Zeitgeist-bevægelsen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Zeitgeist-bevægelsen er en verdensomspændende græsrodsbevægelse som advokerer for social forandring, hovedsageligt gennem overgangen fra en monetært baseret økonomi til en ressourcebaseret økonomi.

Bevægelsen har sit navn efter dokumentarfilmene som Peter Joseph har skrevet, produceret og lagt stemme til. Zeitgeist: The Movie fra 2007 og Zeitgeist: Addendum fra 2008 er udgivet gratis online. Der opfordres til at filmene videredistribueres, så de kan tjene informative formål og altså ikke profitinteresser.

Under produktionen af Zeitgeist: Addendum opstod der tætte forbindelser mellem Peter Joseph og Jacque Fresco, som er selvlært opfinder, industriel designer, social ingeniør, futurist samt stifter af nonprofit-organisationen The Venus Project. Siden har bevægelsen fungeret som aktivistgren for The Venus Project, og en ugentlig radio-rapport er blevet etableret, hvor Fresco og hans partner Roxanne Meadows deltager.

I Danmark er bevægelsens udvikling varetaget af en gruppe frivillige.

Ifølge den danske hjemmeside www.thezeitgeistmovement.dk er en kort beskrivelse af Zeitgeist-bevægelsen følgende:

"Zeitgeist-bevægelsen er ikke en politisk bevægelse. Den beskæftiger sig ikke med lande, regeringer, racer, religioner, trosretninger eller sociale klasser. Vores forståelse og forskning konkluderer, at disse er falske, forældede ulighedsbegreber, som langtfra er bidragende faktorer til menneskehedens kollektive vækst og potentiale. De er alle baseret på magtopdeling og social lagdeling og skaber derfor ikke grundlag for harmoni og lighed, som er vores målsætning. Vi konkluderer ligeledes, at alle forhold i livet gennemgår konstant, naturlig udvikling. Menneskehedens nuværende sociale systemer er forældede, dogmatiske og unaturlige, og hæmmer derfor udvikling. Verden er i dag fuld af krig, korruption, hierarki, forurening, fattigdom, epidemiske sygdomme, krænkelse af menneskerettigheder, ulighed og kriminalitet som en direkte konsekvens af dette misforhold."

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Se også[redigér | redigér wikikode]