første beløb, der blev uddelt i 1901, var på 150.782 [[svenske kroner]]. I 2015 var beløbet for hver fulde Nobelpris 8 mio. svenske kr. Det er 98 % af den oprindelige købekraft.<ref>[http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/about/amounts/prize_amounts_15.pdf PRIZE AMOUNT AND MARKET VALUE OF INVESTED CAPITAL CONVERTED INTO 2014 YEAR'S MONETARY VALUE. Hentet 16. oktober 2015.]</ref> Er der flere modtagere af en Nobelpris, deler de.


== Danske Nobelprismodtagere ==
== Danske Nobelprismodtagere ==

Versionen fra 8. dec. 2015, 03:50

Alfred Nobel (1833-1896), Nobelprisens stifter

Nobelprisen er en hæderspris, der uddeles årligt på Alfred Nobels dødsdag, den 10. december, i henhold til Nobels testamente. Første gang prisen blev uddelt var i 1901.

Prismodtagerne i fysik og kemi vælges af Kungliga vetenskapsakademiens nobelkommitté, i fysiologi og medicin af Karolinska institutets nobelkommitté, i litteratur af Svenska akademiens nobelkommitté og Nobels fredspris af Norske Stortings Nobelkomité. Priserne tages af Nobel-stiftelsens midler. I 1968 indstiftede Sveriges Riksbank en Nobel-pris i økonomi, som uddeles hvert år af Kungliga Vetenskapsakademien. Nobelpriserne bliver uddelt i Stockholm med undtagelse af Nobels fredspris, som uddeles i Norge. Grunden er, at Norge og Sverige var i union, og Sverige styrede udenrigspolitikken. Nobel mente, at risikoen for politisk korrumpering ville være mindre, hvis Norge forestod fredsprisuddelingen.

Der uddeles følgende Nobelpriser:

Prisens størrelse

De første beløb, der blev uddelt i 1901, var på 150.782 svenske kroner. I 2015 var beløbet for hver fulde Nobelpris 8 mio. svenske kr. Det er 98 % af den oprindelige købekraft.[1] Er der flere modtagere af en Nobelpris, deler de.

Danske Nobelprismodtagere

Følgende danskere har modtaget en Nobelpris:

Se også

Kilder

Ekstern henvisning

Wikimedia Commons har medier relateret til: