Wikipedia:Landsbybrønden/Wikidata - og lua

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Wikidata - og lua[rediger kildetekst]

Er det vedtaget på da:wiki at benytte Wikidata til andet end interwiki-links?

Baggrunden for mit spørgsmål er min udprægede skepsis over for den centralisering og ekspertafhængighed, der vil ligge i aktiviteten. Wikipedia i sig selv er "nørdet" nok - og Wikidata virker som et sted, hvor man skal tilhøre nørdernes nørder for at deltage. Hvis alt skal foregå på Wikidata, så skal vi på da:wiki rette ind efter helt uvedkommende hensyn, og rettelser vil dukke op på da:wiki uden lokal mulighed for at omgøre dem. Jeg har set på siden om Wikidata, at første del med centralisering af interwikilinks er afsluttet - men jeg kan da konstatere en forfærdelig forringelse, hvor der ikke findes links i artikler til de samme artikler på en mængde andre sprog, herunder engelsk. Er vi virkelig blevet bedre stillet med Wikidata end da disse links blev indsat af bot'er?

Samtidig har jeg luret, at der er noget, der hedder Lua? Det virker også som noget, der kræver, at man er uddannet programmør for at kunne håndtere.

Er da:wiki på vej mod at blive et eldorado for edb-eksperter, eller skal enhver kunne redigere? Og har spørgsmålet som nævnt været diskuteret og afgjort? --Sir48 (Thyge) (diskussion) 12. jan 2017, 22:39 (CET)

LUA er nok den store stygge i det her, WD kræver lidt tilvænning, men er på sigt til at tilgå for de letøvede, (det svære ligger mere i at implementere det i skabeloner og den slags). Fordelen ved WD er at vi kan hente ting som f.eks indbyggertal for en landsby i Uganda, og præsidenten af Uruguay automatisk, da lokale brugere nok skal sørge for at opdatere det hurtigere end vi kan, det vil på den måde fritge os for en masse arbejde med at vedligeholde artikler med data der ændrer sig med mere eller mindre jævne mellemrum. LUA derimod er vist lidt af en gåde for de fleste. Mvh. Vrenak (diskussion) 12. jan 2017, 22:44 (CET)
Opnås den "fordel" ikke på bekostning af en hel del? Bla. at folk skal lære at redigere Wikidata også - og at vi nu ikke kun skal bekæmpe egne vandaler, men vandaler fra hele verden, der får et centralt sted at udøve deres virksomhed? Hvem kontrollerer iøvrigt, at det angivne indbyggertal for landsbyen i Uganda stemmer overens med virkeligheden?. --Sir48 (Thyge) (diskussion) 12. jan 2017, 22:59 (CET)
Idet at det jo som sagt kræver lidt øvelse at lære at redigere på WD, slipper vi jo automatisk for temmelig mange vandaler på den konto, desuden er der jo så også mange flere til at opdage at Paris' indbyggertal pludselig er 16 trillioner, eller at Vladimir Putin er konge i Spanien. Så der har jeg ihvertfald ikke nogen bekymringer. Der er jo den fordel at alm. folk bare skal indsætte f.eks. {infoboks person} og ikke udfylde noget ellers, og så kan den hente alt om personen fra WD, på da.wiki vil jo naturligt nok være de primære bidragere på danske ting, personer, statistik mv., som alle de andre så kan bennytte sig af, mens vi kan læne os tilbage og nyde tyskernes bidrag med deres ditto. Selvfølgelig vil der være en del folk der ikke vil/gider/kan sætte sig ind i WD, men da vi netto kan spare oceaner af tid på sigt, så går det nok. Mvh. Vrenak (diskussion) 12. jan 2017, 23:06 (CET)

(redigeringskonflikt)

LUA er givetvis praktisk for dem, der kan finde ud af det, men set med almindelige øjne virker det dybt kompliceret.
Wikidata er et søsterprojekt til Wikipedia og kan som udgangspunkt redigeres af alle. Men som ved alt nyt skal man være parat til at sætte sig lidt ind i tingene og være indstillet på, at der kan være ting, der fungerer anderledes end man er vant til. Vil og er man det, er det imidlertid ikke specielt svært at redigere. Man kan tilføje nogle egenskaber, som det kan være relevant at angive oplysninger om eller om nødvendigt rette dem, der allerede er der. Tilsvarende er det muligt at tilføje og rette henvisninger til artikler på de forskellige sprog.
Det hvor det nok er mere kompliceret er, når infobokse og andre skabeloner sættes til at hente oplysninger fra Wikidata. Det er praktisk, fordi man slipper for at indsætte og rette dem manuelt på alle mulige sprog. Imidlertid kan det godt virke forvirrende at oplysningerne, så ikke fremgår af artiklernes kode og derfor ikke kan rettes lokalt. I de fleste tilfælde er det dog muligt at skrive noget, der så vises i stedet for oplysningerne fra Wikidata. Derudover bør det helt givet fremgå af skabelonsiderne, hvilke oplysninger de pågældende skabeloner kan hente. --Dannebrog Spy (diskussion) 12. jan 2017, 23:15 (CET)
Opnås den "fordel" ikke på bekostning af en hel del? -jo formentlig, og især i indkøringsfasen, men på sigt kan det være med til at løse et ellers nærmest uløseligt problem med at holde flere hundredetusinde artikler opdateret, - et problem der hvis det ikke løses kan forringe værdien at Wikipedia betragteligt. Brug af WD fordrer jo ikke at alle brugere sætter sig ind i hverken LUA eller WD, - når boksene er rettet til og der er skrevet ordentlige dokumentationer/vejledninger vil det ikke være mere kompliceret end nu, for almindelige brugere. - Nico (diskussion) 12. jan 2017, 23:28 (CET)

Jeg har længe ventet på et system som WD. Da jeg oprindeligt blev aktiv på da wiki, kastede jeg mig over byer i Litauen, derefter tilsvarende i Ukraine og nu Rusland. Hvis jeg med et rimeligt interval skal opdatere de artikler, bare indbyggertal of f.ex. borgmester slår 24 timer i døgnet ikke til, og jeg får ihvertfald ikke fyldt de mange huller der fortsat er. Det er helt meningsløst at over 200 sprogudgaver af wikipedia skal slaveopdatere de samme oplysninger. Fremtiden er helt sikkert at basisoplysningerne hentes på WD. mvh Per (PerV) (diskussion) 12. jan 2017, 23:50 (CET)

Det er relative let at holde øje med om der er hærværk over på Wikidata eller se hvad der er af gode ændringer. Den kan klare med lister. Fx Bruger:Steenth/Autoliste/Statsledere, som dannes af ListeriaBot af data fra wikidata. Når vi får det ind i infobokse for lande, så berører vi ikke ved ligeholde de artikler, når der er nye personer på posterne, som bliver skiftet ud.
Det vi mangler er en byggeklods, som kan i dannelse bruges i infobokse.
Den franske wiki bruger infobokse skrevet direkte i lua. Det kan ingen rette. Vi har fået Modul:Cycling race - den er jeg ikke glad for - en mega modul, som godt nok vedligeholdes central. Men svært at tilpasse.
Vi har Modul:Wikidata - den er gammel. Men bedste byggeklods vi har til infoboks. Vi skal have noget bedre, for det modul har nogle mangler. Andre har bedre moduler, men de kan ikke klare alt! Så det er spørgsmål at kode et modul, hvor vi tager noget at det bedre fra de andre wiki'er og gøre det endnu bedre. Og helst så jeg et modul, som de fleste wiki'er bruger. Jeg har tanker om lave en kravspecifikation til et modul, så en med tid og erfaring med lua-programmet kan få noget op at stå. Flere af os har diskuteret det flere gange, så vi godt hvad der mangler og hvad vi har. Det er bl.a. gjort i Wikipedia:WikiProjekt Skabeloner
På længere sigt skal vi have byggeklodser som kan noget andet. Fx vise listen af alle tidligere borgmestre i en by - det har vi også registret i wikidata. --Steen Th (diskussion) 13. jan 2017, 00:01 (CET)
Til højre ses alle data der nu hentes fra Wikidata til {{Infoboks person}}
Dejligt med sådan set flere input i forskellige tankebaner. Det giver også lidt mere indsigt. Og viser faktisk at jeg ikke tanker helt forkert.
Dog er vi nødt til at beslutte hvad vi så gøre i mellemtid. Jeg har nu opdateret {{Infoboks person}} så at 90% af infoboksen kan hente info fra Wikipedia. Og det er sikkert muligt at vi i fremtiden vil slette enkelte af dem fordi de ikke virker hensigtsmæssigt.
For eksempel viser Hæder alle registrerede hæder en skuespiller har fået. I Robin Williams' tilfælde er det så mange at det fylder en hel side. Der er heller ikke en god måde at linke dem på, og mange vises dobbelt uden årstal. Derfor er det bedre at tage de mest kendte og skrive dem manuelt.
Men i tilfælde af døgnfluer og ny begyndte skuespiller der har deres gennembrud, er det dejligt at man bare behøver at sætte {{Infoboks person}} på den, og de priser er med det sammen nævnt.
Som @Steenth: siger er det i visse tilfælde meget svært at redigere på grund af modulerne. Selvom jeg anerkender at der er flere fordele, som kan løse enkelte problemer vi nu har, er jeg meget skeptisk da næsten ingen kan arbejde med det. Trods alt laver det system jeg nu er i gang med ikke noget om på det nuværende arbejde. Man kan stadig udfylde alle argumenter som du får det til at se artiklen ud som du vil have det. For nye betyder det også at de bare kan bruge skabelonen som hidtil før. Desuden har jeg skrevet bag alle argumenter hvilke der henter data fra Wikidata. Så du kan selv checke om informationen er korrekt, og hvilke oplysninger skal rettes på Wikidata, og hvilke oplysninger man stadig skal skrive manuelt i.
Fordelen bliver også at mange flere infobokse kan sammenflettes. På sigt bliver det så muligt at lave specifikke skabelondokumenter der står på sammen sted, hvormed man bare vælger de relevante argumenter du stadig vil skrive manuelt. sager som fødselsdato, fødselssted, og andre argumenter der ikke ændres på, behøver så ikke at tages med i skabelondokumenterne (det der står mellem <pre>{{Infoboks person|1=}}</pre>.)
Jeg forstår godt at nogle tænker... Åh nej! Hvordan skal jeg finde rundt i det. Men det er ikke svært at lære. LUA er derimod meget svære da det kræver at man skal kunne læse programmersprog. Det kan man ikke forvente af almindelig folk.
Det allervigtigste er at vi kan blive ved med at skrive artikler. Ved at oversætte fra norsk til dansk fx er det dejligt at vores infobokse (Infoboks biografi (no) og vores Infoboks person (da) er linket sammen og dermed gøres nemt at oversætte skabeloner samtidigt. Infoen ligger på Wikidata.
En god eksempel jeg vil medgive er for eksempel bladet Vagttårnet. Hver måned kommer en Wikipedianer forbi der cross-wiki opdaterer antallet af trykte eksemplarer og sprog. Snart vil han bare kunnen gøre det på en gang på Wikipedia, og så har alle Wikipediaer det rette antal opført. PerV nævnte allerede indbyggere, men vi kan faktisk finde flere oplysninger. Tænk på musiklisterne, Le Tour de France, Olympiske Leje, Førmel 1, Håndbold, etc. etc.
Vi vil spare masser af tid, da der kun er enkelte der behøver at rette antallene. Og dem der kommer for sent til stregen, tager så opgaven for at kontrollere de informationer. De kan så confirm eller reject disse påstande.
Jeg kan fortælle jer at jeg i sommers dårligt kendte til Wikidata. Ja før 29. jun 2016 havde jeg kun lavet 5 redigeringer der. Så i godt et halvt år har jeg fået et godt indsigt i hvordan Wikidata fungerer. Og hvis jeg kan, så kan i vel også.
For vandaler er det minder sjovt, fordi der er flere der ser med. Så snart der er en redigering, vil det blive opdaget af mange flere. Når vi ligger i vores seng, så ser de vogn i Sydney og i Canada og Brasilien etc. Så hvis en vandal skaber problemer, så bliver han jo hurtigere opdaget og blokkeret.
Derfor er jeg slet ikke bekymret om det. Jeg ser sjældent at vandaler redigerer i Infobokskoder. De syns at det er sjovere at provokere med tekst. Desuden, kan de aldrig skrive hundelort som et argument, da Wikipedia ikke har sådanne argumenter, og derfor ikke kan gemmes.
Som sagt vil jeg i løbet af næste uge skrive en manuel hvordan man redigerer Wikidata og Infoboksene. Med venlig hilsen,  Rodejong  💬 ✉️   13. jan 2017, 02:39 (CET)
Jeg må konstatere, at ingen giver udtryk for, at der er taget en beslutning på da:wiki om spørgsmålet, og især har det vist ikke været diskuteret, hvornår og i hvilken takt det skal ske. På grund af forholdets indgribende virkning, vil jeg stærkt anbefale, at dette tages op her på brønden, inden der i større stil bliver indsat infobokse, som har adskillige uløste problemer, og som stort set ingen kan rette - baseret på data i Wikidata, som også kun få har lært at rette. Jeg er enig i, at Wikidata kan holde visse oplysninger opdateret og spare vedligeholdelsesindsats, men argumenterne oven for overbeviser bestemt ikke om, at de nævnte problemer - og en række andre - er blevet gennemtænkt. --Sir48 (Thyge) (diskussion) 17. jan 2017, 09:25 (CET)
Ideen med at hente oplysninger fra Wikidata er fin nok i sig selv, for det sparer arbejde ved både opdateringer og oversættelser. Men det skal ikke bruges ukritisk om hvad som helst. Nogle ting virker ikke som ønsket, og i andre tilfælde bliver der hentet for mange oplysninger. Her bør man hellere fortsætte på den gammeldags måde, indtil nogen har fundet brugbare løsninger. Men almindelige ukontroversielle oplysninger bør der ikke være problemer i at hente. I alle tilfælde gælder dog selvfølgelig, at fredelige diskussioner og almindelig information om ændringer altid er at foretrække.
Hvad angår redigering af Wikidata så kan det givetvis forklares bedre, men så svært er det altså heller ikke. Hvis en artikel er tilknyttet Wikidata, så er der også et link i menuen til venstre for artiklen til den relevante Wikidata-side. Og da den er udstyret med en brugerflade skal man ikke engang til at lære kode, med mindre man da beskæftiger med geografiske koordinater. Og skulle det alligevel gå galt, kan man altid gå ind i historikken og rulle tilbage.
Hvad angår indførelsen af Wikidata som sådan så er det etableret af Wikimedia Foundation tilbage i 2012. Det har fra starten været meningen at bruge det til at håndtere interwiki-links, hvilket blev gennemført i løbet af 2013. Det er sket globalt og er ikke noget, vi har haft nogen indflydelse på. Dernæst har det hele tiden været meningen, at det skulle kunne levere data til infobokse. Her har vi så mulighed for at vælge, hvad af det vi vil bruge eller lade være med. --Dannebrog Spy (diskussion) 17. jan 2017, 11:14 (CET)

<udryk>Jeg finder det absolut formålstjenligt, at udfylde diverse infobokse med så mange oplysninger som muligt fra wikidata; men indtil pro et contra er grundigt afvejet, og vi i fællesskab har truffet beslutning på da wiki, finder jeg det korrekt, at det er den enkelte skribent (læs: Bruger), der konkret afgør hvilke data der skal hentes fra wd. For at lette hentningen af data fra wd, har jeg lavet en række mindre skabeloner til brug i infoboks by. De henter data til de labels i infoboksen, som jeg umidelbart kunne overskue var uproblematiske. I infoboksen i artiklen om Moskva kan de ses i funktion. Samtlige skabeloner findes i Kategori:Skabeloner til udfyldelse af Infoboks by. På sigt ville det være fint, hvis vi kunne anvende coord wd til landkortet i bunden af infoboksen. Og selvfølgelig ser jeg meget gerne at inbyggertallet i fremtiden kan hentes på wd, når vi kan få årstal og kilde med. Men det forudsætter sikkert en udvikling af wd, så kilden ikke bare hedder "imported from" f.ex. "Russian Wikipedia". Det har desværre nok lange udsigter. mvh Per (PerV) (diskussion) 17. jan 2017, 13:59 (CET)

  •  Kommentar Når jeg skriver en ny artikel, og lægger kildematerialer til, og en anden går ind på Wikidata og indsætter oplysningen fra DAWP, så kan han vælge at bruge de kilder fra artiklen, eller skrive: importeret fra og ved siden af: dansk Wikipedia. Det angiver at kildematerialet foreligger på den dansksprogede Wikipedia. EN bruger fra ENWP kan så vælge at henvise til Wikidata, eller besøge DAWP og finde de bestemte kilder informationen er hentet fra. Begge to måder er korrekte.  Rodejong  💬 ✉️ 17. jan 2017, 14:51 (CET)
    •  Kommentar Jeg ved ikke om begge metoder er korrekte, men så vidt jeg ved, har vi en politik om, at wikipediaartikler ikke kan være kilder, der undbygger en "påstand". Det betyder så også, at en oplysninger på wd, hvor der er skrevet importeret fra "xxxwikipedia" ikke kan betragtes som kildebelagte. Under alle omstændigheder foretrækker jeg at belægge alle påstande med eksterne kilder, det styrker wikipedias troværdighed; men den diskussion er vist en afledning af hoveddiskussionen. mvh Per (PerV) (diskussion) 17. jan 2017, 15:05 (CET)
Det er ikke godt nok at angive "importeret fra dansk Wikipedia" (P143) som kilde i Wikidata. Se venligst Wikidatas vejledning for kilder (d:Help:Sources) som siger :
"Please note that while pages on Wikipedia (and other Wikimedia sites) should and can be added as sitelinks, they are not appropriate as sources for Wikidata statements. As per the Wikipedia policy on verifiability, the content of articles in Wikipedia must be verifiable; it should be supported by sources also (in the form of citations). However, just because something is stated on a Wikipedia page, does not mean that it is acceptable to consider the Wikipedia page itself as a source; it's much better to locate the actual citation and use that instead. For this reason, statements that are only supported by "importeret fra (P143)" are not considered sourced statements. If you encounter one of these statements, please remove "imported from" and add a more reliable source." (Citat slut)
"Importeret fra <sprog> Wikipedia" blev brugt meget tidligere af botter på Wikidata, men det er som man kan se under udfasning. Jeg forestiller mig også at vi når vi engang vil kunne vise Wikidatas kilder til de data som vi henter fra Wikidata, vil ignorere kilder at typen "Importeret fra <sprog> Wikipedia" da vi generelt ikke bruger Wikipediaer som kilder (og tænk hvad der kunne ske hvis vi på dansk Wikipedia henviste til os selv som kilde). Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 17. jan 2017, 15:13 (CET)
@PerV: Jeg har kigget på dine skabeloner - det er ikke en vej, som holder ret længe. Jeg har skrevet en kravspefikation, som er på Wikipedia-diskussion:WikiProjekt Skabeloner, på et generelt lua-modu. Du bruger i dine skabeloner {{#property}} og den kommer hurtig til kort, når der er flere værdier i wikidata. Derudover viser den kun labels og ikke links. Der har vi været flere gang, når folk prøver uden at kunne overskue det hele. --Steen Th (diskussion) 17. jan 2017, 15:32 (CET)
@Steenth:Det er helt ok for mig, at du mener, det kommer til kort; men jeg kan se, at labelen "located in time zone" har flere værdier på wd; men alligevel henter {{#property:P421}} den rigtige tidszone, ligesådan med "head of government" hvor {{#property:P6}} henter den seneste borgmester. Iøvrigt er der i de fleste tilfælde kun et "indfødtnavn", kun en "højde", kun et "land", kun et "landiso", kun et sæt "postnummer", kun en "webside" og kun et "år". Hvis det mod forventning skulle give problemer ved udfyldelsen af infoboksen, er det iøvrigt problemløst, at slette skabelonen fra infoboksen, og indtaste oplysningerne manuelt.
Jeg støtter fuldt ud det arbejde, der foregår på Wikipedia-diskussion:WikiProjekt Skabeloner, jeg synes det vil være fint hvis "kloge hoveder" når frem til en løsning. Det kan kun gå for langsomt. Men indtil comlumbusægget serveres for mig, skal jeg stadig have oprettet et par hundrede af bare Infoboks by, og der har jeg tænkt mig, at anvende så lidt arbejde og så meget automatik, jeg kan hitte på, sålænge da wiki ikke afviser det.
Jeg synes at det er godt initiativ som Bruger:PerV har taget med at komme i gang med at bruge Wikidata uden at påvirke visningen af alle byer med infobokse på en ukontrolabel måde. Det gør oprettelse af nye infobokse lettere idet der bliver mange færre ting at rette (eller senere vedligeholde) manuelt. Der er korrekt at der er stadig nogle "tekniske udfordringer", som for eksempel at links til borgmestre kan blive forkerte og måske også ofte med forkert translitteration til dansk (det sidste rettes ved at tilføje en label til emnet for borgmesteren på Wikidata). Arealet vil vises forkert vis det er angivet i square miles i stedet for km2 (der er nok større risiko for dette ved byer i USA end for byer i Rusland). Og så videre. Men PerV's små skabeloner kan rettes efter behov og efterhånden som vi får lavet de rette værktøjer til det, eller på et tidspunkt helt fjernes hvilket er en let opgave for en bot (Bruger:Dipsacus fullonum bot vil gøre det på forespørgsel hvis eller når det bliver ønsket). I øvrigt hentes kun den nuværende tidszone og borgmester selvom der er også er tidligere værdier for disse fordi de på Wikidata er markeret som "de foretrukne værdier". Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 17. jan 2017, 16:37 (CET)
Indtil videre støtter jeg PerV's fremgangsmåde som en rigtig udmærket og overskuelig metode til at begynde at anvende Wikidata til automatisk opdatering af variable oplysninger. Den ødelægger slet ikke de eksisterende skabeloner og resultatet er helt styret af skribenten. Mvh --Sir48 (Thyge) (diskussion) 17. jan 2017, 22:59 (CET)

