Forskel mellem versioner af "Lis Smed"

Spring til navigation Spring til søgning
110 bytes fjernet ,  for 1 år siden
sprogret
m (Flytter stub til {{DK-skuespillerstub}}; kosmetiske ændringer)
(sprogret)
'''Elly Elisa Sørensen 'Lis' Smed''' (født [[27. november]] [[1914]] i [[Horsens]], død [[24. november]] [[1944]]) var en dansk [[skuespiller]].
 
Lis Smed blev født i [[Horsens]], men rejste som ganske ung til [[København]], hvor hun tog forskellige former for undervisning i [[dans]] og [[musik]]. Hun slog igennem som Gertie i ''Den lille butik'' på [[Det Ny Teater]] allerede i [[1934]], og hun medvirkede i sin første film året efter. Efter flere roller på teatret og i film gennemgik hun i [[1937]]-[[1940]] [[Det Kongelige Teater]]s elevskole, og efterfølgende havde hunfik engagementer på [[Frederiksberg Teater]] og [[Riddersalen]]. På [[Folketeatret]] fik hun et gennembrud som Jenny i [[Carl Erik Soya|Soyas]] ''Brudstykker af et Mønster'', men hun blev dog mest kendt for en række filmroller, ikke mindst som Wulfdine i ''[[Thummelumsen]]''.
 
Da hun døde var hun netop blevet ret så populær hos teater og biografpublikummet - via eksempelvis film som ''[[Tordenskjold går i land]]'' og ''[[Biskoppen]]'',. iI begge dissede to yderst populære film hedspillede hendes karaktererhun pudsigt nok begge Oline,. desuden medvirkede [[Ingeborg Brams]] medvirkede i begge film - så populær at der efterfølgende blev en slags landesorg hvor begravelsen udviklede sig til et større tilløbsstykke af fans. Hendes to sidste film, ''[[Mit liv er musik]]'' og ''[[I går og i morgen]]'', havde begge først premiere efter hendes død og der måtte sågar bruges stand-in til visse scener eftersom hun døde af [[spiseforstyrrelser]]<ref>Om ''[http://denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Teater/Danske_skuespillere/Lis_Smed Lis Smed]'' i [[Den Store Danske]]</ref> undervejs i optagelserne.
 
Lis Smed blev så populær, at der blev en slags landesorg og begravelsen udviklede sig til et større tilløbsstykke. Hendes to sidste film, ''[[Mit liv er musik]]'' og ''[[I går og i morgen]]'', havde premiere efter hendes død, og der måtte bruges stand-in til visse scener. Hun døde af spiseforstyrrelse.<ref>Om ''[http://denstoredanske.dk/Kunst_og_kultur/Teater/Danske_skuespillere/Lis_Smed Lis Smed]'' i [[Den Store Danske]]</ref> undervejs i optagelserne.
 
Lis Smed er begravet på [[Frederiksberg Ældre Kirkegård]].<ref>{{Gravsted.dk|lissmed}}</ref>
Anonym bruger

Navigationsmenu