Viggo Mortensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Viggo Peter Mortensen Jr.
ViggoMortensen.jpg
Viggo Mortensen ved verdenspremieren for del 3 af Ringenes Herre i Wellington (New Zealand), 1. december 2003
Fulde navn {{{fuldenavn}}}
Født 20. oktober 1958 (57 år)
Fødested Manhattan, New York
Pseudonym(er)
Død
Dødssted
Begravet
Nationalitet amerikansk
Bosat {{{bosat}}}
Uddannelse
Profession skuespiller, musiker, digter, maler og fotograf
Politisk parti {{{politiskparti}}}
Religion {{{religion}}}
Titel
Berømt for
Kendt for {{{kendtfor}}}
Forældre {{{forældre}}}
Ægtefælle
Børn

Viggo Peter Mortensen Jr. (født 20. oktober 1958 i Manhattan, New York) er en amerikansk/dansk, oscarnomineret skuespiller, musiker, digter, maler og fotograf.

Viggo Mortensen blev født i New York, men boede i løbet af sin barndom derudover flere år i Argentina og nogle måneder i Venezuela.Hans mor er amerikaner,mens faderen er fra Danmark. Han har herudover også to brødre, Walter og Charles Mortensen. Han var i 10 år gift med skuespillerinden Exene Cervenka, og sammen har de sønnen Henry Mortensen.

Viggo Mortensen fik sin skuespilleropdragelse i New York, hvor han arbejdede som tjener og bartender ved siden af skolen. Hans gennembrud kom i 1985, hvor han havde en mindre rolle i Peter Weirs film Vidnet (Witness).

I mange år havde han flere roller i film og på teatre, men hans store gennembrud kom i 2001, hvor han spillede Aragorn i Peter Jacksons Ringenes Herre-trilogi. Rollen tog han nok kun på grund af sin søn, Henry: Peter Jackson ringede til Viggo Mortensen, dagen inden optagelserne til Eventyret om Ringen skulle gå i gang, og spurgte ham, om han ville have rollen som Aragorn, da den skuespiller, der var blevet castet til rollen, viste sig at være for ung. Viggo Mortensen sagde, at han ville tænke over det, men var egentlig ikke meget for det, da han ikke ville være så længe væk fra sin søn, Henry. Sønnen var imidlertid en stor fan af Ringenes Herre og sagde til sin far, at han skulle takke ja til rollen, som er endt med at gøre ham verdensberømt.

I 2008 blev han nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for Eastern Promises.

Filmografi i udvalg[redigér | redigér wikikode]

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi