Spentrup: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Billeder af gadekær, skole og haller tilføjet, skabelon fjernet. Afstande, faciliteter og rytterskole-historie tilføjet, øvrig historie udbygget. Stub fjernet (artikel fra 2008).
m Nyt link til Geodatastyrelsens Kort på nettet jf. WP:AOB
Linje 58: Linje 58:


=== Jernbanen ===
=== Jernbanen ===
Spentrup fik [[jernbanestation|station]] på [[Randers-Hadsund-banen]] ([[1883]]-[[1969]]). Stationen blev anlagt på bar mark midt mellem Spentrup og den ældre nabolandsby Jennum, 3/4 km fra hver. Landsbyen Spentrup voksede sammen med den bebyggelse, der opstod omkring stationen,<ref>[http://kmswww3.kms.dk/kortpaanettet/index.htm?map=dkfor Geodatastyrelsen: Høje målebordsblade 1842-1899 og lave målebordsblade 1901-1971]]</ref> men Jennum er stadig en landsby med ca. 80 indbyggere, og den skal ifølge kommuneplanen ikke vokse sammen med Spentrup.
Spentrup fik [[jernbanestation|station]] på [[Randers-Hadsund-banen]] ([[1883]]-[[1969]]). Stationen blev anlagt på bar mark midt mellem Spentrup og den ældre nabolandsby Jennum, 3/4 km fra hver. Landsbyen Spentrup voksede sammen med den bebyggelse, der opstod omkring stationen,<ref>[https://sdfekort.dk/spatialmap Geodatastyrelsen: Høje målebordsblade 1842-1899 og lave målebordsblade 1901-1971]]</ref> men Jennum er stadig en landsby med ca. 80 indbyggere, og den skal ifølge kommuneplanen ikke vokse sammen med Spentrup.


Stationen havde omløbs-/læssespor med siderampe.<ref>[http://evp.dk/index.php?page=1---stationerne-randers---dalbyneder-trb EVP (Erik V. Pedersen): Stationerne: Randers-Dalnyneder]</ref> Stationsbygningen er bevaret på Bane Alle 2 B. Herfra er banens [[tracé]] bevaret som sti på 7½ km til [[Dronningborg]] Idrætscenter. Nordøst for Spentrup i retning af [[Hald (Randers Kommune)|Hald]] er 2½ km tracé bevaret, dog lidt mindre fremkommeligt.
Stationen havde omløbs-/læssespor med siderampe.<ref>[http://evp.dk/index.php?page=1---stationerne-randers---dalbyneder-trb EVP (Erik V. Pedersen): Stationerne: Randers-Dalnyneder]</ref> Stationsbygningen er bevaret på Bane Alle 2 B. Herfra er banens [[tracé]] bevaret som sti på 7½ km til [[Dronningborg]] Idrætscenter. Nordøst for Spentrup i retning af [[Hald (Randers Kommune)|Hald]] er 2½ km tracé bevaret, dog lidt mindre fremkommeligt.

Versionen fra 23. feb. 2017, 19:05

Spentrup
Blicherskolen Spentruphallerne

Præstegården tv. og sognegården th. bag gadekæret
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Midtjylland
Kommune Randers Kommune
Sogn Spentrup Sogn
Postnr. 8981 Spentrup
Demografi
Spentrup by 2.316[1] (2023)
Kommunen 99.931[1] (2023)
 - Areal 800,14 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.randers.dk
Oversigtskort
Spentrup ligger i Midtjylland
Spentrup
Spentrup
Spentrups beliggenhed

Spentrup er en by i Østjylland med 2.316 indbyggere (2023)[1], beliggende 15 km syd for Mariager, 26 km sydvest for Hadsund og 10 km nord for Randers. Byen hører til Randers Kommune og ligger i Region Midtjylland.

Spentrup hører til Spentrup Sogn, og Spentrup Kirke ligger i byens gamle landsbykerne.

Faciliteter

Blicherskolen har 547 elever, fordelt på 0.-9. klassetrin i 2-3 spor. Blichers Børneby SFO er et fritidstilbud til 0.-3. klasse. Randers Ungdomsskole har hold, der kører på Blicherskolen.[2] Den første Spentruphal blev bygget i 1980, men er løbende renoveret. Hal 2 er fra 2008, og i 2009 blev sandwichbaren renoveret og et motionscenter/fitnessområde etableret. Hallerne benyttes til mange idrætsgrene,[3] især af byens idrætsforening Spentrup IF.

3 km nordvest for byen ligger den fredede Hvidsten Kro, der var hjemsted for den berømte Hvidstengruppe under 2. verdenskrig.

Historie

Rytterskolen

En af Frederik 4.'s rytterskoler blev opført i Spentrup i 1722. I 1890 blev den suppleret af en pogeskole for de mindste børn. En staldbygning, der var opført i 1918, blev i 1959 indrettet til et par klasselokaler, og i 1964 blev lærerboligen også inddraget til klasseværelser. Rytterskolen blev afløst af den nyopførte Blicherskole 1. august 1969 og kom altså til at fungere som skole i 248 år, hvilket er længere end nogen anden rytterskole. Kongens sandstenstavle med begrundelsen for at oprette skolerne sidder stadig på facaden og har aldrig været flyttet derfra, hvilket også er ret enestående. Skolen findes på Stationsvej 42 og er nu privat bolig.

Steen Steensen Blicher

Forfatteren Steen Steensen Blicher var præst i Spentrup 1825-1848 og er begravet på byens kirkegård. Han boede i præstegården, der var opført i 1794-95 og blev fredet i 1918. Malvinas Hus, der oprindeligt var forpagterbolig til præstegården, er opkaldt efter Blichers yngste datter, som boede der. Huset er indrettet som mindestue for Blicher. Kirken, præstegården og Malvinas Hus udgør sammen med rytterskolen et fint historisk miljø ved gadekæret.

Jernbanen

Spentrup fik stationRanders-Hadsund-banen (1883-1969). Stationen blev anlagt på bar mark midt mellem Spentrup og den ældre nabolandsby Jennum, 3/4 km fra hver. Landsbyen Spentrup voksede sammen med den bebyggelse, der opstod omkring stationen,[4] men Jennum er stadig en landsby med ca. 80 indbyggere, og den skal ifølge kommuneplanen ikke vokse sammen med Spentrup.

Stationen havde omløbs-/læssespor med siderampe.[5] Stationsbygningen er bevaret på Bane Alle 2 B. Herfra er banens tracé bevaret som sti på 7½ km til Dronningborg Idrætscenter. Nordøst for Spentrup i retning af Hald er 2½ km tracé bevaret, dog lidt mindre fremkommeligt.

Kommunen

Spentrup Sogn, der hørte til Nørhald Herred, indgik ved kommunalreformen i 1970 i Purhus Kommune. Spentrup blev fra midten af 1960'erne og især i løbet af 1970'erne stærkt udbygget med parcelhuskvarterer. Den overhalede hurtigt kommunesædet Fårup som kommunens største by og blev en af de største satellitbyer til Randers. Purhus Kommune blev ved kommunalreformen i 2007 en del af Randers Kommune.

Noter

Eksterne kilder/henvisninger