Ødis-Bramdrup

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Ødis-Bramdrup
Ødis-Bramdrup Station Ødis Kirke
ØdisBramdrupStationVejside.JPG Ødis kirke (Kolding).JPG
Overblik
Land Danmark Danmark
Region Region Syddanmark
Kommune Kolding Kommune
Sogn Ødis Sogn
Postnr. 6580 Vamdrup
Demografi
Ødis-Bramdrup by 212[1] (2022)
Kommunen 93.544[1] (2022)
 - Areal 605,00 km²
Andet
Tidszone UTC +1
Hjemmeside www.kolding.dk
Oversigtskort
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Ødis.

Ødis-Bramdrup er en by i Sydjylland med 212 indbyggere (2022)[1], beliggende 3 km sydvest for Ødis, 8 km sydøst for Vamdrup og 15 km sydvest for Kolding. Byen hører til Kolding Kommune og ligger i Region Syddanmark.

Sogn og kirke[redigér | rediger kildetekst]

Ødis-Bramdrup hører til Ødis Sogn, og Ødis Kirke ligger i Ødis. Ødis Sogn har hørt til hertugdømmet Slesvig og været en del af det historiske Sønderjylland, men det var et af de sogne, der ved fredsslutningen efter krigen i 1864 blev indlemmet i kongeriget Danmark i forbindelse med en ombytning med de kongerigske enklaver i Slesvig. Sognet undgik altså at komme under preussisk styre frem til genforeningen i 1920 og hører derfor ikke til Sønderjylland efter den nutidige definition. Sognet kom under Vamdrup Kommune i Vejle Amt 1970-2006.

Faciliteter[redigér | rediger kildetekst]

"Landsbylauget for Ødis Bramdrup" samler byen til aktiviteter og arrangementer, bl.a. på den gamle sportsplads, hvor der også er et klubhus. Men ellers præges byen af, at faciliteterne samles i Ødis. Brugsen er nedlagt, og skolebørnene går i Ødis Skole, som kun er 2 km væk.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Frilandsmuseet erhvervede i 1962 et skomagerhus fra før 1789, hvor det ses på et kort over Øddisbramdrup.[2]

Jernbanen[redigér | rediger kildetekst]

Ødis-Bramdrup fik stationKolding Sydbaners linje mellem Kolding og Vamdrup (1911-48). Ødis-Bramdrup var ved banens start en lille landsby med skole, mølle og afholdskro omkring et vejkryds. Den hed Bramdrup på kortet fra 1800-tallet,[3] men navnet Ødis-Bramdrup var allerede slået igennem,[4] så stationen ikke blev forvekslet med Bramdrup Station på Kolding-Egtved Jernbane. Stationen lå knap 1 km nord for landsbyen, som aldrig nåede at vokse sammen med den lille bebyggelse ved stationen. Landsbyen bredte sig i stedet ud mod landevejen Vonsild-Stepping-Haderslev, og trods den korte afstand til sognets hovedby Ødis var der i Ødis-Bramdrup kro, telefoncentral og lægebolig.[5]

Stationsbygningen havde en tilbygning, der hovedsagelig blev benyttet af Toldvæsenet pga. grænseovergangen ved Højrup godt 2 km mod sydvest. Bygningerne er bevaret på Drenderupvej 14.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ a b c Danmarks Statistik: Statistikbanken Tabel BY1: Folketal 1. januar efter byområde, alder og køn
  2. ^ "Frilandsmuseet: Skomagerhus fra Ødis Bramdrup". Arkiveret fra originalen 11. oktober 2016. Hentet 10. oktober 2016.
  3. ^ Geodatastyrelsen: Høje målebordsblade 1842-1899
  4. ^ Ødis Sogn i J.P. Trap: Kongeriget Danmark, udarbejdet af H. Weitemeyer (3. udgave, 5. bind, 1906)
  5. ^ Geodatastyrelsen: Lave målebordsblade 1901-1971

Eksterne kilder/henvisninger[redigér | rediger kildetekst]