Aappilattoq (Qaasuitsup)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Aappilattoq (Upernavik))
Gå til: navigation, søg

Koordinater: 72° 53′ N, 55° 36′ V

Disambig bordered fade.svg Aappilattoq er navnet på to Grønlandske bygder. Se Aappilattoq.
Aappilattoq (Qaasuitsup) (Grønland)
Blue pog.svg
Aappilattoq
Placering på Grønland. Ca.( ca. 72.53°N, 55.36°Ø)
Aappilattoq
Langline fisker losser sin fangst af helleflynder til fabrikken.

Aappilattoq (det røde fjeld) er en bygd i Vestgrønland med 180 indbyggere (2010). Bygden hører under Upernavik Præstegæld der er angivet ved den tidligere Upernavik Kommune. Upernavik Kommune er nu en del af Qaasuitsup Kommune. De fleste indbyggere er beskæftigede med fiskeri og fangst. I byen findes der blandt andet, en kirke, en stor butik, en kiosk, en fiskefabrik, et privatejet indhandlingssted af fersk skind, et elværk, et vandværk og en lokal skole. Alle institutioner har moderne faciliteter bl.a. internet, e-mail, fax og mobiltelefon.

På grund af at havet for det meste er isfrit om vinteren har fangerne og fiskerne ingen problemer med at udføre deres erhverv hele året.

Aappilattoq blev grundlagt i 1805, men blev først handelsstation i 1850.

Den kommunale skole hedder Paviap atuarfik og havde 2007 37 elever, som er delt ind i 5 hold (klassetrin). De 5 hold dækker 8. klasse. Skolen underviser kun op til 8. klasse. Skolen er et center for aktiviteterne i bygden, og arrangementerne, der afholdes i denne, tiltrækker mange af indbyggerne. F.eks. arrangeres juletræfest, luciaoptog, teaterforestillinger og fastelavn her. Skolen blev bygget ud og renoveret i 1996, og her ligger også bydgens svømmehal. Folkebiblioteket ligger lige ved skolen.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]