Superisligaen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Metal Ligaen
Land(e) Danmark Danmark
Etableret 1960
Første sæson 1960-61
Antal hold 11
Niveauer på pyramide 1
Nedrykning til Ingen direkte nedrykning
Pokalturnering Metal Cup
International turnering Champions Hockey League
IIHF Continental Cup
Nuværende mestre Esbjerg Energy
(2016-17)
Flest mesterskaber Herning IK / Herning Blue Fox (16)
Tv-partnere TV 2 Sport
Hjemmeside www.metalligaen.dk
Superisligaen 2017-18

Superisligaen eller Metal Ligaen er den bedste danske ishockeyliga for mænd. Den har tidligere været kendt under andre navne: 1. division (1960-85), Eliteserien (1985-98), og siden 1998 har navnet oftest været solgt til sponsorer. Ligaens nuværende sponsornavn er Metal Ligaen som følge af et sponsorat fra Dansk Metal.

Spillerne i Superisligaen er fortrinsvis semi-professionelle. Vinderen af ligaen kåres til Danmarksmester i ishockey.

Navne[redigér | redigér wikikode]

Ifølge Danmarks Ishockey Unions turneringsbestemmelser er ligaens navn Superisligaen.[1] Men siden 1998 har ligaens navn oftest været solgt til sponsorer, og derfor har den gennem tiden haft følgende navne.[2]

Periode Navn
1998 - 2001 Codan Ligaen
2001 - 02 Sanistål Ligaen
2002 - 04 SuperBest Ligaen
2004 - 07 Oddset Ligaen
2007 - 13 AL-Bank Ligaen
Efterår 2013 Ishockeyligaen
1. januar 2014 - 2018 Metal Ligaen

Spilleformat[redigér | redigér wikikode]

Nuværende format[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: Superisligaen 2017-18

Hold[redigér | redigér wikikode]

Superisligaen har deltagelse af de klubber, der har fået tildelt ligalicens af Danmarks Ishockey Unions licensudvalg. Siden 1988 har antallet af hold i ligaen varieret fra otte til elleve hold.

Grundspil[redigér | redigér wikikode]

I sæsonen 2017-18 har ligaen deltagelse af elleve hold, der først spiller et grundspil, hvor alle hold spiller 50 kampe – fem kampe mod hvert af de ti andre hold. Hvis kampene ikke er afgjort efter ordinær spilletid (60 minutter), spilles der op til 5 minutters forlænget spilletid indtil første mål, det såkaldte sudden victory. I den forlængede spilletid spiller begge hold med tre markspillere og en målmand på isen. Hvis der ikke er scoret efter de 5 minutter, afgøres kampen på straffeslagskonkurrence.

Point gives som følger:

  • 3 point for sejr i ordinær spilletid
  • 2 point for sejr i forlænget spilletid eller straffeslag
  • 1 point for nederlag i forlænget spilletid eller straffeslag
  • 0 point for nederlag i ordinær spilletid

Slutspil[redigér | redigér wikikode]

Grundspillets ti bedst placerede hold går videre til slutspillet, hvor de seks bedste hold er direkte kvalificeret til kvartfinalerne, mens holdene placeret som nr. 7-10 i først spiller et "play-in" om de sidste to kvartfinalepladser. Play-in-opgørene spilles bedst af fem kampe, holdene parres efter grundspilsplaceringen: nr. 7 mod nr. 10 og nr. 8 mod nr. 9, og det højstplacerede hold i hvert opgør starter serien med en føring på 1-0 i kampe. De otte hold i kvartfinalerne parres i fire opgør, hvor de fire højst seedede hold selv vælger deres modstander blandt de fire lavest seedede hold, og opgørene afvikles bedst af syv kampe. Vinderne af kvartfinaleserierne går videre til semifinalerne, der ligeledes afvikles bedst af syv kampe, og hvor det højst seedede hold selv vælger sin modstander blandt de to lavest seedede tilbageværende hold. De to vindere af semifinalerne mødes i finalen, som også afvikles bedst af syv kampe, mens de to tabere spiller om bronzemedaljerne i et opgør over to kampe, hvor den samlede målscore afgør.

I slutspilsserierne mødes holdene skiftevis på hjemme- og udebane. I opgør bedst af syv kampe spiller det højst seedede hold på hjemmebane i kamp 1, 3, 5 og 7, mens det lavest seedede hold har hjemmebane i de øvrige kampe i serien. I play-in-opgørene spiller det højst seedede hold på hjemmebane i kamp 2 og 4, mens det andet hold har hjemmebane i kamp 1 og 3. I slutspilskampe, hvor der ikke er fundet en afgørelse efter ordinær spilletid, spilles der sudden death med fire markspillere på hvert hold indtil først scorede mål i perioder à 20 minutter. Der er således i teorien ikke nogen øvre grænse for hvor lang en slutspilskamp kan blive.

Historiske formater[redigér | redigér wikikode]

De første turneringer om danmarksmesterskabet i ishockey blev afviklet som playoff-kampe mellem de bedste sjællandske hold, og vinderen af det jyske mesterskab. I 1960 oprettedes den første landsdækkende liga, 1. division, med fire hold, der afgjorde mesterskabet i en dobbeltturnering alle-mod-alle, således at alle holdene mødtes både ude og hjemme. I løbet af de næste 13 sæsoner blev antallet af hold i ligaen gradvist øget til 10, men formatet forblev en dobbeltturnering alle-mod-alle uden slutspil.

I 1974 indførtes et slutspil for de seks bedste hold i 1. division efter den indledende dobbeltturnering. De seks hold spillede endnu en dobbeltturnering alle-mod-alle, hvilket gav yderligere ti kampe til de seks slutspilshold.

Dette format holdt imidlertid kun i fire sæsoner. Herefter blev ligaen reduceret fra 10 til 8 hold, som til gengæld fik lov at spille en firdobbeltturnering alle-mod-alle, hvilket betød, at der fortsat var 28 kampe til hvert hold. Til gengæld blev slutspillet afskaffet. Det blev dog genindført fire sæsoner senere til sæsonen 1981-82. De otte hold skulle stadig spille en firdobbeltturnering alle-mod-alle (28 kampe pr. hold), men derefter gik de fire bedste hold videre til semifinaleserierne, der blev spillet bedst af tre kampe, og de to vindere af semifinalerne spillede så finale om mesterskabet, ligeledes bedst af tre kampe.

Herning Blue Fox vandt 4-0 over Rødovre Mighty Bulls i den tredje semifinalekamp i AL-Bank Ligaen 2010-11 og bragte sig dermed foran med 2-1 i kampe i semifinaleserien, som de senere vandt med 4-1.

Sæsonen 1984-85 var en åben tilmeldingsturnering, der fik deltagelse af 14 hold. Efter en dobbeltturnering alle-mod-alle (26 kampe pr. hold) gik de fire bedste hold videre til et slutspil, hvor holdene igen spillede en dobbeltturnering alle-mod-alle. De syv bedste hold kvalificerede sig til den efterfølgende sæsons Eliteserie, som ligaen herefter blev kaldt. Holdene spillede en firedobbelt turnering alle-mod-alle, hvilket gav 24 spillerunder, men slutspilsformatet var fortsat det samme: en dobbeltturnering med de fire bedste hold fra grundspillet. I 1988 ændredes slutspilsformatet dog til at de fire hold spillede semifinaler bedst af tre kampe efterfulgt af en finaleserie, ligeledes bedst af tre kampe. I 1989 udvidedes ligaen igen til otte hold, men formatet forblev ellers uændret. I 1990 blev finaleserien ændret fra bedst af tre til bedst af fem kampe, og året efter undergik semifinaleserierne samme forandring.

Efter nogle år med et forholdvis uændret format, blev der til sæsonen 1992-93 indført en helt ny struktur. Ligaen blev udvidet fra otte til ti hold. De ti hold spillede en dobbeltturnering alle-mod-alle (18 kampe pr. hold), og slutspillet udvidedes for fra fire til seks hold, der skulle spille endnu en dobbeltturnering alle-mod-alle (10 kampe pr. hold) under det nye navn Superisligaen. Fra denne pulje gik de fire bedste hold videre til semifinalerne og finalen, som fortsat afvikledes bedst af fem kampe. Allerede to år senere blev grundspillet udvidet til en firedobbeltturnering med 36 spillerunder. Til gengæld blev de seks hold i Superisligaen nu inddelt i to puljer med tre hold, der hver spillede en dobbeltturnering om én plads i finalen.

Det format holdt kun to sæsoner, inden det til sæsonen 1996-97 blev erstattet med det indtil da hårdeste sæsonprogram, der for første gang også omfattede kvartfinaler. Grundspillet bestod af en tripelturnering alle-mod-alle, dvs. 27 spillerunder, hvorfra de seks bedste hold gik videre til Superisligaen, der ligeledes var en tripelturnering med 15 kampe pr. hold, og hvor holdene udelukkende spillede om seedninger til kvartfinalerne. De øvrige fire hold fra grundspillet spillede en "fortsat Eliteserie" sammen med de fire bedste hold fra den næstbedste række, 1. division, om de sidste to kvartfinalepladser. Kvartfinalerne, semifinalerne og finalen blev alle spillet bedst af fem kampe. I den efterfølgende sæson blev Superisligaen dog reducereret fra en tripel- til en dobbeltturnering.

I 1998 fik ligaen sit første sponsornavn, og sæsonen 1998-99 blev derfor spillet under navnet Codan Ligaen. Det blev "fejret" med at omdanne grundspillet til en firedobbeltturnering, der gav 36 kampe til hvert af de ti hold. Som noget andet nyt gik hele otte af de ti hold nu videre til slutspillet, der startede med to kvartfinalepuljer med hver fire hold, der spillede en dobbeltturnering. De to bedste hold fra hver kvartfinalepulje fortsatte slutspillet i semifinalerne og finalen, der fortsat spilledes bedst af fem kampe. Dette format holdt i fem sæsoner, bortset fra at ligaen blev afviklet med ni i stedet for ti hold i sæsonen 2000-01. Sæsonen 2001-02 blev spillet under det sponsorerede navn Sanistål Ligaen, mens navnet fra 2002-03 var SuperBest Ligaen.

I 2003 blev ligaen reduceret til ni hold, men holdene skulle stadig spille 36 kampe i grundspillet. De to kvartfinalepuljer blev erstattet af fire kvartfinaleserier bedst af syv kampe, og semifinale- og finaleserierne blev også udvidet fra bedst af fem til bedst af syv kampe. Under dette format fik ligaen tre sæsoner under navnet Oddset Ligaen med Danske Spil som sponsor.

Efter hele fire år med uændret format blev ligaen i 2007 udvidet fra ni til ti hold, samtidig med at Arbejdernes Landsbank tiltrådte som hovedsponsor for Danmarks Ishockey Union, hvilket afstedkom at ligaen skiftede navn til AL-Bank Ligaen. De ti hold blev kastet ud i det hidtil længste grundspil i ligaens historie. Hver hold skulle spille 45 kampe, inden de otte bedste hold gik videre til kvartfinaler, semifinaler og finale, alle bedst af syv kampe. Det format holdt imidlertid kun én sæson, hvorefter grundspillet blev reduceret til 36 kampe, efterfulgt af to mellemspil: mellemspil A for grundspillets seks bedste hold, der spillede en dobbeltturnering om seedninger til kvartfinalerne, og mellemspil B for de sidste fire hold, der spillede en tripelturnering om de sidste to kvartfinalepladser. Året efter, i 2009-10, droppede man igen mellemspillene og gik direkte til kvartfinalerne efter 36 grundspilskampe.

I 2010 faldt antallet af hold i ligaen til otte for første gang siden 1992. Eftersom man ikke ville lade alle otte hold gå videre til slutspillet, blev dette indskrænket til kun at omfatte seks hold. De seks hold blev inddelt i to kvartfinalepuljer med tre hold, som hver spillede en dobbeltturnering om to semifinalepladser. Da ligaen sæsonen efter igen voksede til ni hold, vendte man tilbage til formatet fra sæsonen 2009-10 med den modifikation, at grundspillet blev udvidet fra 36 til 40 spillerunder, men fortsat med kvartfinaler, semifinaler og finale bedst af syv kampe.

Den 1. januar 2014 skiftede ligaen navn til Metal Ligaen som følge af et sponsorat fra Dansk Metal.

I 2014 blev ligaen udvidet med Unibet Stars Gentofte, og samtidig blev grundspilsformatet ændret til en firedobbeltturnering med 36 kampe til hvert hold. Klubberne kritiserede imidlertid formatet for at indeholde for få kampe, og allerede den følgende sæson blev det derfor ændret til en femdobbelt turnering, hvor alle hold havde fem indbyrdes opgør i løbet af grundspillet, således at holdene spillede 45 kampe i alt.

I 2017 blev ligaen udvidet til 11 hold, således at den for første gang siden sæsonen 1984-85 fik deltagelse af mere end toi hold, men formatet med fem indbyrdes opgør mellem alle holdene bleb bibeholdt, hvilket gav 50 kampe til hvert hold. Til gengæld blev slutspillet udvidet fra otte til ti hold, hvor de fire lavest seedede hold spillede "play-in" om de sidste to kvartfinalepladser.

Liganavn Sæson Grundspil Slutspil
Hold Kampe[3] 1. fase 2. fase 3. fase 4. fase
1. division 1960–61 4 6 Intet slutspil
1961–62
1962–63 5 8
1963–64
1964–65
1965–66 7 12
1966–67 6 10
1967–68 8 14
1968–69
1969–70
1970–71 10 18
1971–72
1972–73
1973–74 10 18 Puljespil
(6 hold)
1974–75
1975–76
1976–77
1977–78 8 28 Intet slutspil
1978–79
1979–80
1980–81
1981–82 8 28 Semifinaler
(4 hold)
Finale
(2 hold)
1982–83
1983–84
1984–85 14 26 Puljespil
(4 hold)
Eliteserien 1985–86 7 24
1986–87
1987–88
1988–89 Semifinaler
(4 hold)
Finale
(2 hold)
1989–90 8 28
1990–91
1991–92
1992–93 10 18 Superisligaen
(6 hold)
Semifinaler
(4 hold)
Finale
(2 hold)
1993–94
1994–95 10 36 Superisligaen
(2 × 3 hold)
1995–96
1996–97 10 27 Superisligaen (6 hold)
Eliteserien (8 hold[4])
Kvartfinaler
(8 hold)
Semifinaler
(4 hold)
Finale
(2 hold)
1997–98
Codan Ligaen 1998–99 10 36 Kvartfinalepuljer
(2 × 4 hold)
Semifinaler
(4 hold)
Finale
(2 hold)
1999–2000
2000–01 9 32
Sanistål Ligaen 2001–02 10 36
SuperBest Ligaen 2002–03
2003–04 9 36 Kvartfinaler
(8 hold)
Semifinaler
(4 hold)
Finale
(2 hold)
Oddset Ligaen 2004–05
2005–06
2006–07
AL-Bank Ligaen 2007–08 10 45
2008–09 10 36 Mellemspil A (6 hold)
Mellemspil B (4 hold)
Kvartfinaler
(8 hold)
Semifinaler
(4 hold)
Finale
(2 hold)
2009–10 9 36 Kvartfinaler
(8 hold)
Semifinaler
(4 hold)
Finale
(2 hold)
2010–11 8 39 Kvartfinalepuljer
(2 × 3 hold)
2011–12 9 40 Kvartfinaler
(8 hold)
2012–13
Metal Ligaen 2013–14
2014–15 10 36
2015–16 45
2016–17
2017–18 11 50 Play-in
(4 hold)
Kvartfinaler
(8 hold)
Semifinaler
(4 hold)
Finale
(2 hold)

Kendte spillere[redigér | redigér wikikode]

DM (1955 – i dag)[redigér | redigér wikikode]

Uddybende Uddybende artikel: DM i ishockey
År Guld Sølv Bronze Pokal Årets spiller Årets rookie
2016-17 Esbjerg Energy Gentofte Stars Frederikshavn White Hawks Rungsted Seier Capital ? ?
2015-16 Esbjerg Energy Herning Frederikshavn White Hawks Odense ? ?
2014-15 SønderjyskE Esbjerg Energy Frederikshavn White Hawks Herning Daniel Nielsen Niklas Andersen
2013-14 SønderjyskE Herning Frederikshavn Herning Lasse Lassen Georg Sørensen
2012-13 SønderjyskE Frederikshavn Rødovre SønderjyskE Kim Staal Bjørn Uldall
2011-12 Herning Odense SønderjyskE Herning Frederik Storm Oliver Bjorkstrand
2010-11 Herning Frederikshavn SønderjyskE SønderjyskE Frederik Andersen Thomas Spelling
2009-10 SønderjyskE AaB Herning SønderjyskE Kim Lykkeskov Nicklas Jensen
2008-09 SønderjyskE Herning Rødovre Odense Mads Christensen Rasmus Nielsen
2007-08 Herning Frederikshavn SønderjyskE Rødovre Jesper Damgaard Julian Jakobsen
2006-07 Herning AaB SønderjyskE AaB Daniel Nielsen Nichlas Hardt
2005-06 SønderjyskE AaB Herning Odense Kasper Degn Patrick Galbraith
2004-05 Herning AaB Frederikshavn Nordsjælland Peter Regin Mads Bødker
2003-04 Esbjerg IK AaB Odense Rungsted Ronny Larsen Peter Regin
2002-03 Herning Odense Rungsted Odense Jesper Duus Kirill Starkov
2001-02 Rungsted Odense Herning Frederikshavn Nicolas Monberg Kasper Degn
2000-01 Herning Rødovre Esbjerg Ej spillet Todd Bjorkstrand / Lars Mølgaard Frans Nielsen
1999-00 Frederikshavn Herning Esbjerg Rungsted Ilya Dubkov / Ronny Larsen Kristoffer Frederiksen
1998-99 Rødovre Frederikshavn Esbjerg Frederikshavn Leonid Truhno / Bent Christensen Michael Smidt/Eller
1997-98 Herning Rungsted Frederikshavn Herning Leonid Truhno / Kristian Just Morten Green
1996-97 Herning Esbjerg Rungsted Ej spillet Petri Skriko / Søren Gerber Peter Therkildsen
1995-96 Esbjerg Rungsted Herning Herning Leonid Tambijev / Jan Jensen
1994-95 Herning Esbjerg Rungsted Ej spillet Petri Skriko / Ronny Larsen
1993-94 Herning Esbjerg AAB Herning Todd Bjorkstrand / Mads True
1992-93 Esbjerg Herning Rødovre Esbjerg Todd Bjorkstrand / Erik Lodberg
1991-92 Herning Esbjerg Rødovre Esbjerg Todd Bjorkstrand
1990-91 Herning Rødovre AAB Herning Lars Pagh
1989-90 Rødovre Herning Frederikshavn Ej spillet Valerij Bragin / Lars Pagh
1988-89 Frederikshavn AaB Herning Esbjerg
1987-88 Esbjerg Herlev AaB Per Viggo Jacobsen
1986-87 Herning AaB Rødovre John "Bambi" Hansen
1985-86 Rødovre Esbjerg Frederikshavn Rick Williams
1984-85 Rødovre Herning Esbjerg Frits Nielsen
1983-84 Herlev AaB Rungsted Peter Rasmussen
1982-83 Rødovre AaB Herlev Kim Andersen
1981-82 Vojens Rødovre AaB Craig Chapman
1980-81 AaB Rødovre Herning Douglas Caines
1979-80 Vojens Rungsted AaB George Galbraith
1978-79 Vojens Rødovre AaB Egon Kahl
1977-78 Rødovre KSF Vojens Nis Petersen
1976-77 Herning Gladsaxe AaB Per Holten Møller
1975-76 KSF AaB Gladsaxe Frits Nielsen
1974-75 Gladsaxe KSF Rungsted Bent Hansen
1973-74 Gladsaxe KSF Herning Egon Kahl
1972-73 Herning KSF Esbjerg Jan Therkildsen
1971-72 KSF Esbjerg Gladsaxe Jesper Hviid
1970-71 Gladsaxe Rungsted Esbjerg & Vojens Henning Møller
1969-70 KSF Gladsaxe Esbjerg Pierre St. Onge
1968-69 Esbjerg Gladsaxe Vojens Bent Hansen
1967-68 Gladsaxe Esbjerg Rungsted
1966-67 Gladsaxe KSF Esbjerg
1965-66 KSF Gladsaxe Esbjerg
1964-65 KSF Esbjerg Gladsaxe
1963-64 KSF Rungsted Esbjerg
1962-63 Rungsted Esbjerg KSF
1961-62 KSF Rungsted Furesøen
1960-61 KSF Rungsted Esbjerg SK
1959-60 KSF Rungsted Silkeborg SK
1958-59  ? Ikke afholdt  ?
1957-58  ? Ikke afholdt  ?
1956-57  ? Ikke afholdt  ?
1955-56 KSF Rungsted
1954-55 Rungsted KSF Silkeborg

Kilder / eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Noter[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Danmarks Ishockey Union - Love og turneringsbestemmelser
  2. ^ Danmarks Ishockey Union - Mens vi venter: Ligasponsor-historik (2. december 2013)
  3. ^ Antal kampe pr. hold i grundspillet.
  4. ^ De fire dårligste hold fra Eliteseriens grundspil + de fire bedste hold fra 1. division.