Cecilie af Grækenland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Cecilie af Grækenland
Arvestorhertuginde af Hessen
Ægtefælle Georg Donatus af Hessen (g. 1931)
Børn
Far Andreas af Grækenland
Mor Alice af Battenberg
Født 2. juni 1911
Athen
Død 16. november 1937 (26 år)
Oostende

Prinsesse Cecilie af Grækenland og Danmark (græsk: Πριγκίπισσα Καικιλία της Ελλάδας και της Δανίας), senere Arvestorhertuginde Cecilie af Hessen og ved Rhinen (tysk: Cecilie, Erbgroßherzogin von Hessen und bei Rhein) (2. juni 191116. november 1937) var en græsk prinsesse fra Huset Glücksborg, der var datter af Prins Andreas af Grækenland og Prinsesse Alice af Battenberg. I 1931 blev hun gift med Arvestorhertug Georg Donatus af Hessen, der havde været tronfølger i Storhertugdømmet Hessen, indtil monarkierne blev afskaffet i Tyskland i 1918. Ved hendes svigerfars død i 1937 blev hendes mand familieoverhovede for fyrstehuset Hessen. Samme år blev både hun og hendes mand medlemmer af nazistpartiet. Senere samme år omkom hun sammen med sin familie ved et flystyrt i Belgien.

Cecilie var søster til den britiske prinsgemal Prins Philip, hertug af Edinburgh og dermed svigerinde til Dronning Elizabeth 2. af Storbritannien. Hun var desuden niece til Dronning Louise af Sverige og kusine til kongerne Georg 2., Alexander 1. og Paul 1. af Grækenland og dronningemoderen Helena af Rumænien.

Livshistorie[redigér | redigér wikikode]

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Prinsesse Cecilie i 1914.
Prinsesse Alice med sine fire døtre, omkr. 1914.

Prinsesse Cecilie blev født den 2. juni 1911slottet Tatoi ved foden af Parnesbjergene lidt nord for Athen. Hun var den tredje datter af Prins Andreas af Grækenland og Prinsesse Alice af Battenberg. Hun var barnebarn af kong Georg 1. af Grækenland, oldebarn af kong Christian 9. af Danmark og tipoldebarn af både zar Nikolaj 1. af Rusland og dronning Victoria af Storbritannien.

Hun blev døbt i den græsk-ortodokse troTatoi den 2. juli 1911. Hendes faddere var hendes mormors fætter Kong Georg 5. af Storbritannien (der var blevet kronet samme dag, som Cecilie blev født), hendes mormors bror Storhertug Ernst Ludwig af Hessen og ved Rhinen, hendes farbror Prins Nikolaos af Grækenland og hendes farmors søster Hertuginde Vera af Württemberg.

Prinsesse Cecilie havde fire søskende: to storesøstre Prinsesse Margarita og Prinsesse Theodora, en lillesøster Prinsesse Sophie og en lillebror Prins Philippos, der senere blev britisk prinsgemal som ægtefælle til Elizabeth 2. af Storbritannien.

Prinsesse Cecilie i 1922.

I 1922 var hun og hendes tre søstre, Margarita, Theodora og Sophie brudepiger ved deres onkel Earl Mountbattens bryllup.

Ægteskab og børn[redigér | redigér wikikode]

Prinsesse Cecilie og Arvestorhertug Georg Donatus ved deres bryllup i 1931.
Arvestorhertuginde Cecilies to sønner, Prins Ludwig og Prins Alexander.

Cecilie blev gift den 2. februar 1931 i Darmstadt i Hessen med sin mors fætter Arvestorhertug Georg Donatus af Hessen. Han var den ældste søn af den tidligere storhertug Ernst Ludvig af Hessen og ved Rhinen i hans andet ægteskab med Eleonore af Solms-Hohensolms-Lich. Arvestorhertug Georg Donatus' far havde været den sidste storhertug i storhertugdømmet Hessen i det centrale Tyskland, men han havde mistet sin titel, da monarkierne blev afskaffet i Tyskland ved Novemberrevolutionen i 1918. Uofficielt fortsatte brugen af titlerne dog, også efter 1918. I ægteskabet mellem Cecilie og Georg Donatus blev der født fire børn:

  1. Ludwig af Hessen (25. oktober 1931 – 16. november 1937)
  2. Alexander af Hessen (14. april 1933 – 16. november 1937)
  3. Johanna af Hessen (20. september 1936 – 14. juni 1939)
  4. Dødfødt søn (16. november 1937)

Senere liv[redigér | redigér wikikode]

Prinsesse Cecilie i 1931.

Georg Donatus og Cecilie blev begge medlemmer af nazistpartiet i maj 1937.

Tragedien[redigér | redigér wikikode]

Den 9. oktober 1937 var Cecilies svigerfar, storhertug Ernst Ludvig af Hessen og ved Rhinen, pludselig død, og hendes mand blev overhovede for fyrstehuset Hessen. Monarkiet var afskaffet i Storhertugdømmet Hessen i 1918, men titlerne brugtes stadig. Den afdøde storhertug fik en statsbegravelse få uger efter. Hans død forsinkede sønnens, Ludwig Hermann af Hessen, bryllup med Margaret Campbell-Geddes i London. Dette bryllup blev flyttet til den 17. november 1937, og Cecilies mand med familie var inviteret til broderens bryllup. Dagen før brylluppet rejste de med fly fra Darmstadt, men flyet kolliderede med en skorsten ved Oostende i Belgien. Flyet og 12 personer (Georg Donatus, Cecilie, Ludwig, Alexander og enkehertuginden samt et par venner og fire besætningsmedlemmer) styrtede ned og brød i flammer. Cecilie var gravid i 8. måned og liget af en nyfødt dreng blev fundet ved siden af hende. Det tyder på, at fødslen gik i gang under styrtet. Hele familien blev begravet i familiegravstedet i Darmstadt. Kun datteren, Johanna, var af uforklarlige årsager ikke om bord på flyet. Hun blev adopteret af sin onkel , Ludwig Hermann af Hessen, og tante. De gennemførte brylluppet dagen efter ulykken. Pigen døde af meningitis i 1939.

Cecilie i litteraturen[redigér | redigér wikikode]

Tragedien blev brugt til Jeffrey Archers roman Farligt efterspil fra 1986, hvor Ludvig skulle have haft juvelerne fra sin tante, den sidste russiske zarina Aleksandra Fjodorovna, i sin besiddelse.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]