Folkeafstemningen om skotsk uafhængighed 2014

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Gnome globe current event.svg Denne artikel beskriver en fremtidig begivenhed
Denne artikel eller sektion handler om planlagt eller forventet fremtidig begivenhed.
Der kan forekomme spekulativ information, og indholdet kan ændres dramatisk når begivenheden nærmer sig og mere information bliver tilgængelig.
Skotlands placering inden for Storbritannien.

Folkeafstemningen om skotsk uafhængighed er en folkeafstemning om uafhængighed for Skotland, som afholdes torsdag den 18. september 2014.[1]

Spørgsmålet, der skal stemmes om, er: "Should Scotland be an independent country?", altså "Bør Skotland være et uafhængigt land?"

Stemmeret til folkeafstemningen har britiske statsborgere, såvel som Commonwealth-statsborgere og EU-borgere, der har bopæl i Skotland, og som er fyldt 16 år.

Storbritanniens og Skotlands regeringer indgik i oktober 2012 en aftale, der indebærer, at Skotland får bemyndigelse til at afholde en folkeafstemning om uafhængighed, så længe visse betingelser er opfyldt.[2]

Baggrund[redigér | redigér wikikode]

Kongedømmet Skotland var en uafhængig stat indtil 1. maj 1707, da unionsloven forenede landet med Kongeriget England til Kongeriget Storbritannien. De to lande havde haft fælles monark siden personalunionen i 1603, men havde fortsat været selvstændige lande.

I flere århundreder blev Skotland styret direkte fra regeringen i London, men i 1999 fik Skotland efter en folkeafstemning sit eget parlament. Ved valget i 2007 blev SNP det største parti, og ved valget i 2011 fik SNP absolut flertal.

Da det stod i SNP's program, at de ønskede at holde en folkeafstemning om skotsk uafhængighed, var det efter 2011 givet, at en sådan folkeafstemning ville finde sted. Hvad der derimod var usikkert, var, om regeringen i London ville anerkende resultatet heraf, hvis folkeafstemningen var blevet udskrevet uden dens godkendelse.

I oktober 2012 underskrev Storbritanniens og Skotlands regeringer en aftale, der indebærer, at Skotland får bemyndigelse til at afholde en folkeafstemning om uafhængighed, og det er derfor nu sikkert, at resultatet af folkeafstemningen vil blive anerkendt.

Afstemningsspørgsmål[redigér | redigér wikikode]

I 2012 afholdt den skotske regering en høring om detaljerne i folkeafstemningen,[3] og deri blev det foreslået, at spørgsmålet på stemmesedlen skulle være "Do you agree that Scotland should be an independent country?", altså "Er du enig i, at Skotland bør være et uafhængigt land?" 64 % af høringssvarene var tilfredse med denne formulering.[4]

Den såkaldte Electoral Commission blev bedt om en kommentar, og de anbefalede, at "Do you agree..." blev fjernet. Den skotske regering tog straks denne anbefaling til sig, så det endelige spørgsmål bliver derfor: "Should Scotland be an independent country?", altså "Bør Skotland være et uafhængigt land?"

Afstemningsorganisationer[redigér | redigér wikikode]

Der er oprettet to organisationer, der repræsenterer hver sin side ved folkeafstemningen. Ja-sidens organisation hedder Yes Scotland, og Nej-sidens hedder Better Together.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]