Sofia af Spanien

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Sofia af Grækenland
Spain.QueenSofia.01.jpg
Dronning Sofia i 2003
Dronning af Spanien
Regerede 22. november 197519. juni 2014
Forgænger Victoria Eugenie af Battenberg
Efterfølger Letizia Ortiz Rocasolano
Ægtefælle Juan Carlos af Spanien (g. 1962)
Børn
Fulde navn græsk: Σοφία Μαργαρίτα Βικτωρία Φρειδερίκη
spansk: Sofía Margarita Victoria Federica
Hus Huset Glücksborg
Far Paul 1. af Grækenland
Mor Frederikke af Hannover
Født 2. november 1938 (82 år)
Athen, Grækenland
Signatur
Religion Romersk-katolsk
tidl. Græsk-ortodoks
Ridder af Elefantordenen
Order of the Elephant (heraldry).svg
1980

Dronning Sofia af Spanien (Sofia Margarita Viktoria Frederika; født 2. november 1938), indtil sit ægteskab kendt som Prinsesse Sofia af Grækenland og Danmark (græsk: πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας και της Δανίας), var dronning af Spanien fra 1975 til 2014 som hustru til Kong Juan Carlos af Spanien.

Hun er datter af Kong Paul og Dronning Frederike af Grækenland. I 1962 blev hun gift med den spanske prins Juan Carlos, søn af den spanske tronprætendent Juan af Barcelona, med hvem hun har tre børn: Elena, Cristina og Felipe. I 1975 blev hun dronning af Spanien, da hendes mand besteg tronen efter Francisco Francos død. Juan Carlos abdicerede til fordel for deres søn Felipe i 2014.

Dronning Sofia tilhører fyrstehuset Slesvig-Holsten-Sønderborg-Glücksborg. Hun er søster til Eks-kong Konstantin 2. af Grækenland.

Biografi[redigér | redigér wikikode]

Prinsesse af Grækenland[redigér | redigér wikikode]

Sofia blev født i Psychiko, en forstad til Athen, som ældste datter af kong Paul af Grækenland og Frederike af Hannover. Halvandet år senere blev hendes bror, senere kong Konstantin 2. af Grækenland, født. Hun har også en søster, Irene af Grækenland.

Hun tilbragte flere af sine ungdomsår i Egypten på en pigeskole i Alexandria. Under 2. Verdenskrig opholdt hun sig i Sydafrika som resten af den græske kongefamilie og kom til Grækenland i 1946. Hun afsluttede sin uddannelse på Schule Schloss Salem i Sytyskland og studerede herefter børnepasning, musik og arkæologi i Athen. Hun repræsenterede sit hjemland ved De Olympiske Lege i 1960 i sejling uden medalje som hendes bror Konstantin.

Ægteskab og børn[redigér | redigér wikikode]

Hendes mor, Frederike af Hannover, havde i 1954 arrangeret et krydstogt i det græske øhav for alle de unge europæiske kongelige. Her mødte Sofia sin kommende mand, Infante Juan Carlos af Spanien, og de blev gift 14. maj 1962 i Athen. Det lå ikke i kortene, at Juan Carlos skulle blive konge, da Francisco Franco regerede Spanien. I 1969 valgte diktatoren Juan Carlos som sin efterfølger, og parret blev dermed Prins og Prinsesse af Spanien.

Parret har tre børn:

  1. Elena af Spanien (født 20. december 1963) – gift 1995 med Jaime de Marichalar y Saénz de Tejada – 2 børn.
  2. Cristina af Spanien (født 13. juni 1965) – gift 1997 med Iñaki Urdangarin – 4 børn.
  3. Felipe af Spanien (født 29. januar 1968) – gift 2004 med Letizia Ortiz – 2 børn.

Dronning af Spanien[redigér | redigér wikikode]

Den 22. november 1975 blev Sofia dronning, da monarkiet blev genindført og hendes mand blev konge af Spanien.

Den 2. juni 2014 meddelte Juan Carlos, at han havde besluttet at abdicere til fordel for sin søn Felipe. Abdikationen forudsatte dog godkendelse af både den spanske regering og parlament,[1] hvilket blev givet med et stort politisk flertal den 11 juni. Den 19. juni blev kronprins Felipe indsat som Kong Felipe 6., og dronning Sofia blev afløst som dronning af sin svigerdatter Letizia.[2]

Agenda og personlige holdninger[redigér | redigér wikikode]

I sit virke som dronning brugte hun meget af sin tid til hjælp for stofmisbrugere. Hun støttede desuden flere humanistiske organisationer som Somaly Mam, der bekæmper børneprostitution i Cambodia.

Af kontroversielle holdninger kan nævnes hendes udtalelser i forbindelse med et interview i anledning af hendes 70 års fødselsdag i 2008. Her udtrykte hun bekymring med loven om ægteskab mellem to af samme køn og især om Gay Prides. Hun har desuden været kritisk over Krigen i Afghanistan i 2001.

Æresbevisninger[redigér | redigér wikikode]

Udenlandske dekorationer[redigér | redigér wikikode]

Kildehenvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Spaniens konge abdicerer, b.dk, 2. juni 2014
  2. ^ ritzau/AFP (13. juni 2014). "Spaniens konge dropper tronskifte-ceremoni for sin søn". DR. Hentet 14. juni 2014. 
  3. ^ "Modtagere af danske dekorationer". Det danske kongehus. Hentet 2019-04-22. 
  4. ^ "Ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvoto personu reģistrs" (doc) (lettisk). Letlands Præsidentkancelli. Arkiveret fra originalen 13. juli 2011. Hentet 13. juni 2011. 

Litteratur[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]