Tunø Festival

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Tunø Festival
TWO3860.jpg
Sted Odder, Danmark
Aktive år 1987-
Dato Afholdes første uge i skolernes sommerferie, torsdag til søndag.
Dato for 2016: 30. juni - 3. juli.
Genrer Folk, Irsk, Dansk, Rock, Country, verdensmusik
Billetpris 1000 kr. (2016)
Scener 2

Tunø Festival er en musikfestival, der siden 1987 afholdes hvert år torsdag til søndag, den første uge i skolernes sommerferie, på Kattegatøen Tunø øst for Odder. Musikprogrammet indeholder primært Folk, Irsk, Dansk og Rock.

I det store telt er der en hovedscene hvor alle koncerter afholdes. Om aftenen udfyldes pauserne i musikprogrammet af musikere på den lille blues-/Stiftenscene.

På den indhegnede festivalplads er der et mindre telt kaldet Heinekenteltet med bar og hyggeområde til gæsterne. Ved siden af finder man Teepee'en som sælger diverse fastfood. Der findes også en restaurant på området kaldet TUMA (en forkortelse for Tunø Mad) hvor der serveres mad og drikkevarer. Den lokale købmandsforretning har en mindre filial på pladsen hvor de mest almindelige varer kan købes. Der er også et salgsted som sælger madpandekager og en pølsevogn.

I børneteltet er der hver dag fra kl. 10-21 underholdning for børn. Ud over selve det store festivalprogram, findes flere scener på øens restauranter, som i festivalperioden tilbyder musikalsk underholdning.

Festivalens maskot/logo er en hættemåge som sidder på toppen af en kontrabas.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Tunø havn og marina

Sommeren 1985 spiller det succesrige jazzorkestret Arosia på Femø Jazzfestival. Orkestrets sanger og banjospiller Ernst Hornslet blev så begejstret for stemningen her, at han sagde til sine venner hjemme i Aarhus Lystbådehavn, at "so ein ding mussen wir auch haben". Alle Aarhussejleres yndlings-udflugtsmål er Tunø, så Ernst og en håndfuld sejlere drog i 1986 derover for at finde ud af, om det var muligt at lave en jazzfestival der.

Ankommet til Tunø, fandt man ud af, at en gruppe personer havde taget initiativ til at lave et havnearrangement på Tunø med blandt andet Tunø Byorkester, "Mac P'sens" og de to grupperinger blev enige om at slå pjalterne sammen og danne en kombineret jazz- og folkfestival. Især en ting var man enige om: Rockmusik var forbudt på Tunø Festival. Dette har med årene ændret sik væsentligt.

"Festivalforeningen Tunø" blev stiftet samme efterår, og driver stadig Tunø Festival.

Den 26.-28. juni 1987, var der første gang festival på Tunø. Det musikalske udgangspunkt var en blanding af jazz og folkemusik. De to primære kræfter var musikerne Ernst Hornslet (fra Arosia) og Per Rohde Nielsen (kendt som Mac P'sen), som begge var med i en årrække som henholdsvis formand og kasserer.

25 års jubilæum[redigér | rediger kildetekst]

2011 fejrede festivalen sit 25 års jubilæum som blev afholdt fra torsdag 30. juni til søndag 3. juli. Foruden at der på Store scene optrådte solister og bands er der endvidere tradition for at afholde en kirkekoncert i Tunø Kirke. Programmet så sådan ud:

  • Konferencier Jan Svarrer
  • Åbning: Marianne Eriksen og Tunøbørnene

Organisation[redigér | rediger kildetekst]

Publikum i det store telt

Tunø Festival drives af Festivalforeningen Tunø. Enhver person over 18 år kan blive medlem af foreningen, hvilket også er et krav for, at deltage i festivalen som gæst eller medhjælper.

Generalforsamling[redigér | rediger kildetekst]

Der afholdes genralforsamling i foreningen hvert år, den første torsdag i november, dagsorden ifølge vedtægterne.

Bestyrelse[redigér | rediger kildetekst]

Bestyrelsen består af syv medlemmer inklusive formand og kasserer. Kasserer og formand er valgt direkte på generalforsamlingen, og to medlemmer er udpeget af Tunø Beboerforening. Der vælges også to suppleanter til bestyrelsen hvert år.

Udvalg[redigér | rediger kildetekst]

Til at varetage de mange opgaver og ansvarsområder er festivalen inddelt i 25-30 funktionsområder, som hver ledes af den udvalgsformand. Områder som transport/logistik, barer/madudsalg og vagter, udgør størstedelen af de frivillige. Alle frivillige indgår i en vagtturnus enten før eller under festivalen.

Formand[redigér | rediger kildetekst]

Festivalens formand vælges af generalforsamling hvert andet år for en toårig periode. Siden etableringen har foreningen haft disse formænd:

1986 - 1993: Ernst Hornslet
1993 - 1997: Frode Holm
1997 - 2001: Ulrik Steen Møller
2001 - 2011: Hans Lydiksen
2011 - 2013: Niels Christian Aagaard
2013 - 2015 Jørn Kildall
2015 - 2016 Lars Løhndorf
2016 - nu Peter Nørgaard Jørgensen

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]


Koordinater: 55°56′54.38″N 10°27′6.7″Ø / 55.9484389°N 10.451861°Ø / 55.9484389; 10.451861