Forslag til en generel metode til styring af brug af Wikidata i infobokse[rediger kildetekst]

Jeg har et forslag til hvordan man i hver enkel infoboks vælger om man bruger data fra Wikidata i infoboksen. Forslaget er inspireret af modulet en:Module:WikidataIB på engelsk Wikipedia som er under udvikling, men ikke i brug endnu. Forslaget er at der laves to parametre "wikidata" og "ingen_wikidata". De to parametre skal styre hvilke felter som udfyldes med værdier fra Wikidata.

  • "wikidata = felt1, felt2, felt3" betyder at felterne felt1, felt2, felt3 hvis muligt udfyldes fra Wikidata
  • "wikidata = ja" eller "wikidata = alle" betyder at alle felter som kan udfyldes Wikidata, bliver det, på nær de som undtages med brug af ingen_wikidata
  • "ingen_wikidata = felt1, felt2, felt3, felt4" betyder Wikidata aldrig bruges for de angivne felter.

Eksempler:

  • {{Infoboks person | wikidata = ja | ... indhold i øvrigt }}: Mest muligt indsættes fra Wikidata
  • {{Infoboks person | wikidata = billede, billedtekst, født, død | ... indhold i øvrigt }}: Kun de angivne felter indsættes fra Wikidata
  • {{Infoboks person | wikidata = ja | ingen_wikidata = nomineringer | ... indhold i øvrigt }}: Mest muligt indsættes fra Wikidata med undtagelse af de angivne felter som er fravalgte
  • {{Infoboks person | wikidata = nej | ... indhold i øvrigt }}: Wikidata bruges slet ikke
  • {{Infoboks person | ... indhold i øvrigt }}: Wikidata bruges slet ikke

Forslaget kræver at brug af Wikidata skal aktivt tilvælges i hver enkelt artikel, men at det er nemt at oprette en infoboks som udfyldes automatisk. Hvad er stemningen for dette? Mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 18. jan 2017, 09:25 (CET)

Jeg fortrød placering af forslaget her, fordi brugere som ikke interesserer sig for Lua, sikkert ikke vil læse med her. Diskuter venligst i stedet forslaget på Wikipedia:Landsbybrønden/Forslag til en generel metode til styring af brug af Wikidata i infobokse. Tak og mvh. Kartebolle (Dipsacus fullonum) (diskussion) 18. jan 2017, 09:52 (CET)