Viggo Mortensen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Question book-4.svg Der er få eller ingen kildehenvisninger i denne artikel. Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, som fremføres i artiklen.
Viggo Mortensen
Viggo Mortensen 2012.jpg
Viggo Mortensen ved den 32. Genie Awards i marts 2012
Personlig information
Fulde navn Viggo Peter Mortensen Jr.
Født 20. oktober 1958 (60 år)
Manhattan, New York
Nationalitet amerikansk og dansk
Bopæl København, Esbjerg, Spanien, USA, Danmark, Argentina, New York City, VenezuelaRediger på Wikidata
Religion LutheranismeRediger på Wikidata
Politisk parti Demokratiske partiRediger på Wikidata
Ægtefælle Exene Cervenka (1987-98)
Partner Ariadna Gil (2009- )
Børn Henry Blake Mortensen
Uddannelses­sted St. Lawrence UniversityRediger på Wikidata
Beskæftigelse skuespiller, musiker, digter, maler og fotograf
Aktive år 1984-fortsat
Roller Aragorn i Ringenes Herre
Nomineringer og priser
Nomineringer Oscar for bedste mandlige hovedrolle (2017)Rediger på Wikidata
Udmærkelser Æres-Bodil (2015)
ridder af DannebrogRediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.

Viggo Peter Mortensen Jr. (født 20. oktober 1958Manhattan i New York) er en amerikansk/dansk, oscarnomineret skuespiller, musiker, digter, maler og fotograf.

Viggo Mortensen blev født i New York, men boede i løbet af sin barndom derudover flere år i Argentina og nogle måneder i Venezuela. Hans mor, Grace Atkinson, var amerikaner, mens faderen, Viggo Peter Mortensen (maj 1929 - marts 2017), som repræsenterede Danmark ved VM i langrend i 1954, var fra Danmark. Familiegravstedet ligger i Vigersted i den nordøstlige del af Ringsted Kommune. Han har to brødre, Walter og Charles Mortensen. Viggo Mortensen var gift med skuespillerinden Exene Cervenka i 10 år, og sammen har de sønnen Henry Mortensen.

Viggo Mortensen fik sin skuespilleruddannelse i New York, hvor han arbejdede som tjener og bartender ved siden af skolen. Hans gennembrud kom i 1985, hvor han havde en mindre rolle i Peter Weirs film Vidnet (Witness).

I mange år havde han flere roller i film og på teatre, men hans store gennembrud kom i 2001, hvor han spillede Aragorn i Peter Jacksons Ringenes Herre-trilogi. Rollen tog han nok kun på grund af sin søn, Henry: Peter Jackson ringede til Viggo Mortensen, dagen inden optagelserne til Eventyret om Ringen skulle gå i gang, og spurgte ham, om han ville have rollen som Aragorn, da den skuespiller, der var blevet castet til rollen, viste sig at være for ung. Viggo Mortensen sagde, at han ville tænke over det, men var egentlig ikke meget for det, da han ikke ville være så længe væk fra sin søn, Henry. Sønnen var imidlertid en stor fan af Ringenes Herre og sagde til sin far, at han skulle takke ja til rollen, som er endt med at gøre ham verdensberømt.

I 2008 blev han nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for Eastern Promises. I 2017 er han nomineret til en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for Captain Fantastic.

Udvalgt filmografi[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

SkuespillerStub
Denne amerikanske skuespillerbiografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Biografi