Helena af Grækenland

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Dronning Helena af Rumænien

Prinsesse Helena af Grækenland og Danmark (græsk: Ελένη; 2. maj 189628. november 1982) var en græsk prinsesse, der var hustru til kong Carol 2. af Rumænien og mor til kong Mihai 1..

Tidlige liv[redigér | redigér wikikode]

Princesse Helena blev født i Athen, datter af kronprins Konstantin. Hun havde tre brødre — Georg, Alexander, og Paul — som alle tre blev konger af Grækenland, og to søstre, Irena og Katherina. På grund af politiske uroligheder i Grækenland måtte Helena og hendes forældre gå i eksil flere gange. Hun mødte kronprins Carol af Rumænien i Schweitz i 1919. De blev gift i 1921. (Hendes bror Georg giftede sig med Carols søster Elizabeth.)

Kronprincesse og dronningmor[redigér | redigér wikikode]

Deres søn og eneste barn Mihai blev født i 1921. Ægteskabet var dog ikke lykkeligt, da Carol i 1925 begyndte en kærlighedsaffaire med Magda Lupescu. På grund af skandalen måtte han opgive sin stilling og gå i eksil. Mihai blev kronprins og Helena blev tildelt titlen "Princesse af Rumænien".

Da kong Ferdinand døde i 1927 blev den fem-årige Mihai konge. Helena og Carol skiltes i 1928. Hun havde ingen politisk rolle under regentskabet.

Carol vente tilbage til Rumænien i 1930 og blev udråbt konge. Efter nogen forhandlinger om at annullere skilsmissen gik Helena i eksil i Italien. Da Mihai kom til tronen for anden gang i 1940 vente hun tilbage og blev Dronningmor af Rumænien. Hun gik i eksil for sidste gang i 1947 da monarkiet blev afskaffet.

Hun døde i Lausanne.

Commons-logo.svg
Wikimedia Commons har medier relateret til: