Kronprins Pavlos af Grækenland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Kronprins Pavlos af Grækenland
Prins af Danmark, forhenværende kronprins af Grækenland
Ægtefælle Marie-Chantal Miller (g. 1995)
Børn
Far Konstantin 2. af Grækenland
Mor Anne-Marie af Danmark
Født 20. maj 1967 (56 år)
Tatoi Palads nord for Athen, Grækenland
Ridder af Elefantordenen

1997

Kronprins Pavlos af Grækenland, prins af Danmark, (født 20. maj 1967) (i nogle sammenhænge omtalt som kronprins Paul) er den ældste søn af den tidligere konge Konstantin 2., græsk konge 1964-1973 og dronning Anne-Marie.

Selvom titlen som kronprins ikke længere findes i Grækenland, som i 1974 afskaffede monarkiet ved folkeafstemning, vedbliver både han selv og hans familie i det danske kongehus dog med at titulere ham som kronprins.[a]

Barndom som kronprins[redigér | rediger kildetekst]

Pavlos blev født som kronprins den 20. maj 1967(1967-05-20)slottet Tatoi ved foden af Parnesbjergenehalvøen Attika lidt nord for Grækenlands hovedstad Athen. Hans moster er Dronning Margrethe 2., og hans bedsteforældre (på moderens side) er kong Frederik 9. og dronning Ingrid af Danmark.

Ifølge græsk tradition blev han som den førstefødte søn opkaldt efter sin farfar, kong Kong Paul (Pavlos).[2] Pavlos blev døbt i den græsk-ortodokse kirke med Charles, prins af Wales som en af fadderne.

Pavlos havde ved fødslen en storesøster, prinsesse Alexia, som blev født to år tidligere i 1965. Han boede som kronprins i et halvt års tid i Grækenland med sin familie, hvorefter familien i december 1967 måtte flygte ud af Grækenland. Familien slog sig ned i Rom, Italien, for nogle år, og her kom endnu en bror til, Nikolaos, i 1969.

Efter nogle år i Italien flyttede familien til London, England, hvor de slog sig ned, og Pavlos fik endnu to søskende: Theodora (i 1983) og Philippos (i 1986).

Afskaffelse af monarkiet i 1974[redigér | rediger kildetekst]

Under det græske militærdiktatur 1967-1973 bestod monarkiet officielt, men efter diktaturets fald blev der 8. december 1974 afholdt en folkeafstemning om hvorvidt Grækenland skulle være en republik eller et monarki. 69% stemte for en republikansk forfatning, mens 31% stemte for monarki.

Den græske republik anerkender ikke de tidligere kongelige titler herunder Pavlos' titel som kronprins, men han selv og hans familie i den græske kongelige familie og i det danske kongehus fortsætter med brugen af titlen, som det er almen praksis med kongelige titler.[a]

Uddannelse og arbejde[redigér | rediger kildetekst]

Pavlos blev uddannet i London på Hellenic College of London og senere på Armand Hammer United World College of the American West i New Mexico, USA. Han afsluttede sin uddannelse med en Master of Science i udenrigspolitik/-service på Georgetown i USA, hvor han delte værelse med sin fætter, kronprins Felipe af Spanien.

Hans militæruddannelse foregik på The Royal Military Academy Sandhurst i England.

Fra 1995-1997 arbejdede han i firmaet Charles R. Weber Company Inc. Han boede og arbejdede i en årrække i USA indtil 2002, hvor han sammen med sin familie flyttede til London, England.

Ægteskab og familie[redigér | rediger kildetekst]

Fælles monogram med sin kone

Pavlos forlovede sig officielt den 9. januar 1995 i London med Marie-Chantal Miller, datter af milliardæren Robert Warren Miller.

Parret giftede sig den 1. juli 1995 i Sankt Sophia Katedralen i London.

De har fem børn:

Anetavle[redigér | rediger kildetekst]

Dekorationer[redigér | rediger kildetekst]

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b I henhold til en mellemstatslig aftale indgået i Wien i 1815 er de kongelige berettiget til at anvende deres oprindelige titler, også efter ophør af grundlaget, så Kong Konstantin behøvede ikke kalde sig ekskonge; og Kronprins Pavlos af Grækenland vil fortsat være at betegne som kronprins, også efter faderens død.[1]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Lene Skriver Bak (10. januar 2023). "Efter kong Konstantins død: Sådan bliver Pavlos' titel". Billed-Bladet.
  2. ^ "Naming practices". Lexicon of Greek Personal Names (engelsk). British Academy og Oxford University. Arkiveret fra originalen 16. august 2018.
  3. ^ "Modtagere af danske dekorationer". kongehuset.dk. Arkiveret fra originalen 12. maj 2019. Hentet 2019-04-18.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

KroneSpire
Denne artikel om en kongelig eller fyrstelig person er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Biografi