Viggo Mortensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande som fremføres i artiklen.
Viggo Mortensen
Viggo Mortensen 2012.jpg
Viggo Mortensen ved den 32. Genie Awards i marts 2012
fødenavn Viggo Peter Mortensen Jr.
fødselsdato og fødested 20. oktober 1958 (58 år)
Manhattan, New York
statsborger i amerikansk og dansk
Aktive år 1984-fortsat
partner Ariadna Gil (2009- )
ægtefælle Exene Cervenka (1987-98)
barn Henry Blake Mortensen
bopæl Spanien, Danmark, USA, Esbjerg, København, New York City, Venezuela, Argentina, Buenos Aires, Chaco, Provincia de Córdoba, Watertown, England
medlem af politisk parti Demokratiske parti
beskæftigelse filmskuespiller, skuespiller, fotograf, digter, skribent, sanger, komponist, musiker, kunstmaler
uddannelsessted
(alma mater)
St. Lawrence University
optræder som / i Aragorn i Ringenes Herre

Viggo Peter Mortensen Jr. (født 20. oktober 1958Manhattan i New York) er en amerikansk/dansk, oscarnomineret skuespiller, musiker, digter, maler og fotograf.

Viggo Mortensen blev født i New York, men boede i løbet af sin barndom derudover flere år i Argentina og nogle måneder i Venezuela. Hans mor er amerikaner, mens faderen er fra Danmark. Han har to brødre, Walter og Charles Mortensen. Viggo Mortensen var gift med skuespillerinden Exene Cervenka i 10 år, og sammen har de sønnen Henry Mortensen.

Viggo Mortensen fik sin skuespilleruddannelse i New York, hvor han arbejdede som tjener og bartender ved siden af skolen. Hans gennembrud kom i 1985, hvor han havde en mindre rolle i Peter Weirs film Vidnet (Witness).

I mange år havde han flere roller i film og på teatre, men hans store gennembrud kom i 2001, hvor han spillede Aragorn i Peter Jacksons Ringenes Herre-trilogi. Rollen tog han nok kun på grund af sin søn, Henry: Peter Jackson ringede til Viggo Mortensen, dagen inden optagelserne til Eventyret om Ringen skulle gå i gang, og spurgte ham, om han ville have rollen som Aragorn, da den skuespiller, der var blevet castet til rollen, viste sig at være for ung. Viggo Mortensen sagde, at han ville tænke over det, men var egentlig ikke meget for det, da han ikke ville være så længe væk fra sin søn, Henry. Sønnen var imidlertid en stor fan af Ringenes Herre og sagde til sin far, at han skulle takke ja til rollen, som er endt med at gøre ham verdensberømt.

I 2008 blev han nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for Eastern Promises.

Udvalgt filmografi[redigér | redigér wikikode]

Forfatterskab[redigér | redigér wikikode]

Udover at Viggo Mortensen er skuespiller, digter og maler han også og er medforfatter på nogle bøger såsom: Karma, koran og kirke og Oprør fra udkanten.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Skuespiller Stub
Denne skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi