Theodora af Grækenland (1906-1969)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
For alternative betydninger, se Theodora af Grækenland. (Se også artikler, som begynder med Theodora af Grækenland)
Theodora af Grækenland
Portræt udført af Philip de László, 1928.
Prinsesse og Markgrevinde af Baden
Periode 19311963
Forgænger Marie Louise af Hannover
Efterfølger Valerie af Østrig
Ægtefælle Berthold, Markgreve af Baden (g. 1931)
Børn
Hus Huset Glücksborg
Far Prins Andreas af Grækenland
Mor Prinsesse Alice af Battenberg
Født 30. maj 1906(1906-05-30)
Død 16. oktober 1969 (63 år)

Prinsesse Theodora af Grækenland og Danmark (græsk: Πριγκίπισσα Θεοδώρα της Ελλάδας και της Δανίας) (født 30. maj 1906 – død 16. oktober 1969) var en græsk prinsesse fra Huset Glücksborg, der var datter af Prins Andreas af Grækenland og Prinsesse Alice af Battenberg. I 1931 blev hun gift med Markgrev Berthold af Baden, der var familieoverhovede for fyrstehuset Baden, der havde regeret i Storhertugdømmet Baden, indtil monarkierne blev afskaffet i Tyskland i 1918.

Theodora var søster til den tidligere britiske prinsgemal Prins Philip, hertug af Edinburgh og dermed svigerinde til Dronning Elizabeth 2. af Storbritannien. Hun var desuden niece til Dronning Louise af Sverige og kusine til kongerne Georg 2., Alexander 1. og Paul 1. af Grækenland og dronningemoderen Helena af Rumænien.

Tidligt liv[redigér | rediger kildetekst]

Prinsesse Theodora som 4-årig i 1910.

Prinsesse Theodora blev født den 30. maj 1906slottet Tatoi ved foden af Parnesbjergenehalvøen Attika lidt nord for Grækenlands hovedstad Athen.[1] Hun var den anden datter af Prins Andreas af Grækenland og Prinsesse Alice af Battenberg. Hun var barnebarn af kong Georg 1. af Grækenland, oldebarn af kong Christian 9. af Danmark og tipoldebarn af både zar Nikolaj 1. af Rusland og dronning Victoria af Storbritannien.

Opvækst og eksil[redigér | rediger kildetekst]

Prins Andreas med sin familie i eksil i London i 1922.

Prinsesse Margarita og hendes søstre voksede indledningsvis op i Grækenland, indtil Prins Andreas i 1917 under Første Verdenskrig måtte gå i eksil sammen med sin bror, Konstantin 1. af Grækenland og resten af den græske kongefamilie. Familien tog ophold i Schweiz. Da familien kom tilbage til Grækenland i 1920, blev hendes far delvist bebrejdet for Grækenlands nederlag i den Græsk-tyrkiske krig (1919-1922). Kort tid efter blev der gennemført et statskup i Athen. Monarkiet blev afskaffet[2], og familien blev igen tvunget i eksil indtil genoprettelsen af det græske monarki i 1935.

I 1922 var hun og hendes tre søstre, Margarita, Cecilie og Sophie brudepiger ved deres morbror Earl Mountbattens bryllup.

Ægteskab og børn[redigér | rediger kildetekst]

Theodora og Berthold ved deres bryllup i 1931.

Prinsesse Theodora blev den 17. august 1931 gift med sin grandfætter Berthold, markgreve af Baden i Konstanz. I 1929 – 1963 var markgreve Berthold var overhoved for Badens storhertuglige familie.

Markgreve Berthold var søn af den tyske rigskansler Maximilian af Baden og dattersøn af Thyra af Danmark.

Theodora og Berthold fik tre børn:

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

Der er for få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem. Du kan hjælpe ved at angive troværdige kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
  1. ^ Vickers, Hugo. Alice: Princess Andrew of Greece. St. Martin's Griffin, 2003, p. 75.
  2. ^ Jensen, Peter Kincaid. "The Greco-Turkish War" (PDF). Arkiveret fra originalen den 3. marts 2016. Hentet 7. februar 2016.{{cite news}}: CS1-vedligeholdelse: BOT: original-url status ukendt (link)

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi