Halvleder

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Version fra 12. mar. 2015, 22:57 af Steenthbot (diskussion | bidrag) Steenthbot (diskussion | bidrag) (Bot: Datomærk skabeloner)
Skiver med forskellige diametre af halvlederen silicium med silicium-chips med indlejrede komponenter, før de skilles i enkelt-chips og sættes i hvert deres hus. Overfladen man ser er ikke silicium, men derimod myriader af små ledningsbaner påført i overfladen (og også i flere underliggende lag adskilt af kvarts) af guld og aluminium. Ledningsbanerne forbinder transistorer, dioder som ligger en smule dybere – typisk under isolerende kvartslag (SiO2) med kvartsfrie øer, hvor banerne her har elektrisk kontakt. Solceller består af en udelt skive.
En højglanspoleret siliciumskive klar til at få indlejret "forureninger" af f.eks. grundstoffer fra gruppe 13 og 16 (hovedgruppe III og VI) i flere lag, hvilket anvendes ved indlejrede komponenter som f.eks. transistorer, dioder og ledningsbaner.
Monokrystallinsk silicium-halvlederstang inden den skæres i skiver med en diamantsav og poleres.

Halvledere er materialer, der har en elektrisk ledningsevne, der ligger mellem de ledende materialer og de isolerende. Der er ikke nogen skarp definition af, hvad en halvleder er, men det er typisk materialer med en resistivitet, der ligger i området fra ca. 10-5 til ca. 107 Ω · m.

Der er følgende kendetegn ved et rent halvledermateriale:

Halvlederen silicium

De moderne halvlederkomponenter er typisk baseret på grundstoffet silicium. Det er grunden til, at man er begyndt at bruge begrebet 'halvleder' om elektroniske komponenter (diode, transistor, solcelle, computer-CPU, RAM), der er lavet af halvledende materialer.[bør uddybes]

Silicium anvendes i mere end 99,9 % af halvlederkomponenterne i dag (2003).

Silicium udvindes af specielt udvalgt sand. Hovedbestanddelen i sand er SiO2 (Siliciumdioxid, kvarts).

Andre halvledere

Der findes andre halvledere end silicium:

Kilder/referencer

  1. ^ radiomuseum.org: AF279 Bemærk at der er tale om en transistor - ikke et rør, selvom der står eng. tube.
  2. ^ radiomuseum.org: AF379 Bemærk at der er tale om en transistor - ikke et rør, selvom der står eng. tube.
  3. ^ http://www.nteinc.com/semiconductors.php?a=12

Se også

Eksterne henvisninger

Wikimedia Commons har medier relateret til: